Anasayfa Bilim Kurgu Kariyerinin İlk Yıllarında Korku Filminde Oynayan 40 Oyuncu
Kariyerinin İlk Yıllarında Korku Filminde Oynayan 40 Oyuncu

Kariyerinin İlk Yıllarında Korku Filminde Oynayan 40 Oyuncu

Müge İbrikçi Baran

Oyuncuların kariyerlerinde bir basamak olarak kullandığı korku filmleri, birçoğunun geçmişe dönüp baktığında güldüğü işler arasında yer alıyor. Ağırlıklı olarak slasher türünde boy gösteren oyuncuların çoğunluğu figüran olarak kendini göstermeye çalışırken yardımcı rollerde veya nadiren başrolde karşımıza çıkmışlardır.

Genellikle ölümle sonuçlanan toy karakterlerden fotoğrafları ve yıldızlaşmış son hallerini “Kariyerinin İlk Yıllarında Korku Filminde Oynayan 40 Oyuncu” listesinde inceleyebilirsiniz. Kült korku serilerinin yanı sıra b-filmler, korku komediler, bilimkurgu ile karışık korku filmlerini bulacağınız liste, hem oyuncuların geçmişlerini hem de kıyıda köşede kalmış bazı filmleri keşfetmek adına umarım korku severleri memnun eder.

Brad Pitt – Cutting Class (1989)

Brad Pitt - Cutting Class (1989)

90’lı yıllarda kazandığı popülerliğini günümüze kadar taşıyan Brad Pitt, gençlik yıllarında korku türüyle şansını deneyenlerdendi.

Bradley Cooper – My Little Eye (Ölüm Bizi Gözetliyor, 2002)

Bradley Cooper - My Little Eye (Ölüm Bizi Gözetliyor, 2002)

Hem başrolünde yer aldığı hem de yönetmenliğini yaptığı A Star Is Born filmiyle gündemde olan Bradley Cooper, “Biri Bizi Gözetliyor” temalı My Little Eye filminde rol aldı.

Brooke Shields – Communion (Alice Sweet Alice, 1976)

Brooke Shields - Communion (Alice Sweet Alice, 1976)

The Blue Lagoon (Mavi Göl) filmiyle akıllarda kalan Brooke Shields, 80’li yıllara damgasını vurmadan önce sinema kariyerine 11 yaşında Communion filmiyle başladı.

Charlize Theron – Children of the Corn III: Urban Harvest (1995)

Charlize Theron - Children of the Corn III: Urban Harvest (1995)

2003 yapımı Monster ile Oscar alan Charlize Theron, Children of the Corn korku serisinin 3. filmiyle sinemaya adım attı.

Chloë Grace Moretz – The Amityville Horror (Dehşet Sokağı, 2005)

Chloë Grace Moretz - The Amityville Horror (Dehşet Sokağı, 2005)

Çocuk oyuncu olarak sinema kariyerine başlayan Chloë Grace Moretz, The Amityville Horror filminin yeniden çevriminde yer aldığında 8 yaşındaydı. Carrie ve Suspiria filmlerinin de yeniden çevrimlerinde oynayarak korku türünden vazgeçmediğini kanıtlamış oldu.

Clint Eastwood – Revenge of the Creature (Kara Gölün Canavarının İntikamı, 1955) / Tarantula (1955)

Clint Eastwood - Revenge of the Creature (Kara Gölün Canavarının İntikamı, 1955)

90 yaşına merdiven dayayan oyuncu-yönetmen Clint Eastwood, 25 yaşındayken iki tane bilim kurgu / korku filminde figüran olarak yer aldı. Revenge of the Creature filminde laboratuvar teknisyeni, Tarantula’da ise canlandırdığı pilot karakteriyle çok kısa görünerek sinema kariyerine başlangıç yapmış oldu.

Crispin Glover- Friday the 13th: The Final Chapter (13. Cuma: Son Bölüm, 1984)

Crispin Glover- Friday the 13th: The Final Chapter (13. Cuma: Son Bölüm, 1984)

Back to the Future serisinden bir sene önce kült korku serisinin 4. filminde oynayan Crispin Glover, slasher türünde yer alan oyuncular arasındaydı.

Demi Moore – Parasite (1982)

Demi Moore - Parasite (1982)

Korku / bilim kurgu türündeki Parasite filminde oynayan Demi Moore, asıl popülaritesini kazanmak için 90’lı yılları beklemesi gerekecekti.

Drew Barrymore – Altered States (Gerçeğin Ötesinde, 1980)

Drew Barrymore - Altered States (Gerçeğin Ötesinde, 1980)

E.T. (1982) filmiyle çocuk oyuncu olarak dikkatleri üzerine çeken Drew Barrymore, 5 yaşındayken Altered States’te küçük bir rol aldı.

Eva Mendes – Children of the Corn V: Fields of Terror (1998)

Eva Mendes - Children of the Corn V: Fields of Terror (1998)

Children of the Corn korku serisinin 5. filminde yer alan Eva Mendes, 2 sene sonra Urban Legends: Final Cut filminde de oynadı. 2014 yapımı Lost River’dan sonra sinemaya biraz ara vermiş gibi görünüyor.

George Clooney- Grizzly II: The Concert (1987) / Return to Horror High (1987)

George Clooney- Grizzly II: The Concert (1987) / Return to Horror High (1987)

Çift Oscarlı George Clooney, 26 yaşında yer aldığı korku ve korku komedi türündeki iki filmden sonra keşfedilmesi için daha beklemesi gerekecekti.

Gerard Butler – Tale of the Mummy (1998)

Gerard Butler - Tale of the Mummy (1998)

Birçok yapımda irili ufaklı rol almasına rağmen 300 Spartalı ile asıl çıkışını yapan Gerard Butler, fantastik / korku filmi Tale of the Mummy filminde rol almıştı.

Holly Hunter – The Burning (1981)

Holly Hunter - The Burning (1981)

The Piano (1993) filmiyle Oscar kazanan Holly Hunter, The Burning filminde ilk defa kamera karşısına geçti.

Jack Nicholson – The Little Shop of Horrors (Küçük Korku Dükkanı, 1960)

Jack Nicholson - The Little Shop of Horrors (Küçük Korku Dükkanı, 1960)

Korku komedi türündeki The Little Shop of Horrors filminde kısacık bir rol alan Jack Nicholson, B filmlerinin unutulmaz yönetmeni Roger Corman ile beraber çalışmaya devam etti. 3 Oscar sahibi usta oyuncu, kariyer basamaklarını yavaş yavaş çıkanlardan…

Jamie Lee Curtis – Halloween (Cadılar Bayramı / Yabancı, 1978)

Jamie Lee Curtis - Halloween (Cadılar Bayramı, 1978)

Oynadığı ilk sinema filmi Halloween tutunca ardı arkası kesilmeyen devam filmlerinde de rol alan Jamie Lee Curtis, korku türü haricinde yapımlarda da yer almasına rağmen halen “Çığlık Kraliçesi” olarak anılıyor.

Jason Alexander – The Burning (1981)

Jason Alexander - The Burning (1981)

90’ların kült sitcomu Seinfeld’ın “George Costanza”sı olarak tanınan Jason Alexander, aynı rol arkadaşı Holly Hunter gibi The Burning ile sinemaya adımını attı.

Jennifer Aniston – Leprechaun (1993)

Jennifer Aniston - Leprechaun (1993)

Friends dizisinden önce Leprechaun’da yer alan Jennifer Aniston, kariyerine komedi türünde devam etti.

Jennifer Connelly – Phenomena (1985)

Jennifer Connelly - Phenomena (1985)

Küçüklüğünden beri hep iyi yönetmenlerin çalışmalarında oynayan Jennifer Connelly, Dario Argento’nun Phenomena filminde daha 15 yaşındayken ilk başrolünü kaptı.

John Travolta – The Devil’s Rain (1975)

John Travolta - The Devil's Rain (1975)

Saturday Night Fever ve Grease ile 70’li yıllarda kariyerinin altın çağını yaşayan John Travolta, popüler olmadan kısa bir süre önce The Devil’s Rain ve ardından Carrie filmlerinde küçük roller aldı.

