Anasayfa 2000'ler Den of Thieves (2018) – Film Eleştirisi
Den of Thieves (2018)

Den of Thieves (2018) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Den of Thieves (Suç Takımı, 2018)Aksiyon filmlerinin senaristi Christian Gudegast’ın ilk yönetmenliği olan Den of Thieves (Suç Takımı, 2018), 90’ların yeni kara filmlerine göz kırpan bir soygun filmi. Aksiyonu finale saklaması ve üstüne üstlük 140 dakikalık uzunluğuyla biraz sündürüldüğünden maalesef temposu düşüyor. Sürpriz finaliyle toparlamasına rağmen sadece soygun ve çatışma sahneleriyle akılda kalacak bir suç filmi olarak karşımıza çıkıyor.

Dünyada yapılan soygunlarla ilgili istatiksel ve bilgilendirici bir yazıyla başlayan film, daha açılıştan suç dünyasını normalleştirme çabası güdüyor. Böylece anlatılacak hikayede; aslında hiç şahit olmasak bile böyle soygunların gerçekleştiğini, suçluların aramızda olduğunu ve suç oranının gittikçe arttığını vurguluyor. Ayrıca bu tür filmlerde sıklıkla karşımıza çıkan karizmatik kötü adam karakteriyle karşılaşmıyoruz. Gerard Butler’ın canlandırdığı Polis Nick O’Brien, gösteriş meraklısı ve kötü adamlardan rol çalma çabaları ile gözü pek ama sakil bir duruş sergiliyor. Polis karakterlerinde görmeye alışık olduğumuz üzere düzenli bir hayatı olmayan Nick’in evliliğinde sorunlar vardır. Buna karşın soyguncular ailelerine daha düşkündür. Bunu da Enson Levoux karakterinin mezuniyet balosuna giden kızının kavalyesini, dostlarıyla beraber tehdit etmesiyle anlıyoruz. Ya da Nick’in, mafyatik aile yemeğindeki saygısızca tavırlarından gözlemleyebilirsiniz.

Gerard Butler, Mo McRae - Den of Thieves (2018)

Den of Thieves filmi, Heat (Büyük Hesaplaşma, 1995), The Usual Suspects (Olağan Şüpheliler, 1995) ve Inside Man (İçerideki Adam, 2006) gibi türün dikkat çeken yapımlarının taktiklerini uyguluyor ama onların kalitesine ulaşamıyor. Senaryodaki iki şaşırtıcı sahnenin seyirciyi kandırmak için yapıldığı bariz belli olduğundan tam anlamıyla keyif vermiyor. Çünkü türün iyi örneklerine baktığımızda bu tarz filmler seyirciye doğrudan olmasa bile bazı ipuçları vererek seni yanlış yönlendirdiğine dair bazı emarelerde bulunur. Finalde ise “sen bu detayları nasıl göremezsin” dercesine delillerini flashbackler aracılığıyla önüne sunar. Den of Thieves ise bu ipuçlarını karşımıza hiç çıkarmıyor ve sonunda “seni nasıl kandırdım” diyor. İşte filmin en can alıcı kısmının tatsızlaşmasının asıl sebebi bu.

Pablo Schreiber, O'Shea Jackson Jr. - Den of Thieves (2018)

Tanınmış oyuncuların yer aldığı, vakit geçirmelik, biraz aksiyon, biraz da sürprizli bir soygun filmi izlemek isteyenlerin keyif alabileceği bir yapım. Fazla beklentiye girmeden, uzunca süresini göz önünde bulundurarak izlenebilir. Özellikle kimsenin haberinin olmayacağı ve zarar görmeyeceği bir soygun fikri tasarlamak, filmin en iyi tarafı. Biraz daha senaryoya ve karakterlere odaklanılsa çok iyi bir soygun filmi izleyebilecekken maalesef Den of Thieves kaçırılmış bir fırsat olarak hafızalara kazınıyor. Devam filminin çekileceğinin duyurulduğunu da hatırlatalım.

Den of Thieves (2018)KÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen: Christian Gudegast

Senaryo: Christian Gudegast, Paul Scheuring

Oyuncular: Gerard Butler (Nick O’Brien), Pablo Schreiber (Ray Merrimen), O’Shea Jackson Jr. (Donnie Wilson), 50 Cent (Enson Levoux), Dawn Olivieri (Debbie O’Brien), Jordan Bridges (Bob), Maurice Compte (Benny Magalon)

Müzik: Cliff Martinez

Görüntü Yönetmeni: Terry Stacey

Kurgu: David S. Cox, Joel Cox, Nathan Godley

Ülke: ABD

Den of Thieves (2018) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın