Anasayfa 2000'ler Paranormal 1. Sezon – Dizi İncelemesi
Paranormal 1. Sezon - Ahmed Amin

Paranormal 1. Sezon – Dizi İncelemesi

Müge İbrikçi Baran

Paranormal 1. Sezon PosterNetflix yapımı ilk Mısır dizisi olan Paranormal’in 1. sezonu kasım ayında yayınlandı. Ahmed Khaled Tawfik’in çok satan kitabından uyarlanan yapım, korku dizisi olarak ön plana çıkmasına rağmen fantastik ve macera tarafı daha ağır basıyor.

Üniversitede profesör olan Hematolog (Kan Hastalıkları Doktoru) Refaat Ismail, “Murphy Kanunları”nın vücut bulmuş halidir. Batıl inançlar yerine bilime kendini adar ama çocukluğundan beri şansı bir türlü dönmez adeta lanetli gibidir. Huysuzluğu ve düşündüğünün tam tersini söyleme özelliği üstüne eklenince Refaat’ın hayatı daha karamsar ve umarsız bir hal alır. Geçmişinin hayaletleri ise bir türlü peşini bırakmaz.

Refaat’ın çocukluk aşkı hayalet Shiraz, üniversiteden gençlik aşkı olan İskoçyalı Maggie ve ablasının zoruyla evlenmeyi düşündüğü nişanlısı öğretmen Huwaida arasında gelgitli aşkları da konu edinilir. Dizi, aşktan yana şansı yaver gitmeyen Refaat’ı kahraman yaparken batıl inançla savaşan ama bilimin yenik düştüğü bir dramatik kurguya sahiptir. Bu açıdan Türk korku sinemasının vermek istediği mesajla benzer bir amaç benimsenmiş olur. Bilimin çözemeyeceği “şeyler” de vardır; paranormal (doğaüstü) olaylar gibi… Hayalet, canavar gibi varlıklara inanmayı reddeden Refaat, bilime sığınsa da, küçükken oynadığı saklambaç oyununda olduğu gibi onlardan saklanmak konusunda pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz.

Paranormal 1. Sezon - Ahmed Amin, Razane Jammal, Aya Samaha

6 bölümlük mini dizi, ana hikayenin çözümünü vaat etmesine rağmen her bölüm ayrı birer vakaya odaklanarak dinamik olmayı başarıyor ve korku unsurunun yanına fantastiği ekliyor. Lanetli mumya, mağara bekçisi canavar, su perisi gibi efsaneleri hikayesine katarak macera dozunu arttırıyor. Bu noktada efektlerin yer yer göze battığı uyarısında da bulunmak gerekir. Genellikle bu tür yapımları Amerikan filmlerinde görmeye alıştığımız için ana hikayenin yani Shiraz’ın yaşadığı konakta gotik bir hava sezilirken, yan hikayeler ise 80’lerin fantastik maceralarını anımsatıyor. Aslında Binbir Gece Masalları akıllara gelmesi gerekirken Amerika’nın oryantalist bakış açısıyla çekilmiş yapımlarını hatırlatması ise trajikomiktir. Bu durum sadece Paranormal dizisinin yetersizliğini değil, ülke sinemasının kendi kültürünü popüler kültürüne yedirememesiyle daha çok bağlantılı olduğu kanaatindeyim.

Dizi tek bir kahraman üzerine kurulu olmasına rağmen yardımcı karakterler eşliğinde bilimsel olanı elinin tersiyle iter, efsanelere ve mitolojik hikayelere doğru yolculuğa çıkılır. Kahraman olayları tek tek çözer ama yaptığı hatalarla kayıplara sebep olduğundan mükemmel olmadığının altı çizilir. Fakat kaybedilen aile bireylerinin yasını tutmaya pek vakit ayrılmayıp bir diğer maceraya koşularak aceleci bir tavra bürünülmesi ise hikayenin dramatik çizgisinin aşağı düşmesine yol açar. Dizi boyunca duygularını karşı taraftan saklayan Refaat’ın iç sesine kulak verdiğimiz anların içinde, bu yas ve pişmanlık sürecine çok az rast geliriz.

Paranormal 1. Sezon - Ahmed Amin, Razane Jammal

Paranormal, farklı kültürlere açık olan ve korkudan çok fantastik öğeleri tercih edenler için keyifli bir seyir vaat ediyor. 2. sezon çekileceğine dair bir duyuru olmasa da finalde yeni bir maceraya açık kapı bırakıldığından yeni bölümlerin gelmesi adına umutlanmak mümkün.

Paranormal 1. Sezon PosterKÜNYE / IMDB: 8,2

Yönetmen: Majid Al Ansari, Amr Salama

Senaryo: Mahmoud Ezzat, Dina Maher, Omar Khaled, Ahmed Khaled Tawfik

Oyuncular: Ahmed Amin (Refaat Ismail), Razane Jammal (Maggie Mckillop), Aya Samaha (Huwaida Abdel Moniem), Samma Ibrahim (Raeefa Ismail), Reem Abd El Kader (Shiraz), Rushdi Al Shami (Reda Ismail), Karim El Hakim (Louis)

Müzik: Khaled Al Kammar

Görüntü Yönetmeni: Ahmed Beshary

Kurgu: Ahmed Hafez, Ahmed Yousry

Ülke: Mısır

Paranormal (2020) 1. Sezon Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın