Anasayfa 2000'ler Mortal Kombat (2021) – Film Eleştirisi
Mortal Kombat (2021) Hiroyuki Sanada

Mortal Kombat (2021) – Film Eleştirisi

Doğa Bekiroğlu

Mortal Kombat (2021) Poster2000’lerin başları, Fenerbahçe’deki Pyramid henüz yıkılmamış bense 4-5 yaşlarındayım. En uğrak mekanım Pyramid’in ta kendisi, tek başıma gidemiyorum tabi, teyzem götürüyor beni, elimden tutuyor, ayakkabımın bağcığı açılırsa bağlıyor ve girişindeki McDonalds’tan çocuk menüsü alıyor. Menüyle gelen oyuncakla yetinmeyeceğimi bilip diğer oyuncakları da ayrıca satın alıyor. Yemek yendikten sonra üst kattaki sinemaya çıkıyoruz, patlamış mısırımızı alıp yeni çıkan çizgi filmlerden birini izliyoruz. Ardındansa sinema salonunun girişindeki uzunca koridorda yer alan atari oyunlarından oynamaya başlıyoruz. Daha doğrusu ben oynuyorum teyzem beni izliyor. Boyum pek yetişmese de parmak uçlarıma kalkarak makinelerin düğmelerine basmaya çalışıyorum. Bazen Pinball bazen Mario bazense en sevdiğim olan Mortal Kombat’ı oynuyorum. Ne zaman Mortal Kombat’ı izlesem işte aklıma o günler geliyor yani  henüz etrafın yüksek binalar tarafından etrafın işgal edilmediği, Pyramid’in yıkılmadığı ve Fenerbahçe burnundan közde pişmiş mısır kokularının yükseldiği o günleri hatırlıyorum.

Mortal Kombat (2021) Ludi Lin, Max Huang

Filmlerin geçmişi hatırlatma, yaşanmışlıkları canlandırma güçleri vardır bu yüzden filmler sadece 90 dakikalık hareketli görüntüler bütünü değil aynı zamanda birer çağrıştırıcı birer anı deposudur. Mortal Kombat da benim için böyle bir depo. Her izlediğimde geçmişi çağrıştırıyor bundan ötürü de filmle ayrı bir bağ kuruyorum. Beğenmesem dahi (şu zamana kadar yapılmış Mortal Kombat filmleri içerisinde animasyonları da dahil olmak üzere dişe dokunan pek bir film yoktu) bana geçmişteki güzel günleri hatırlattığı için onu kötü hatırlamıyorum.

Simon McQuoid tarafından yönetilen 2021 yapımı Moral Kombat şu zamana kadar Mortal Kombat adı altında yapılmış filmlerden, dizilerden ve animasyonlardan ayrı bir noktada, ayrı bir başarıya sahip. Bu başarının temelinde ise atari oyunundaki ruha sahip çıkması, oyunun geçtiği mekanlara yer vermesi ve karakterlerin dövüşleri kazandıktan sonra söyledikleri cümlelerin bire bir kullanması yatmakta. Bir diğer başarısı ise Benjamin Wallfich’in bestelemiş olduğu atari oyunlarındaki techno ruha arkasını yaslayan müziklerin varlığı. Karakterlere ve olaylara özgü bestelenmiş bu müziklerin sahnedeki aksiyonu desteklediği reddedilemez bir gerçek.

Mortal Kombat (2021) Lewis Tan (Cole Young)

Filmin, Mortal Kombat adı altında yapılmış diğer filmlerden ayrıldığı bir başka nokta ise atari oyunlarında olmayan bir karaktere, Cole Young karakterine yer vermesi ve hikayeyi bu karakter etrafında dizayn etmesi. Yapılan bu tercihle var olan karakterlerin öyküleri tekrardan işleniyor, evren baştan kurularak olayların süreci temelden ele alınıyor böylece seriye hakim olmayan yeni izleyiciler birer Mortal Kombat sever yapılmak isteniyor. Ticari kaygılardan dolayı sıfırlanan evren ve yeni giren karakterlerin varlığınınsa filme başarı kattığını söylemek mümkün.

Mortal Kombat (2021) PosterKÜNYE / IMDB: 6,2

Yönetmen: Simon McQuoid

Senaryo: Greg Russo, Dave Callaham

Oyuncular: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Joe Taslim, Mehcad Brooks, Matilda Kimber, Laura Brent

Müzik: Benjamin Wallfich

Görüntü Yönetmeni: Germain McMicking

Kurgu: Scott Gray

Ülke: Avustralya, ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın