Anasayfa 2000'ler Crawl (2019) – Film Eleştirisi
Crawl (2019) - Barry Pepper, Kaya Scodelario

Crawl (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Crawl (Ölümcül Sular, 2019) AfişFransız yönetmen Alexandre Aja, Haute tension (Yüksek Tansiyon, 2003) filmiyle hem korku severlerin hem de Amerikan sinemasının dikkatini çekmeyi başarmıştı. Sonrasında yeniden çevrim furyasına katılan Alexandre Aja, The Hills Have Eyes (Tepenin Gözleri), Mirrors (Aynalar) ve Piranha (Pirana 3D) filmlerinin yeniden çevrimleri ile adından söz ettirmeye devam etti. Son olarak Crawl (Ölümcül Sular, 2019) ile A sınıfı korkular açısından pek tercih edilmeyen katil timsah filmi ile izleyici karşısına çıkıyor. Şiddetli bir kasırganın timsahları gün yüzüne çıkardığı ve yan hikayede baba-kız ilişkisini mercek altına alan Crawl, aksiyon ağırlıklı bir korku-gerilim filmi…

Piranha’da korku komediyi deneyen yönetmen, bu sefer işi ciddiye alarak mizahtan uzak duruyor. Ama koca timsah tarafından birkaç kere ısırılmasına rağmen sürekli kurtulmayı başaran 2 karaktere sahip olduğundan gülmek serbest tabii ki. Açıkçası bu tarz filmlerde pek mantık aramamak lazım, önemli olan sizde uyandırdığı korku ve gerilim hissi olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Crawl (2019) - Kaya Scodelario

Son dönemde timsahın korkutucu bir unsur olarak yer aldığı sinema filmine (daha çok DVD olarak piyasaya çıkıyorlar) nadiren rastlıyoruz ama alttan alta aile sorunlarını işleyen korku-gerilim filmleri gayet revaçta. Örnek vermek gerekirse; iki kız kardeş arasında sorunların çözülebilmesi için The Deep End (2017) adlı gerilim filminde olduğu gibi kardeşleri bir havuza kapatmak gerekiyor. Ya da The Shallows (Karanlık Sular, 2016) filmindeki gibi annesinin ölümüyle ailesinden uzaklaşan genç kadının köpek balığıyla okyanusta baş başa kalması gerekiyor. Crawl’da ise anne ve babasının boşanmasını kabullenemeyen ve aile bağlarını yavaş yavaş koparan Haley’in, babası ile timsahların cirit attığı bodrum katında mahsur kalması anlatılıyor. Açıkçası korku filmlerinin bu tarz detaylarla harmanlanmasının doğru bir seçim olduğu kanaatindeyim. Yoksa kısa bir süreye sahip olmasına rağmen kısıtlı mekanda timsahların 87 dakika boyunca birkaç kişiyi kovaladığı bir film bir süre sonra can sıkıcı bir hal alırdı. Ama yine de geleneği bozmayıp ölü sayısını arttırmak maksadıyla filme bir anda dahil olan karakterlerin aynı hızda ölmesi sanki “aile meselesine karışmayınız” der gibi bir izlenim bırakıyor ve böylece baba-kız ilişkisi ile timsahlar arasında gidip gelen bir filme dönüşüyor. Vahşet yan karakterler üzerinde gösterilirken gerilim ve dram ana karakterler ile sağlanıyor. Fakat türün olmazsa olmazı olan kanlı sahneler biraz üstün körü geçildiğinden korku severleri büyük ihtimalle tatmin etmeyecektir.

Crawl (2019) - Barry Pepper

Crawl’ı yazın vizyona giren korku filmleri ile karşılaştırdığımızda, bir adım önde olmasına rağmen yine de beklentiye girmemekte fayda var. Kaya Scodelario ve Barry Pepper’ın performansları yapımın en büyük artısı ve b-film havasının kırılmasına olanak sağlıyor. Biraz aksiyon, bir tutam dram ve birkaç timsahla elinden geleni yapmaya çalışan Crawl, sınıfı geçemese de sıkılmadan izlenebilecek bir seyir vaat ediyor.

Crawl (Ölümcül Sular, 2019) PosterKÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen: Alexandre Aja

Senaryo: Michael Rasmussen, Shawn Rasmussen

Oyuncular: Kaya Scodelario (Haley), Barry Pepper (Dave),  Morfydd Clark (Beth), Ross Anderson (Wayne)

Müzik: Max Aruj, Steffen Thum

Görüntü Yönetmeni: Maxime Alexandre

Kurgu: Elliot Greenberg

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın