Anasayfa 2000'ler Boss Level (2021) – Film Eleştirisi
Boss Level (2021) - Frank Grillo, Mel Gibson

Boss Level (2021) – Film Eleştirisi

Doğa Bekiroğlu

Boss Level (2021) PosterGün geçmiyor ki zaman döngüsüne sıkışan karakterlerin başrolünde olduğu bir film yapılmasın ve karakter onlarca kere aynı günü/anı yaşadıktan sonra artık bu döngüyü kırmak için bir çıkış aramaya başlamasın.

Marc Wittmann’ın da belirttiği üzere zaman kavramı insanın kendi bilincini farkına vardığı andan itibaren bir bilinmezlik taşımaktadır. Öyle ki zamanın geçişi ve hissedilişi kişiden kişiye değişir. Boss Level (2021) filminin ana karakteri olan Roy Pulver’da zamanın akışını, yaşayan herkesten farklı olarak hisseden akışın bir döngüde hapsolduğunu farkına varan bir bireydir. Öyle ki Pulver, Wittmann’ın belirttiği üzere bu durumu ancak kendi bilinç durumunu anladığında farkına varır ve buradan nasıl çıkılacağı konusunda fikirler üretmeye çalışır.

Joe Carnahan’ın yönettiği Boss Level’ın bilimin zaman üzerindeki etkisine, insanın bilimle zamanı bükebilme anlatısına Duncan Jones imzası taşıyan Source Code (2011) filmiyle ve durmak bilmez aksiyonuyla Scott Mann’in The Tournament (2009) filmiyle dirsek teması halinde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Keza Roy Pulver’ın kendini bulduğu ortama karşı verdiği tepki diğer filmlerin ana karakterlerinin verdiği tepkilerle de benzeşmektedir. Bu açıdan filmin özgün olmaktan çok birçok filmden parçalar toplayan ve bunları başarılı bir şekilde işleyen bir film olduğunu söylemek mümkün. Boss Level’ın atari oyunu göndermeleri hatta filmin başlangıcında izlediklerimizin bir oyun düzeninde geçiyormuşçasına sunulması ise filmin Ready Player One (2018) ve Wreck-It Ralph (2012) gibi oyun dünyasını kendine arka fon alan filmlerle de yakın temas halinde olduğunun göstergesidir. Ancak her ne kadar bu benzeşmeler olsa da Boss Level’ın 80’lerden 2000’lere kadar devam eden Arnold Schwarzenegger’in başrolünde oynadığı aksiyon ve bilimkurguyu harmanlayan ve günümüzde pek göremediğimiz mizahı da içinde barındıran filmlerin günümüzdeki temsilcisi olduğunu ve bu açıdan türü içerisinde başarılı bir konumda yer aldığını söylemek mümkün.

Boss Level (2021) - Frank Grillo

Filmin beğendiğim bir başka noktası ise verdiği mesaj. Konuşun diyor film, yakınlarınızla, arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle çünkü bir gün gelecek ya siz konuşacaksınız onlar duymayacak ya onlar konuşacak siz duymayacak kadar uzaklarda olacaksınız.

Boss Level (2021) PosterKÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen: Joe Carnahan

Senaryo: Chris Borey, Eddie Borey, Joe Carnahan

Oyuncular: Frank Grillo, Mel Gibson, Naomi Watts, Will Sasso, Annabelle Wallis, Sheaun McKinney, Selina Lo, Michelle Yeoh

Müzik: Clinton Shorter

Görüntü Yönetmeni: Juan Miguel Azpiroz

Kurgu: Kevin Hale

Ülke: ABD

Kaynakça

Wittmann, M. (2018). Hissedilen Zaman. (Ö. D. Gürkan, Çev.) İstanbul, Beyoğlu, Türkiye: Metis Yayınları.

Benzer Yazılar

Yorum Yazın