Anasayfa 1990'lar Serial Mom (1994) – Film Eleştirisi
Serial Mom (1994) Kathleen Turner

Serial Mom (1994) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Serial Mom (1994) PosterA Dirty Shame (Kirli Utanç, 2004) filminden beri sinemadan uzak kalan çılgın yönetmen John Waters’ın şiddet içeren ama daha az tiksindirici sahneye şahit olabileceğiniz Serial Mom (Belalı Anne / Annem Bir Katil, 1994) filmi, absürt bir kara komedi. Trash (Çöp) filmin sözlükteki karşılığı olabilecek Pink Flamingos (1972) kadar ayrıksı ve uçuk bir film olmadığından yaş olarak değil ama tarz olarak genel izleyici kitlesine hitap etmesi daha olasılıklı görünüyor.

Çekirdek Amerikan aile yapısı ile dalgasını geçen Serial Mom, 90’larda sıklıkla rastladığımız seri katil ve medya ilişkisine kendi tarzında eleştiri getiriyor. Ama eleştiri derken yanlış anlaşılmasın; ciddi bir kara mizah örneği olmak yerine ana karakterin çizildiği portreye benzer bir şekilde, gerçekleşen olaylara haylaz bir bakış açısı ile yaklaşılıyor. “Gerçek bir hikayedir” olduğunu ifade eden açılış yazısının ise aynı Fargo (1996) filminde olduğu gibi sahte olduğunu da ekleyelim.

Serial Mom (1994) Aile

Ev hanımı olan Beverly, iki çocuk annesidir. Filmin başında komşusuna yaptığı şaka, onun içindeki çocuğu muhafaza ettiğinin bir göstergesidir. Amerikan filmlerinde ailenin temel taşı olan kahvaltı ritüeline saldıran sinek ise Beverly’nin gazabına uğrarken onun içindeki seri katili uyandıran ilk kan damlasını akıtmasına sebep olur. Beverly ile tanışmamız muziplikle başlarken gittikçe cani bir seri katile dönüşür. Kapı komşunuz olabilecek bir kadının seri katil olması, ilk bakışta ona sempatiyle yaklaşmamızı gerektirebilir. Ama yan karakterlerin aracılığıyla onun bir cani olduğunun altı çizilir. Bu noktada yönetmenin trash (çöp) geçmişinin gerektirdiği yapmacık ve absürt oyunculuklar, öteki karakterlerle özdeşleşmemizin önüne geçer. Böylece Beverly’nin ailesine karşı saygıda kusur eden kişileri acımasızca öldürmesini biraz daha benimseriz.

Serial Mom (1994) Kathleen Turner

Klasik seri katillerden biraz farklı bir tarzı olan Beverly ayrıca tam bir seri katil hayranıdır. Oğlu ise korku filmi hastasıdır ve bir video dükkanında çalışmaktadır. Böylece filmde sıklıkla korku filmi referansları karşımıza çıkar. Blood Feast (1963), Strait-Jacket (1964), The Texas Chain Saw Massacre (Teksas Katliamı, 1974) filmlerinden küçük kesitler görmek mümkün. Düşmanlarını alt etmek için enteresan bir silah kullanarak sexploitation filmlerin unutulmazları arasında giren Chesty Morgan’ın filmlerinden kesitlere yer vererek ise John Waters, B-filmlere yakınlığını kaybetmediğini adeta hatırlatır.

Serial Mom; biraz kanlı, biraz da absürt eğlenceli bir kara komedi. Başroldeki Kathleen Turner’ın filmografisinde farklı bir yerde duran yapımdaki performansı da gayet dikkat çekici. İzleyiciye parmağını sallayarak öğüt veren değil de kafa dağıtmalık bir kara mizah örneği izlemek isteyenler, hoşça vakit geçirebilir.

Serial Mom (1994) PosterKÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen ve Senarist: John Waters

Oyuncular: Kathleen Turner (Beverly Sutphin), Sam Waterston (Eugene Sutphin), Ricki Lake (Misty Sutphin), Matthew Lillard (Chip Sutphin), Patricia Dunnock (Birdie), Mink Stole (Dottie Hinkle), Mary Jo Catlett (Rosemary Ackerman), Justin Whalin (Scotty Barnhill), L7 (Camel Lips), Suzanne Somers (Kendisi)

Müzik: Basil Poledouris

Görüntü Yönetmeni: Robert M. Stevens

Kurgu: Janice Hampton, Erica Huggins

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın