Anasayfa 2000'ler Ozark 4. Sezon 1. Kısım – Dizi İncelemesi
Ozark 4. Sezon 1. Kısım – Dizi İncelemesi - Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz

Ozark 4. Sezon 1. Kısım – Dizi İncelemesi

Müge İbrikçi Baran

Ozark 4. Sezon Poster1. Sezonun Eleştirisini Okumak İçin Tıklayınız.

2. Sezonun Eleştirisini Okumak İçin Tıklayınız.

3. Sezonun Eleştirisini Okumak İçin Tıklayınız.

Netflix’in kalburüstü suç dizisi Ozark’ın 4. sezonu nihayet seyirci karşısına çıktı. 10 bölümden oluşan 3 sezonun ardından alıştığımız seyrinden farklı olarak 14 bölüm olarak finalini yapacak. Son sezonu ikiye ayırarak ilk 7 bölümünü yayınlayan dizinin geri kalan 7 bölümü ise 29 Nisan’da yayınlanacak.

Bu sezon hatırı sayılır sürprizler içerdiğinden yazıyı, diziyi izledikten sonra okumanızı tavsiye ederim.

Kanlı bir final yapan 3. sezonun ardından, ilk bölüm huzurlu bir araba yolculuğu ile başlıyor. Byrde ailesinin, Ozark’tan gideceklerine dair işaret veren diyalogların ardından bir kaza gerçekleşir. Defalarca takla atan arabanın içinden sağ çıkıp çıkmayacakları ise belirsizliğini koruyarak 3. sezonun final yaptığı noktaya geri döneriz. Kara filmlerde sıklıkla karşımıza çıkan, ilk sahnesinde ölmek üzere olan veya zor bir durumda kalan karakteri gördükten sonra başlarına gelenleri öğreniriz ve o noktaya nasıl geldiğini merak ederiz. Ozark günümüzde geçtiğinden flashback yerine flash-forward tekniği kullanılarak zaman kavramında kırılma yaşanıyor. Böylece Byrde ailesindeki herkesin bir arabaya binene kadar zarar görmeyeceğini de öğrenmiş oluyoruz. İlk sahnenin gerçek mi yoksa rüya mı olduğuna dair birtakım yorumlar gelse de hem suç türünde hem de kara filme kayan yapımlarda suçlunun cezasız kalmaması gerektiği düsturu halen duruşunu muhafaza ediyor.

Ozark 4. Sezon 1. Kısım – Dizi İncelemesi - Jason Bateman, Laura Linney

Normalde inceleme ve eleştirilerimde tahmin yürütmeyi sevmem ama Ozark için bir istisna yapacağım. 7. bölümde Jonah ve Charlotte, anne ve babası ölürse ne yapacakları konusunda konuşurlar. Ayrıca bu sezona baktığımızda ailesini kaybeden çocuklar karşımıza çıkıyor. Frank Cosgrove Jr.’ın babası, Zek’i evlat edinen Darlene Snell ölerek diziye veda eder. 3. Sezon finalinde öldürülen mafya avukatı Helen’in ise kızı, annesinin ortadan kaybolmasını sorgular. Ruth’un, annesinin eski bir dostuyla konuştuğu sahnede ise “Yetim kalman daha iyi” der. Buradan yola çıkarak Martin ve(ya) Wendy’nin ölümü şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü çocukların, aileleri öldüğünde daha iyi bir gelecekleri olacağına dair bir kanı oluşuyor. Sıfırdan başlayabilmeleri için bir şansları olabilir. Belki de Ruth, Jonah ve Charlotte yeni bir hayata başlarlar. Zaten bu sezonda başı sıkışan Martin, Ruth’tan yardım istemiş, hatta eğer başlarına bir şey gelirse çocuklarını ona emanet etmişti.

İkinci teoriyi yani araba sahnesinin rüya olduğunu düşünürsek Jonah’ın kafasında kurduğu bir sahne olabilir. Annesi ile zıtlaşan, ergenliğinin doruklarında olan 14 yaşındaki Jonah, ailesine düşkün olmasına rağmen dayısının ölümü için annesini suçlamaktadır. Snell ve Langmorelar ile yakınlaşarak onlara babasından öğrendiklerinden yola çıkarak yardımcı olmaya çalışır. Ailesini, kendisi dahil rüyasında öldürerek bütün nefretini ve pişmanlıklarını silmek istemiş olabilir. Önceki sezonda rüyasında Martin’i öldüren Wendy gibi… Fakat bu teori final yapacak bir dizi için zayıf bir kurgu olurdu. Özellikle Ozark’ın acımasız tarzına sert bir sonun daha yakışacağı kanaatindeyim.

Teorileri bir kenara bırakırsak dikkat çeken iki karakter diziye katılıyor. Ortadan kaybolan Helen’i bulmaya çalışan Özel Dedektif Mel Sattem, her taşın altından çıkarak Byrde ailesini rahatsız eder. Sezonun ilk kısmını göz önünde bulundurduğumuzda biraz zayıf bir karakter ama ilerleyen bölümlerde daha çok sorun çıkartacağı benziyor. Son sezona eklenen bir karakterin vurucu bir tarafı olması gerekir. Belki de Byrde ailesinin daha çok köşeye sıkışmasında ve foyalarının ortaya çıkmasında bir payı olabilir.

Ozark 4. Sezon 1. Kısım – Dizi İncelemesi - Felix Solis, Alfonso Herrera

Diziye katılan diğer bir karakter ise Mafya Babası Omar Navarro’nun yeğeni Javi Elizonndro. Tarz olarak Darlene Snell gibi kimseye güvenmeyen, patronluk taslayan ve hareketleri önceden kestirilemeyecek kadar tutarsız ve acımasız birisi. 1. kısmın finalinde “dinsizin hakkından imansız gelir” misali Darlene’in ölümünün Javi’nin elinden olması da bunu kanıtlar nitelikte. Ama Darlene, ne kadar acımasız olsa da garip bir şekilde duygusal bir tarafının da olması onu daha sempatik kılıyordu. Javi ise bu özellikten yoksun ama ikinci kısmın tehlikeli kötü adamı o olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Ozark’ın ikinci kısmı tamamlanınca sezon hakkında yorum yapmak daha doğru olur aslında. Onun için incelemede biraz varsayımlar üzerinden ilerledim. (Dizi tamamlanınca daha detaylı bir incelemeyle karşınıza çıkarım.) Özellikle giriş sahnesi ve final bölümü, dizi üzerine düşünebileceğimiz çok sayıda malzeme verdi ve Ozark’tan beklediğimiz kaos ve gerilimi ziyadesiyle izleyiciye yansıttı. Umarım son yedi bölüm de ilk kısımda yarattığı etkiyi devam ettirir ve sevenlerini memnun ederek final yapar.

Ozark 4. Sezon 1. Kısım – Dizi İncelemesi - Julia Garner, Katrina LenkKÜNYE / IMDB: 8,4

Yönetmen: Alik Sakharov, Andrew Bernstein, Robin Wright

Senaryo: Bill Dubuque, Mark Williams, Paul Kolsby, Martin Zimmerman, Chris Mundy, Miki Johnson, John Shiban, Laura Deeley, Michael M. Chang, Jed Rapp Goldstein

Oyuncular: Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner, Julia Garner, Lisa Emery, Charlie Tahan, Felix Solis, Jessica Frances Dukes, Alfonso Herrera, Adam Rothenberg, Katrina Lenk, Kevin L. Johnson

Müzik: Danny Bensi, Saunder Jurriaans

Görüntü Yönetmeni: Shawn Kim, Attila Szalay

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın