Anasayfa 2000'ler A Quiet Place Part II (2021) – Film Eleştirisi
A Quiet Place Part II (2021) - Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe

A Quiet Place Part II (2021) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

A Quiet Place Part II (Sessiz Bir Yer 2, 2021) Afiş2018 yılında gösterime giren A Quiet Place (Sessiz Bir Yer) korku severleri memnun eden bir yapımdı. İsmi ile tezat bir şekilde ses getirmesi ise devam filminin önünü açmış oldu. A Quiet Place Part II (Sessiz Bir Yer 2, 2021) filminin yönetmenliğini ilk filmde olduğu gibi John Krasinski üstleniyor. Kemik kadrodaki Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe devam filminde de yer alıyor. Yönetmen John Krasinski ise ilk filmin senaryosundan ötürü sadece girişteki geriye dönüş sekansında çok kısa rol alırken kadroya Cillian Murphy de katılmış.
İlk filmin özgün senaryosu, yerini biraz klişelere bırakmış olsa da sağladığı gerilimle izleyiciyi ayakta tutmayı başarıyor. A Quiet Place’ın sessiz bir korku filmi olma çabası ardından gelen filmleri de onunla kıyaslanmasına yol açmıştı. Yaratıkları görmememiz gereken Bird Box (Kafes, 2018) veya yine sese odaklı yaratıkların yer aldığı The Silence (2019) gibi filmlerle karşılaştırılması, ilk filmin başarısını gösterir nitelikte. A Quiet Place Part II’nun ise tam tersine başka yapımları çağrıştıran bir yapısı var. Özellikle The Walking Dead (Yürüyen Ölüler) dizisi ve Alien (Yaratık, 1979) serisinden izler görmek mümkün. Hayatta kalanlar arasında iyi ve kötü insanların olması yani keskin bir distopya ve ütopya ayrımı The Walking Dead, yaratığın sinsice saklanıp dünyayı yıkma çabası ise Alien ile benzerlik taşıyor.

A Quiet Place Part II (2021) - Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe

Anne Evelyn yine başrolde olmasına rağmen Regan ve Marcus’un rüştünü ispat etme çabası, çocukların ön plana çıkmalarını sağlıyor. Söz dinlemeyen çocuklar; artık büyüdüklerini, kendi kararlarını kendi verecek olgunluğa eriştiklerini kabul ettirmeye çalışırlar. Böylece aile bir nevi parçalanır. Evelyn, Regan ve Marcus aynı zaman diliminde üç farklı macera yaşar. Bu açıdan da The Walking Dead tarzı bir anlatım dili ortaya çıkıyor. Ailenin başı belada olan 3 bireyinin birbirinden haberi yoktur ama izleyici olarak biz hepsinin yaşadıklarını tek tek öğreniriz. The Walking Dead’te de farklı karakterlerin aynı zaman diliminde deneyimledikleri maceraları farklı bölümlerde izlemiştik. A Quiet Place’de aynı formülü tek bir filmin içinde kullanıyor.

A Quiet Place Part II (2021) - Cillian Murphy, Djimon Hounsou Serinin ikinci filminde dahil olan Emmett karakteri ise ilk filmde kaybedilen baba figürünün yerini alacakmış gibi görünmesine rağmen destek olandan çok destek gören olarak konumlanıyor. Kendini kanıtlamaya çalışan Regan’ın yanında, kaybettiğini düşündüğü umudunu ve insanlığını yeniden kazanıyor.
Quiet Place Part II, ilk film kadar özgün bir senaryo hissiyatı bırakmasa da temposu ve gerilimi ile izleyicinin beğenisini kazanacaktır. Tam olarak tatmin etmeyen finali ise 3. filme yeşil ışık yaktığından marifetlerini devam filmine saklamış olabilir. Pandemiden dolayı Netflix ve benzeri platformlara uzun süre mecbur kaldıktan sonra bu hafta vizyona giren Quiet Place Part II, sinema özleminizi gidereceği kanaatindeyim.

A Quiet Place Part II (Sessiz Bir Yer 2, 2021) PosterKÜNYE / IMDB: 7,4
Yönetmen: John Krasinski
Senaryo: Scott Beck, John Krasinski, Bryan Woods
Oyuncular: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy, John Krasinski, Djimon Hounsou
Müzik: Marco Beltrami
Görüntü Yönetmeni: Polly Morgan
Kurgu: Michael P. Shawver
Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın