Anasayfa 2000'ler The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) – Film Eleştirisi
The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) - Vera Farmiga

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) – Film Eleştirisi

Doğa Bekiroğlu

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) PosterHer film türünün kendine özgü imgeleri ve anlatıları vardır. Ancak film türleri akışkan bir yapı sergilediği için gelişim ve değişim gösterip, kendilerine has imgelemleri ve söylemleri başka bir film türlerine taşıyabilir. Böylece sadece melez film türleri oluşmaz, aynı zamanda melez imgeler de oluşur. Oluşan melez imgelerle ise melez bir anlatı, yani melez bir hikaye yapısı elde edilir.

Loş bir sokak, sokağın başında duran uzun paltolu bir adam ve adamın dudakları arasında tüten sigara…  Tüm bunlar nasıl ki noir filmlerin imgeleri haline gelmişse; pederler, kutsal sular, kafası ve vücudu 360 derece dönebilen bedenler de ele geçirilme filmlerinin vaz geçilmez birer imgesi olmuştur.

Michael Chaves’in çekmiş olduğu The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) adlı film de noir ve ele geçirilme türlerini bir araya getirerek bahsedilen melez yapıyı, kullanılan imgelerin iç içe geçmesiyle somutlaştırıyor. Ancak film, sadece türleri bir araya getirmekle kalmıyor, her iki türün kusursuz uyumuyla ortaya “noir ele geçirilmeler” adıyla anılabilecek yeni bir anlatı çıkartıyor.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) - Vera Farmiga, Patrick Wilson, Keith Arthur Bolden

Ele geçirilme filmleri genellikle, ele geçirilen bedenin arındırılmasıyla son bulur. Bu filmde ise son başlangıç oluyor, yani ele geçirilme filmlerinin klasik anlatısı yapı bozumuna uğratılıyor ve bedenin nasıl ele geçirildiği sorusu, tıpkı bir cinayetin nasıl ve kim tarafından işlendiğine ilişkin sorulara aranan cevaplarda olduğu gibi detaylıca irdelenip, çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. Böylece yapı bozumuna uğrayan ele geçirilme filmlerine ait klasik yapı, noir filmlerde görülen dedektifler misali olayları irdeleyen karakterlerle birleşince ve olay örgüsüne birtakım cinayetler de dahil olunca ortaya; “noir ele geçirilmeler” türü çıkmış oluyor.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) - Eugenie Bondurant

Filmin başarısı sadece türleri en uyumlu şekilde entegre etmesinden kaynaklı değil. Filmin yavaş yavaş yükselen temposu da izleyicinin filme dahil olmasını kolaylaştırıyor ve filmin sonuna doğru artan dinamiklikle anlatının başı ve sonu arasındaki uyum yakalanıyor. Yüksek tempoyla başlayan film yüksek tempoyla bitiyor.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) PosterKÜNYE / IMDB: 6,5

Yönetmen: Michael Chaves

Senaryo: David Leslie, Johnson-McGoldrick

Oyuncular: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Julian Hilliard, Charlene Amoia, Sterling Jerins, Eugenie Bondurant

Müzik: Joseph Bishara

Görüntü Yönetmeni: Michael Burgess

Kurgu: Peter Gvozdas, Christian Wagner

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın