Anasayfa 2000'ler The Lodgers (2017) – Film Eleştirisi
Charlotte Vega, Bill Milner - The Lodgers (2017)

The Lodgers (2017) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

The Lodgers (2017)2014 yapımı gotik korku filmi Let Us Prey filminden tanıdığımız Brian O’Malley, yine gotik bir korku filmi olan ve 1920’lerin kırsal İrlanda’sında geçen The Lodgers (Lanetli Konak)’in yönetmen koltuğunda bulunuyor.

Filmin konusunu İrlandalı ikiz kardeşlerin, yıkılmaya yüz tutmuş bir malikânede doğaüstü bir varlıkla mücadelesi oluşturuyor. İkiz kardeşler Rachel ve Edward, her gece gelen doğaüstü bir varlığın tehdidi altındadır. Varlık Edward ve Rachel için üç kural koymuştur: Gece yarısından önce yatağa girmeliler, eve yabancı birini almamalılar ve birbirlerini asla terk etmemeliler.  Rachel bu yasaklardan sıkılmış ve kendisini bu doğaüstü durumdan kurtarmak istemektedir, ancak Rachel’in yapacağı her hareket kardeşi Edward’ı tehlikeye sokacaktır.

The Lodgers dram ve romantizmle şekillenirken, gece sahnelerindeki karanlık ve doğaüstü ile korkuyu da ihmal etmiyor. Filme İrlanda’nın bağımsızlık savaşının da eklenmesi, İrlanda’da yaşayan Sean karakterinin İngiliz ordusu adına savaşması nedeniyle köylüler ve Sean arasındaki çatışmayı da destekliyor. Bakımsız durumdaki evin borçlar nedeniyle elden çıkacak durumda olması ve satılması için avukatın baskı yapması da başka bir çatışmayı besliyor. Ana karakter olan ikizlerin on sekiz yaşına girmeleriyle cinselliğin bedenlerindeki baskılayıcı istekleri dışa vurulurken; Rachel’ın savaştan sakat bir şekilde köye dönen Sean’a ilgisi, Edward’ınsa ensest durumu yaratan, kardeşi Rachel’a arzu duyması da çatışmaları şekillendiriyor. İkizlerin fiziksel ve psikolojik anlamda birbirlerinin zıddı olacak şekilde temsil edilişleri çatışmanın görsel olarak da öne çıkmasını sağlıyor.

Charlotte Vega - The Lodgers (2017)

İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri’nde en iyi özel efekt ödülüne layık görülen The Lodgers, Âdem ve Havva mitini merkeze alarak ilerliyor; kuzgunun iki dünya arasındaki geçiş imgesinden, suyun iki dünya arasında geçiş kapısı olmasına; cinsellikten, günahlara değin birçok kavramı bu mit üzerinden yorumluyor. The Lodgers bunlar ve benzeri pek çok unsura dair görselliğiyle öne çıkarken, korku unsurları bakımından Hollywood’un görsel korkularından ziyade korku imgelerine ve bu imgelerin görselleştirilmesine yöneliyor. Bu bağlamda korku sahneleri alışkın olunan Hollywood sinemasına göre oldukça sade kalıyor. Sonu tahmin edilebilir olmasına karşın, seyirciyi sıkmadan kendisini izlettiriyor.

The Lodgers (2017)

2015 yılında çekilen, 1630’ların İngiltere’sindeki büyücülük, kara büyü ve doğaüstü bir varlık tarafından ele geçirilmeyi içeren The Witch’i sevenlerin sevebileceği, ana akım korku filmlerinden sıyrılan farklı bir yapım The Lodgers. IMDB puanı düşük görünse de, Hollywood tarzı “jumpscare”lerle dolu bir korku filmi beklentisi içinde olunmadığı sürece keyifle izlenebilir.

The Lodgers (2017)

 

KÜNYE / IMDB: 5.1

Yönetmen: Brian O’Malley

Senaryo: David Turpin

Oyuncular: Charlotte Vega (Rachel), Bill Milner (Edward), Eugene Simon (Sean), Moe Dunford (Dessie), David Bradley (Bermingham)

Müzik: Kevin Murphy, Stephen Shannon, David Turpin

Görüntü Yönetmeni: Richard Kendrick

Kurgu: Tony Kearns

Ülke: İrlanda

 

The Lodgers (2017) Fragman

Benzer Yazılar