Johnny Depp – A Nightmare on Elm Street (Elm Sokağında Kabus, 1984)

Johnny Depp - A Nightmare on Elm Street (Elm Sokağında Kabus, 1984)

İlk rolünü kült korku filmi A Nightmare on Elm Street filminde canlandıran Johnny Depp’in yer aldığı sahne halen hafızalarda yerini koruyor. Sonrasında Tim Burton’ın gedikli oyuncusu haline gelen Depp, şöhretini muhafaza etmeyi başaranlar arasında yer alıyor.

Julia Louis-Dreyfus – Troll (1986)

Julia Louis-Dreyfus - Troll (1986)

Seinfeld dizisinin Elaine’i Julia Louis-Dreyfus ise oynadığı fantastik / korku türündeki Troll, kamera karşısına geçtiği ilk film oldu.

Julianne Moore – Tales from the Darkside: The Movie (1990)

Julianne Moore - Tales from the Darkside: The Movie (1990)

Antoloji korku filmi Tales from the Darkside: The Movie’nin Lot 249 bölümünde yer alan Julianne Moore, Still Alice (2014) ile Oscar kazanmıştı.

Kevin Bacon – Friday the 13th (13. Cuma, 1980)

Kevin Bacon - Friday the 13th (13. Cuma, 1980)

Friday the 13th serisinin ilk filminde oynayan Kevin Bacon; Flatliners, Tremors ve Hollow Man gibi filmlerde yer alarak korku türüne vefa göstermeyi unutmadı.

Kirsten Dunst – Interview with the Vampire (Vampirle Görüşme, 1994)

Sinemaya çocuk oyuncular kervanından katılan Kirsten Dunst, Interview with the Vampire ile 12 yaşındayken Brad Pitt ve Tom Cruise ile beraber oynadı. Gençlik çağında ise Spider-Man’in Mary Jane’i olarak daha geniş kitlelere ulaştı.

Leonardo DiCaprio – Critters 3 (1991)

Leonardo DiCaprio - Critters 3 (1991)

Dizilerde küçük roller alırken 17 yaşındayken Critters 3 ile sinema kariyerine başlayan Leonardo DiCaprio, genç yaşta sağlam yapımlarda rol almayı başararak oyunculukta yükselen bir grafik izledi.

Matthew McConaughey – The Return of the Texas Chainsaw Massacre (Teksas Katliamı: İleriki Nesil, 1994)

Matthew McConaughey - The Return of the Texas Chainsaw Massacre (Teksas Katliamı: İleriki Nesil, 1994)

The Texas Chain Saw Massacre serisinin en kötüsü olan 4. film ile karşımıza çıkan Matthew McConaughey, şeytanın bacağını kırarak kalburüstü yapımlara geçiş yapabildi.

Meg Ryan – Amityville 3-D (1983)

Meg Ryan - Amityville 3-D (1983)

Romantik komedilerin aranan oyuncusu Meg Ryan da korku serisine ortadan dalıp şansını deneyenlerdendi. Herkesin benimsediği tarzını yakalaması için When Harry Met Sally… filmini beklemesi gerekecekti.

Michelle Williams – Species (Tehlikeli Tür, 1995)

Michelle Williams - Species (Tehlikeli Tür, 1995)

Gençlik dizisi Dawson’s Creek ile ismini duyuran Michelle Williams, 15 yaşındayken korku-bilim kurgu türündeki Species filminde başkarakterin gençliğini oynadı. Sonrasında Halloween H20: 20 Years Later filminde de yer alan Williams, şu aralar hem bağımsız hem de büyük bütçeli işlerde adından söz ettiriyor.

Mila Kunis – Piranha (1995)

Mila Kunis - Piranha (1995)

12 yaşındayken sinemaya ilk defa adım attığı Piranha’dan sonra Mila Kunis, komedi türünü ve gişe filmlerini tercih etti.

Naomi Watts – Children of the Corn: The Gathering (1996)

Naomi Watts - Children of the Corn: The Gathering (1996)

Charlize Theron ve Eva Mendes gibi Naomi Watts de Children of the Corn korku serisinde yer alan isimler arasında. Korku filminde oynamadan önce diğer oyunculara göre daha çok sinema deneyimi olmasına rağmen Watts, video için de olsa türü tercih edenlerdendi. Sonrasında Mulholland Dr. ve The Ring serisi ile daha geniş bir tanınırlığa ulaştı.

Patricia Arquette – A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (Elm Sokağında Kabus 3 : Rüya Savaşçıları, 1987)

Patricia Arquette - A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (Elm Sokağında Kabus 3 : Rüya Savaşçıları, 1987)

90’lı yılların gözde oyuncusu Patricia Arquette, ilk sinema deneyimini A Nightmare on Elm Street serisinin 3. filmiyle gerçekleştirenlerden. Sonrasında Stigmata ile bir kez daha korku severlere hitap eden bir yapımda yer almıştı.

Paul Rudd – Halloween 6: The Curse of Michael Myers (Cadılar Bayramı 6: Ölüm Çığlığı, 1995)

Paul Rudd - Halloween 6: The Curse of Michael Myers (Cadılar Bayramı 6: Ölüm Çığlığı, 1995)

Komedi filmlerinin sevilen oyuncusu Paul Rudd, Ant-Man ile süper kahramanlar evrenine geçiş yapmıştı. Halloween serisinin 6. filmi ise onun yer aldığı ilk yapım.

Paul Walker – Monster in the Closet (1986)

Paul Walker - Monster in the Closet (1986)

Aksiyon serisi The Fast and the Furious (Hızlı Ve Öfkeli) ile tanınan Paul Walker, küçük yaşta oyunculuğa başlayanlardandı. Aksiyon filmlerinin sevilen oyuncusu 40 yaşında araba kazasında hayatını kaybetti.

Renée Zellweger – The Return of the Texas Chainsaw Massacre (Teksas Katliamı: İleriki Nesil, 1994)

Renée Zellweger - The Return of the Texas Chainsaw Massacre (Teksas Katliamı: İleriki Nesil, 1994)

Matthew McConaughey ile aynı korku filminde yolları kesişen Renée Zellweger, komedi türüyle ön plana çıksa da yer aldığı dönem filmleriyle de adından söz ettirmeyi başardı.

Rooney Mara – Urban Legends: Bloody Mary (Gerçek Efsaneler 3, 2005)

Rooney Mara - Urban Legends: Bloody Mary (Gerçek Efsaneler 3, 2005)

The Girl with the Dragon Tattoo filminin yeniden çevrimiyle geniş bir kitlenin ismini öğrendiği Rooney Mara, ablası Kate Mara’nın başrolünde olduğu Urban Legend serisinin üçüncü filminde çok küçük bir rol aldı.

Sam Rockwell – Clownhouse (1989)

Sam Rockwell - Clownhouse (1989)

Bağımsız filmlerde çılgın karakterlere imza atan Sam Rockwell, 20’li yaşlarının başında Clownhouse filminde oynamıştı. Kendisinin geçen sene Oscar aldığını da hatırlatalım.

Sharon Stone – Deadly Blessing (Lanetli Kasaba, 1981)

Sharon Stone - Deadly Blessing (Lanetli Kasaba, 1981)

Erotik gerilimlerin sevilen oyuncusu Sharon Stone’un oynadığı ikinci sinema filmi, Wes Craven’ın yönetmenliğini üstlendiği Deadly Blessing’ti.

Stephen Dorff – The Gate (Şeytan Kapısı, 1987)

Stephen Dorff - The Gate (Şeytan Kapısı, 1987)

Sinemadaki ilk rolünü çocuk yaşta The Gate adlı korku filmiyle gerçekleştiren Stephen Dorff, Blade filmiyle popüler oldu ama şimdilerde çoğunlukla B-filmlerde karşımıza çıkıyor.

Tom Hanks – He Knows You’re Alone (1980)

Tom Hanks - He Knows You're Alone (1980)

Komedi filmleriyle çıkış yapan, sonrasında Akademi Ödüllerinde sıkça adından söz ettiren Tom Hanks de ilk sinema deneyimini korku türünde yaşayanlardı. Düşük bütçeli slasher He Knows You’re Alone filminde yer almıştı.

Viggo Mortensen – Prison (1987)

Viggo Mortensen - Prison (1987)

The Lord of the Rings’in Aragorn’u Viggo Mortensen, hapishanede geçen korku filmi Prison’da yer almıştı. Sonrasında The Texas Chain Saw Massacre serisinin 3. filminde de rol alan oyuncu, şimdilerde bağımsız sinemaya daha sıcak bakıyor.

Benzer Yazılar

Yorum Yazın