Anasayfa 2000'ler Aporia / Kıyamet Deneyi (2019) – Film Eleştirisi
Aporia / Kıyamet Deneyi (2019) - Aysel Yusubova

Aporia / Kıyamet Deneyi (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Aporia / Kıyamet Deneyi (2019) AfişAzerbaycan, Türkiye ve Amerika ortak yapımı Aporia (Kıyamet Deneyi, 2019) adlı korku-gerilim filminin yönetmenliğini Rec Revan üstleniyor. Bazı haberlerde zombi filmi olarak tanıtılmasına rağmen aslında virüs veya enfeksiyon temalı bir film olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü zombi filmleri özellikle türe yeniden şekil veren George A. Romero’nun kült filmi Night of the Living Dead (Yaşayan Ölülerin Gecesi, 1968) sonrasında; nedeni bilinmez bir şekilde öldükten sonra dirilen insanları konu edinir. 68 öncesine baktığımızda ise vudu aracılığıyla zombiye dönüşme vardır. Fakat Aporia, bu iki tanımı da karşılamıyor. Türkçe isminden de anlaşılacağı üzere deney yapılan insanların uğradığı mutasyon konu ediniliyor. Kısacası işin içine kimyasal bir etken dahilse o filmi zombi alt türüne dahil etmek pek doğru olmaz.

Film, zorla alıkonulan bir grup insanın, başarısızlıkla sonuçlanan bir deney sonrasında infaz edilmek üzere götürülmeleri ile açılıyor. Birçoğu acımasızca öldürülürken iki kişi kaçmayı başarır. Kaçarken bir çukura düşen Arvin ve Ejla, infazcılardan kurtulur ama çukurdan çıkmaları hiç de kolay olmayacaktır. 85 dakika gibi kısa bir süreye sahip olan filmin büyük bir kısmı çukurdan kurtulma odaklı ve daha çok klostrofobik atmosfere sahip bir psikolojik gerilim olarak devam ediyor. Mutasyona uğramış denekler ise pek fazla yer bulmuyor. Ayrıca olayların çıkış noktası yani deneyin hangi maksatla yapıldığı da soru işareti olarak kalıyor.

Aporia / Kıyamet Deneyi (2019) - Parviz Ismayilov

Dünya çapında ilk defa Türkiye’de vizyona giren Aporia, şu an bütün sinemalarda Türkçe dublaj olarak gösteriliyor. Orijinal dilinde bir fragman izlememiz bile maalesef mümkün değil. Şahsen sinemada dublajlı film izlemeyi tercih etmediğimden filme adapte olmam biraz zor oldu. Ama dublajdan rahatsız olmayan izleyici kitle için sorun teşkil etmeyecektir. Giriş kısmını saymazsak ağırlıklı olarak bir çukurun içindeki iki karaktere odaklanıyoruz ve oyuncuların sırtına fazla yük binmiş oluyor. Aysel Yusubova, Parviz Ismayilov’a nazaran biraz daha önde bir performans sergiliyor.

Aporia / Kıyamet Deneyi (2019)

Aporia, özellikle yaz vizyonunda yoğun bir şekilde kendine yer bulan cin temalı filmlerden sıkılanlar için bir alternatif olabilir. Eksileri çok olmasına rağmen en azından kolay yolu tercih etmeyerek bir tür denemesine soyunması açısından şans verilebilir. Ama beklentiyi düşük tutup Türkçe dublajı da göz önünde bulundurmakta fayda var.

Aporia / Kıyamet Deneyi (2019) AfişKÜNYE / IMDB: 8,1

Yönetmen, Senarist ve Görüntü Yönetmeni: Rec Revan

Parviz Ismayilov (Arvin), Aysel Yusubova (Ejla), Rahim Gojayev (Ron), Lala Mammad (Anne), Mubariz Samadov (Silahlı Adam)

Müzik: Rustam Isgandarov

Ülke: Azerbaycan, Türkiye, ABD

Aporia – Kıyamet Deneyi (2019) Fragman

Benzer Yazılar

2 Yorumlar

asdas 14 Ocak 2021 - 05:31

madem film yok neden koyuyon amk gerizekalı admini

Reply
Karanlık Sinema 14 Ocak 2021 - 10:15

Eğer okuma – yazmanız varsa üstteki başlığı okuyun. “Film Eleştirisi” yazıyor.

Reply

Yorum Yazın