Anasayfa 2000'ler Eden Lake (2008) – Film Eleştirisi
Eden Lake (2008) - Finn Atkins, Jack O'Connell, Thomas Turgoose, Tom Gill

Eden Lake (2008) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Eden Lake (Kan Gölü, 2008) Afiş

Göl kenarında kamp yapıp doğanın tadını çıkarmak isteyen bir çifte musallat olan çocukları anlatan Eden Lake (Kan Gölü, 2008), James Watkins’in ilk yönetmenliği olan bir İngiliz gerilim filmi. Deliverance (Kurtuluş, 1972) ile Ils (Them / Onlar, 2006) arası bir tat bırakabilecek olan yapım, korku ve fantastik film festivallerinden birçok ödül de kazanmıştı. İngiliz aksanlarıyla arz-ı endam eden Kelly Reilly ve Michael Fassbender’ın başrolde olduğu filmin, çocuk oyuncuları arasında Jack O’Connell ve Thomas Turgoose de yer alıyor. 2009 yılında ülkemizde vizyona girmiş olan filmin, DVD’si de piyasaya sürülmüştü.

İngiltere’deki eski bir taş ocağının yakınında bulunan bir göl, yapılacak bir proje sonrasında tarihe karışacaktır. Bu manzaranın keyfini çıkaracakları bir tatil planlayan Steve, sevgilisi Jenny’e emrivaki yaparak yolculuğa ikna eder. Sevgililerin tatlı atışmaları eşliğinde başlayan tatil, yöre halkının serseri çocuklarıyla yaşadıkları anlaşmazlık sonucunda kabusa dönecektir. Hem sınıf çatışması hem de aidiyet kavramını işleyen Eden Lake’i sondaki sürprizi ele vermeden anlatmak zor olduğundan yazının bundan sonrasını filmi izlemeyenlerin okumasını tavsiye etmem.

Eden Lake (2008) - Kelly Reilly, Michael Fassbender

Steve ile Jenny kasabaya adım attıkları gibi yerel halktan birinin de ifade ettiği üzere küçük teröristlerle yani çocuklarla karşılaşırlar. Göle varana kadar filmin genel mesajını destekleyen birkaç önemli sahneye şahit oluruz. Çocuğuna vuran bir anneye yargılayıcı bakışlar fırlatan ama müdahale etmeyen çiftimizden Jenny, anaokulu öğretmenidir. Açılış sahnesinde son dersine tanık olduğumuz Jenny, göle vardıklarında gerilen ortama müdahale etmek yerine oradan uzaklaşmayı tercih eder. Steve ise çocuklara ders vermeye ve büyüklük taslamaya daha çok meyillidir. Fakat yerel halktan olan bu çocukların dışarıdan gelen ve üst sınıfa dahil olan yabancıların sözünü dinlemeye pek niyetleri yoktur. Zaten Eden Lake tabelasının arkasında yazan “Fuck Off Yuppy Cunts” yazısı da bu bakış açısını özetler nitelikte. Aralarında yaşanan küçük sürtüşmeler beraberinde güç gösterisini getirir. Çiftin arabasını çalıp eğlenmek isteyen çocukların köpeğini öldüren Steve, ilk kanı akıtmış olur ve misliyle karşılık bulacağı kaos ile şiddet silsilesinin içinde bulur kendini.

Kötü veya Şeytani Çocuk olarak çevirebileceğimiz “Evil Child” kavramı korku ve gerilim sinemasının önemli temaları arasında yer alır. Bazen nükleer felaketler veya doğaüstü olaylar, çocukların kötücül tarafını ortaya çıkarırken bazen de Lord of the Flies (Sineklerin Tanrısı) benzeri yapımlarda olduğu gibi hayatta kalma mücadelesi ile beraber güç ve kötülük gösterisine dönüşebilir. Eden Lake filmini finaliyle beraber ele aldığımızda yaşananlardan sadece çocukları sorumlu tutmak mümkün değil. Özellikle çocukların lideri konumunda olan Brett’in yaptıklarını, babasının kişiliğiyle ilişkilendirebiliriz. Yine finalde diğer ebeveynler de çocuklarıyla benzer tepkiler gösterir. Kısacası bu yaşananların sorumlusu aslında anne-babalar ve yetiştirme modelleridir.

Eden Lake (2008) - Kelly Reilly, Michael Fassbender

Filmin ana temasının yanı sıra ikinci önemli konu ise aidiyet kavramıdır. Yerel halkın yapılacak tesis hakkında bir serzenişte bulunmamasına rağmen bozulacak olan doğa güzelliğine şahit olmak isteyen yabancılar aslında başkalarına ait olan yere izinsiz girerler. Çocukların uğrak yeri olan alan, bir nevi onların çöplüğüdür. Fakat oraya yeni gelen çift, çocuklara nasıl davranmaları gerektiğini dikte eder. Çocuklar belki de hayatları boyunca aileleri gibi bu kısıtlı çevrenin dışına pek çıkamayacaklardır. Çünkü ait oldukları yer orasıdır. Ama Steve ile Jenny gibi orta sınıf mensubu insanlar başkalarının alanlarına girip müdahale etmekten çekinmezler. Çocuklar ve aileleri için o kasaba onlarındır, Steve ve Jenny için ise bütün dünya onlarındır. Aralarında yaşanan sınıf çatışmasının da en önemli nedeni aslında bu fikir aykırılığıdır ve sınırların farklı bir mantıkla çizilmesidir. Ayrıca ormanda sıklıkla zorbalığa maruz kalan ve diğer çocuklar gibi İngiliz kökenli olmayan Adam ise eziyet gördüğü çocukların arasına katılmak ister. Ait olmak istediği ülkenin yani İngiliz milli takımı formasını giymesi arkadaş edinmesi için yeterli değildir. Bunun için Jenny’nin yerini söyleyip muhbirlik yaparak çeteye dahil olmaya çalışır fakat yaptığı bu hareket umduğu gibi sonuçlanmayacaktır.

Eden Lake filmi, hayatta kalma savaşına giren, kendini kurtarmaya çalışan insanların, çocuk veya yetişkin fark etmeksizin neler yapabileceğini anlatır. Kan ve şiddet dozu daha fazla filmlere şahit olmuş olabilirsiniz ama çocukların elinden çıkan şiddet, nispeten daha çok rahatsızlık verir ve masumiyet kavramının yitirilmesine sebep olabilir. Heyecanlı atmosferi hiç sekteye uğramayan filmin finali ise izleyiciyi iyice umutsuzluğa sürükleyerek rahatsız edici bir şekilde sonlanıyor.

Eden Lake (Kan Gölü, 2008) DVDKÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen ve Senarist: James Watkins

Oyuncular: Kelly Reilly (Jenny), Michael Fassbender (Steve), Jack O’Connell (Brett), Thomas Turgoose (Cooper), Tara Ellis (Abi), Finn Atkins (Paige), Jumayn Hunter (Mark), James Burrows (Harry), Tom Gill (Ricky), Shaun Dooley (Jon), Lorraine Bruce (Tanya), James Gandhi (Adam)

Müzik: David Julyan

Görüntü Yönetmeni: Christopher Ross

Kurgu: Jon Harris

Ülke: İngiltere

Benzer Yazılar

Yorum Yazın