Anasayfa 2000'ler Ozark 1. Sezon – Dizi İncelemesi

Ozark 1. Sezon – Dizi İncelemesi

Müge İbrikçi Baran

Ozark (2017)

2. Sezonun Eleştirisini Okumak İçin Tıklayınız.

Yeni kara film türünde bir Netflix yapımı olan Ozark (2017) dizisi 10 bölümden oluşuyor. Özellikle kült dizi Breaking Bad (2008-2013) ile sıklıkla karşılaştırılan yapım, bir aile babasının, mafyanın tehditlerinden kurtulmak için para aklama macerasına odaklanıyor. Martin Byrde, biraz soğuk ve eli sıkı bir beyaz yakalıdır. Finans danışmanlığı yaparak ailesinin geçimini sağlamaktadır. Fakat danışmanlığını yaptığı uyuşturucu kartelinin başı Del ile çalıştığı şirket, bir sorun yaşar ve hayatı altüst olur. Hem kendisi hem de ailesi tehdit altındadır. Martin, son kozunu oynayıp sıkıntılı durumdan sıyrılmayı başarsa da ailesiyle Ozark Gölü’ne taşınıp işleri yoluna koyması gerekmektedir.

Polisiye türü ilk çıktığından beri insanoğlunu hep cezbetmeyi başarmıştır. Çünkü her insanın suç işleme potansiyeli vardır ve bu özelliğini ortaya çıkarıp çıkarmamak, kişinin hayat şartlarına ve karakterine bağlıdır. Elit dedektiflerden, karizmatik kötülere kadar uzanan suçun sanat tarihinde artık izleyici, sıradan insanı yani kendini görmek istiyor. Martin Byrde’e baktığımızda karısıyla sıkıntılar yaşayan, çocuklarına biraz mesafeli duran, işkolik, sıkıcı bir bireydir. Kısaca hayattan keyif almaktan vazgeçmiş sadece geçimini sağlamaya çalışan mutsuz bir adam. Peki ya asıl mutluluk bu sıradan hayatın ta kendisiyse. Ozark’ın anlatmak istediği de biraz bundan ibaret. Normalde sıkıcı düzenlerinden bunalan Byrde ailesi yaşananlardan sonra eski hayatlarını geri isterler ama iş işten geçmiştir artık.

Jason Bateman, Skylar Gaertner, Sofia Hublitz, Laura Linney -Ozark (2017)

Chiago’da başlayan ilk bölümden sonra dizi, ismini aldığı Ozark Gölü’nde devam ediyor. Küçük bir sahil kasabası olan Ozark, yapıma hakim olan kasvetli ve soğuk renk tonlamasıyla uyum sağlıyor. Küçük bir kasabanın dillendirilmeyen kirlenmişliğine geçiş yapan Byrde ailesi, tek belaları Del iken yeni düşmanlar kazanmayı da ihmal etmezler. İşin güzel tarafı onlar da ailedir. İlk önce Langmore ailesi, sonrasında ise Snell ailesi aralarına yeni katılan Byrde ailesinden pek de hoşlanmayacaklardır.

Ozark dizisi, bir kimya hocasının uyuşturucu işine girip yükselmesini anlatan Breaking Bad ile tematik olarak benzerlik taşıyor. Ama bazı ufak detaylar ile kült yapımdan ayrılmayı başarıyor. Mesela Ozark’ın daha soğukkanlı ve ağır bir dizi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Martin ile Wendy arasındaki ilişki ve karakter uyumu, Breaking Bad’deki Walter ile Skyler arasında yaşananlara ilk bakışta benzese de daha dengeli bir çift olduklarını söyleyebiliriz. Çünkü Skyler, Walter’a sürekli köstek olmaya çalıştığından nefret edilesi bir karakter olarak izleyicilerin hafızasına kazındı. Ama Wendy, ilk bölümden sonra sıkıntının boyutunu kavrayıp eşine destek çıkmaya ve onunla bir takım olmaya karar verdiğinden Skyler gibi benimsenmesi zor bir karaktere bürünmüyor. İki dizide de aile kavramı kutsanırken Ozark’da dürüstlüğün de önemi vurgulanıyor. Çünkü olaylar çocuklardan gizlenmiyor aksine gidişatın içine kısa sürede dahil oluyorlar. Yalanlarını daha çok aile dışındakilere saklıyorlar.

Peter Mullan, Lisa Emery - Ozark (2017)

Korku filmlerinde görmeye alışık olduğumuz kasabaya yeni geleni sevmeme sendromundan muzdarip ve “Redneck” diye adlandırılan taşralı aileler, büyük patron Del’den daha büyük sorun teşkil ediyorlar. Langmore ailesi daha çok şark kurnazı kıvamında alt sınıf bir topluluk. Diziye sonradan dahil olan Snell ailesi ise kendini Ozark’ın atası ilan eden, daha zengin ve geleneksel taşralı bir aile. Aile reislerinden biri olan Jacob Snell’i canlandıran Peter Mullan‘ın Top of the Lake dizisinde de benzer bir rolü canlandırdığını hatırlatalım.

Charlie Tahan, Christopher James Baker, Julia Garner, Marc Menchaca - Ozark (2017)

İzleyici olarak, ezilen Byrde ailesinin tarafını tutacağınız aşikar ama onların asıl kötü olduğunu açıkça söyleyen kısımlara dikkat etmenizi öneririm. Neredeyse her bölümde Byrde ailesinin gelmesiyle Ozark’ın doğasını bozduğu ifade ediliyor. Mesela evin küçük oğlu Jonah‘ın Amerika’ya getirilen sığırcıklar hakkında anlattığı hikaye aslında Byrdeleri temsil ediyor. Bu tarz küçük göndermelerle Ozark’ın en kötü ve vahşi ailesinin gerçekte kim olduğunu bilerek izlemenizi tavsiye ederim. Her bölümün giriş jeneriğinden sonra çıkan Ozark’ın “O”sunun içindeki dört nesneye dikkat etmenizi küçük detaylardan hoşlananlara ayrıca öneririm.

Ozark (2017)KÜNYE / IMDB: 8,3

Yönetmen: Jason Bateman, Andrew Bernstein, Ellen Kuras, Daniel Sackheim

Senaryo: Bill Dubuque, Paul Kolsby, Mark Williams, Martin Zimmerman, Whit Anderson, Ryan Farley, Alyson Feltes, Chris Mundy

Oyuncular: Jason Bateman (Martin Byrde), Laura Linney (Wendy Byrde), Sofia Hublitz (Charlotte Byrde), Skylar Gaertner (Jonah Byrde), Julia Garner (Ruth Langmore), Peter Mullan (Jacob Snell), Lisa Emery (Darlene Snell), Esai Morales (Del), Charlie Tahan (Wyatt), Jason Butler Harner (Roy Petty), Marc Menchaca (Russ Langmore), Michael Mosley (Rahip Young)

Ozark 1. Sezon Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın