Anasayfa 2000'ler Manyeo / The Witch: Part 1 – The Subversion (2018) – Film Eleştirisi
Da-mi Kim - Manyeo (The Witch: Part 1. The Subversion, 2018)

Manyeo / The Witch: Part 1 – The Subversion (2018) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Manyeo (The Witch: Part 1. The Subversion / İntikam, 2018) - AfişSenaristlikten gelen yönetmen Hoon-jung Park, yine hem yönetmenliğini yaptığı hem de senaryosunu yazdığı kanlı bir aksiyonla izleyici karşısına çıkıyor. Hanna (2011) ile Lucy (2014) arasında bir çizgide yer alan Manyeo (The Witch: Part 1 – The Subversion / İntikam, 2018) üçleme olarak düşünülen aksiyon serisinin ilk filmi.

Uzak Doğu filmleri arasında Güney Kore sineması korku, polisiye ve aksiyon türlerinde özgün ve dikkat çekici örnekler veriyor. Manyeo ise Hollywood’un fazlasıyla el attığı bir konuya biraz kendi kültüründen sos ekleyerek seyircinin önüne sunuyor. İlk yarıda ergen aksiyon filmi izlenimi bırakırken neyse ki ikinci yarıda sürprizinin yavaş yavaş ortaya çıkmasıyla kendini toparlıyor. İlk gençlik yıllarını süren karakteri başrole taşıyan bu tarz filmlerde genellikle büyüme sancıları, ilk aşk, çevresi tarafından anlaşılamama gibi temalar işlenirken Manyeo farklı bir yol izliyor. Sorumluluk sahibi, ailesinin arkasında duran, hatta onların hayatını kolaylaştıran bir genç profili çiziyor.

Konuyu genel olarak özetlersek; çocukların yaşadığı enstitüde yapılan katliamdan kaçan Ja-yoon, yaşlı bir çiftin yanına sığınır ve onların çocuğu olur. 10 sene sonrasına gittiğimizde ailenin hem ekonomik olarak sıkıntıda olduğunu hem de hastalıkla boğuştuğunu öğreniriz. Bunun üzerine Ja-yoon, ailesine yardım etmek için para ödüllü bir şarkı yarışmasına katılır. Ama televizyona çıktığı zaman dikkat çekecek ve geçmişi peşini bırakmayacaktır. Kötü adamlar Ja-yoon’un varlığından haberdar olunca film biraz hareketlenmeye başlıyor. Olaylar yavaş yavaş çözülmeye başlayıp aksiyon devreye girince ise en azından hitap ettiği hedef kitlenin yaş ortalamasını yukarı çekmeyi başarıyor.

Hee-soon Park - Manyeo (The Witch: Part 1. The Subversion, 2018)

Film hakkında ne desem sürprizini kaçıracağından daha detaylı bilgi vermek istemiyorum. Ama Manyeo’yu izlerken son dönemdeki bilim kurgularla benzerlik taşıyan birçok iz göreceksiniz. Açıkçası tek fark Hollywood dışından bir örnek olması. Üçleme olacağından ellerindeki malzeme devam filmlerine saklanarak bazı noktalar sanırım bilinçli açık bırakılmış. Kanlı aksiyon filmlerinden hoşlananların, beklentiyi düşük tutarak genel olarak keyif alabileceği ama pek de kalburüstü olarak nitelendiremeyeceğim bir yapım. Umarım devam filmlerinde çıtayı yükseltmeyi başarır.

Manyeo (The Witch: Part 1. The Subversion, 2018) - PosterKÜNYE / IMDB: 7,2

Yönetmen ve Senarist: Hoon-jung Park

Oyuncular: Da-mi Kim (Ja-yoon), Min-soo Jo (Doktor Baek), Go Min-Si (Myung-Hee), Kim Ha-Na (Ja-yoon’un Çocukluğu), Hee-soon Park (Bay Choi), Woo-sik Choi, Kim Byung-Ok

Müzik: Mowg

Görüntü Yönetmeni: Young-Ho Kim, Teo Lee

Ülke: Güney Kore

Benzer Yazılar

Yorum Yazın