Anasayfa 2000'ler Crooked House (2017) – Film Eleştirisi
Max Irons, Stefanie Martini, Glenn Close - Crooked House (2017)

Crooked House (2017) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Crooked House / Çarpık Evdeki Cesetler (2017)“Katil kim” temalı polisiye kitaplar denilince akla ilk gelen isimlerden biri Agatha Christie’dir. Geçtiğimiz yıl ülkemizde de vizyona giren zengin kadrolu Murder on the Orient Express (Doğu Ekspresinde Cinayet) filminden sonra şimdi de yine diğer bir Agatha Christie uyarlaması olan Crooked House (Çarpık Evdeki Cesetler, 2017) sinemalarımıza geldi. Fransız Gilles Paquet-Brenner’in yönetmenliğini yaptığı İngiliz filmi, katil kim temalı polisiye türüne ilgi duyanlar için keyifli bir yapım. Başrolde Max Irons ve Stefanie Martini gibi genç isimlerin yanı sıra Glenn Close, Terence Stamp, Julian Sands, Gillian Anderson gibi tecrübeli oyuncular da yer alıyor.

Hercule Poirot ve Miss Marple gibi yaşını başını almış dedektif karakterleri ile daha çok bilinen Agatha Christie’nin, yine katil kim temalı ama serisi olmayan kitapları da vardır. Yazarın kitaplarında görmeye alışık olduğumuz zehirle işlenen cinayet, şüphelileri bir odada toplayıp sorgulamak gibi detaylar, Crooked House filminde mevcut. Fakat filmin olaya giriş kısmında biraz kara filme doğru yöneliş olması dikkat çekici. Diplomatlığı bırakarak özel dedektiflik yapan Charles Hayward’ın kapısını bir gün eski sevgilisi Sophia çalar. Zengin dedesinin ölümünü araştırmasını isteyen Sophia, Charles’tan yardım ister. Çünkü aileden birinin dedesinin ölümüne sebep olduğunu düşünmektedir. Uyarlamanın dışına çıkan bu kısım, hem konu itibariyle hem de mekan açısından katil kim hikayesinden çok, kara filmi anımsatıyor. Sonrasında temasına uygun olarak devam ediyor. Sanırım çarpık düzenin çarpık insanlarını anlatmasından dolayı böyle bir tercih yapılmış olabilir ya da Charles’ı ailenin arasına daha kolay sızdırabilmek için kolaya kaçmaktan ibaret. Fakat kara film ile katil kim filmleri birbiriyle zıt misyonlar üstlendikleri için bu yönelim biraz tuhaf kaçıyor.

Stefanie Martini, Glenn Close, Gillian Anderson - Crooked House (2017)

Agatha Christie’nin yazdığı kitaplar arasında en sevdiği 10 eserden biri olan Crooked House, 1949 yılında basıldığını düşündüğümüzde şaşırtıcı bir finale sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kitabın ilk sinema uyarlaması 2017 yılında yapıldığına göre yazarın biraz gözden kaçmış romanlarından biri olduğu kanaatindeyim. Yapım ve eser arasındaki enteresan farklılıktan da bahsetmek gerekir; romanın 1947’de, filmin ise 50’li yıllarda geçmesi. Böyle olunca sofistike detaylarla süslü filmin içine az da olsa rock müzik kültürü veya casusluk gibi ayrıntılarla güncellenmiş bir Agatha Christie uyarlaması karşımıza çıkıyor.

Terence Stamp, Christina Hendricks, Honor Kneafsey, Gillian Anderson, Julian Sands, Crooked House (2017)

Crooked House, mekan, kostümler ve oyunculukları göz önünde bulundurduğumuzda şık görünmesine rağmen yüzeysel anlatılan karakterleriyle nispeten yavan bir tarafı da var. Agatha Christie tarzında sürprizli katil kim polisiyelerinden hoşlananlar, Aristide Leonides’in cinayetini ve her biri şüphelenilecek tuhaflıktaki aile fertlerini izlerken keyif alabilir. Bir İngiliz dönem polisiyesi olarak ortalama olmasına rağmen oyuncu kadrosu ve sağladığı atmosfer ile türün hayranlarını memnun edebilir.

Crooked House (2017)KÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: Gilles Paquet-Brenner

Senaryo: Julian Fellowes, Gilles Paquet-Brenner, Agatha Christie (Aynı isimli romanından uyarlandı. Türkiye’de Altın Kitaplar tarafından Çarpık Evdeki Cesetler adıyla yayınlandı.)

Oyuncular: Max Irons (Charles Hayward), Stefanie Martini (Sophia de Haviland), Glenn Close (Edith de Haviland), Terence Stamp (Taverner), Julian Sands (Philip Leonides), Gillian Anderson (Magda Leonides), Honor Kneafsey (Josephine Leonides), Christina Hendricks (Brenda Leonides), Christian McKay (Roger Leonides), Amanda Abbington (Clemency Leonides), Preston Nyman (Eustace Leonides), Jenny Galloway (Dadı)

Müzik: Hugo de Chaire

Görüntü Yönetmeni: Sebastian Winterø

Kurgu: Peter Christelis

Ülke: İngiltere

Crooked House (2017) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

audrey 30 Nisan 2018 - 08:59

poirot'nun yokluğuna rağmen benim de sevdiğim kitaplarından biridir.. özellikle sonu ilk okuduğumda beni şaşırtmıştı filmi de seyredeceğim tabi ki..

Reply

Yorum Yazın