Anasayfa 2000'ler Greenland (2020) – Film Eleştirisi
Greenland (2020) - Gerard Butler, Roger Dale Floyd

Greenland (2020) – Film Eleştirisi

Doğa Bekiroğlu

Greenland (2020) PosterDünyaya iki gün sonra bir meteor çarpacağı ve çarpacak olan bu meteorun dünya nüfusunun %90’ından fazlasını öldüreceği haberini alsanız ne yaparsınız? Hayatta kalacak %10’un içinde olacağınızı umut edip normal yaşamınıza devam mı edersiniz, yoksa kendinizi ölecek olanlar arasında farz edip, gün içerisinde şu zamana kadar yapmadıklarınızı yaptıktan sonra, son dakikalarınızı geçirmek üzere tanımadığınız insanların olduğu lüks bir binanın terasındaki kıyamet partisine gidip çarpacak olan meteorun şerefine kadeh mi kaldırırdınız?

Etik duygusunun tamamıyla yok olduğu, işlerin vandallığa sürüklendiği, dünyaya yaklaşmakta olan felaketten ziyade, panik içerisindeki, hayatta kalma iç güdüsüyle her türlü vahşiliği sergileyebilen, her türlü bencillikte bulunabilen insanlardan gelen hareketlerin daha fazla tehlike arz ettiği sokak ortamına çıkıp bir yerlere ulaşmaktansa geriye kalan son saatleri sakince evinizde bir kadeh kırmızı şarap içerken, sevdiklerinizle son kez şakalaştıktan, biraz sarılıp gözyaşı döktükten sonra pencereden meteorun dünyayı çarpışını izlemek belki yapılacak hamlelerden en doğrusu olacaktır.

Greenland (2020)

Ric Roman Waugh’un yönettiği Greenland (2020) filminde yukarıda bahsedilen durumlardan çoğuna şahit oluyoruz. Zaten bu durumlardan hiç birine rastlamasak filmin baş rolünde aksiyon filmlerinin yıldızlarından Gerard Butler’ın oynamasına gerek kalmayacağı gibi filmi de Waugh çekmezdi. Onların yerini, sakin bir kıyamet günü anlatısı olan Last Night (1998, McKellar) filminin kadrosu alırdı.

Büyük meteor dünyaya yaklaşırken kendisinden küçük meteorlar yavaş yavaş dünyaya düşmekte ve düşen yavru meteorlar, bazı şehirleri saniyeler içerisinde yok etmektedir. Amerikan Hükümeti tarafından hayatta kalması ve kıyamet sonrası dünyada gökdelenleri yükseltmesi için seçilen, o yüzden ailesiyle birlikte devletin yıllar önce hazır hale getirdiği sığınağa gitmesi gereken kişilerden olan Butler’ın hayat verdiği mühendis John Garrity, tüm aksiliklere rağmen o sığınağa ulaşmalıdır. Kendisi ulaşamıyorsa bile ailesini oraya ulaştırmalıdır.

Greenland (2020) - Gerard Butler, Morena Baccarin

Fedakar ve cesur bir seçilmiştir ana karakterimiz. Bu açıdan, yani karakterde bulunan özellikler bakımından filme baktığımızda Greenland’in diğer kıyamet filmlerinden farklılaştığını görürüz. 2012 filminde ana karakterimiz gemiye seçilen kişilerden değildir, benzeri bir şekilde Snowpiercer’da da ana karakterimiz trenin sonunda yer alan işçi sınıfındandır.

Filmin seçilmişlerden birini ana karakter olarak tercih etmesindeki neden ise onlar da sizin gibi zorluklar yaşıyor anlatısını vurgulayarak bir anlamda günümüze de bir projeksiyon tutmayı amaçlamış olabilir. Öyle ki seçilmiş ailenin başına gelenler seçilmemiş çoğu kimsenin başına gelmemiştir.

Greenland (2020) PosterKÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: Ric Roman Waugh

Senaryo: Chris Sparling

Oyuncular: Gerard Butler (John Garrity), Morena Baccarin

(Allison Garrity), Roger Dale Floyd (Nathan Garrity), Scott Genn

(Dale), Randal Gonzalez (Bobby), Hope Davis (Judy Vento), David Denman (Ralph Vento), Holt McCallany (Pilot)

Müzik: David Buckley

Görüntü Yönetmeni: Dana Gonzales

Kurgu: Gabriel Fleming

Ülke: ABD, İngiltere

Greenland (2020) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın