Anasayfa 2000'ler Noise (2007) – Film Eleştirisi
Noise (2007) - Brendan Cowell

Noise (2007) – Film Eleştirisi

Zeynep Çavuş

Noise (2007) PosterAvusturalyalı yönetmen Matthew Saville’in çıkış filmi Noise (İçimdeki Gürültü, 2007) Sundance Film Festivali’nde aldığı Jüri Ödülü Adaylığı ile ilk uzun metrajlı film deneyimi olmasına rağmen Saville’e büyük beğeni getirdi. Film, dikkat çeken ustalıklı işitsel donanımıyla Melbourne’un tren katilinin peşindeki kayıtsız polis memuru Graham McGrahan (Brendan Cowell) ve cinayetin tek sağ şahidi Lavinia Smart (Maia Thomas) üzerine yoğunlaşıyor.

Filmin 3 dakikalık açılış sekansında perspektifinden takip ettiğimiz Lavinia Smart, büyük kulaklıkları, elinde kendi portresinin olduğu iş plaketiyle bindiği vagonda herkesin vurulmuş olduğunu görür. Bu sırada başka bir duraktaki polis memuru McGrahan telsizinden olayın anons geçildiği sırada atağa geçen Tinnitus (kulak çınlaması) kriziyle bayılacak, olay yerine ulaşan polisler ilk şüpheli olarak Lavinia’yı “O kaçtı! Ben değilim, her kimse o çoktan gitti!” nidaları eşliğinde tutuklayacaktır.

Olayın sıcaklığıyla başka bir cinayet daha Melbourne’un iç mahallelerinde patlak verir ve polis bir seri katilden şüphelenmeye başlar. Yeni cinayetin görüldüğü yerde konuşlanan bir polis karavanına tayin edilen memur McGrahan, bölgenin yerli sakinlerinden hatta katilin bizzat kendisinden ifade alır. Bu görüşmeler üzerinden kotarılan filmde cast’ın tanıdık yüzlerden oluşmaması, minimalist içyapısı, gürültü/sessizlik, cennet/cehennem kontrastları, seyircinin kolay ilişki kuracağı başkahramanı ile az şeyle çok şey anlatmakta, kasıtlı bırakılan boşluklarıyla, daha keskin hatlı emsallerinin aksine iz bırakmakta oldukça başarılı.

Noise (2007) - Maia Thomas, Brendan Cowell

Seyircinin, Lavinia karakteri üzerinden gösterilen flashback’lerle aşina olduğu katilin McGrahan’ın karavanına gönüllü olarak ifade vermek üzere gelmesiyle, alışık olmadığımız bir katil silueti peyda oluyor. Davanın seyrini saptırmak amacıyla, şehirdeki göçmenlere pusulayı çevirmeleri gerektiği fikrini aşılamak isteyen Craig Finlay (Henry Nixon) tez canlı, beyaz taşralı izlenimi veren konuşmalarıyla şüpheli bir eşkâl çizer. Finlay, Zodyak Katili ya da Hannibal Lecter kulvarında değerlendirilebilecek bir suçlu değil. Zira, final sekansındaki, filmin doruk ritmine ulaştığı McGrahan’le son görüşmelerinde de tescilleyeceği gibi, dürtü etkisiyle davranan, motivasyonu muğlak; bundan sebep, öngörülemez bir katil. Filmin düşünsel olarak karışıklıktan uzak olup, daha sezgisel sularda yüzmesiyle oldukça uyumlu bir antagonist.

Filmin diğer kanadında ise kanser belirtisi olan kulak çınlamasından muzdarip McGrahan, olayın çözüme kavuşturulmasıyla hayli ilgisiz; aksine, istemsizce yavaşlamasına dahi sebep oluyor. Finlay’e karşı alçaltıcı, umarsız tutumuyla onu bilmeden alevlendiriyor. Evdeki ses yapabilen her şeyi çalışır hale getirip iç çınlamalarını bastırmaya çabaladığı sahne akıllara kazınıyor. İlginçtir ki, Finlay’in son kurbanının nişanlısıyla karavandaki görüşmesinde, matemli nişanlı ona “Çok iyi bir dinleyicisin.” diyor. Çoğu şey minimize edilirken, gürültünün kasti artışı, karakterlerin etraflarındaki seslerin etkisiyle farkında olamadıkları şeylerin üstünde duruluyor. Lavinia kulaklıklarının engellemesiyle metrodaki silah seslerini duyamıyor, McGrahan çekilmez hale gelen çınlamalarıyla işinden ve kız arkadaşından soyutlanıyor.

Noise (2007) - Henry Nixon

Noise belirsizliği ele aldığı acelesiz ve indirgemeci tutumu, cevaplar yerine seyirciyi baş başa bıraktığı soruları, çetrefilli bulmacalarla dolu benzerlerine kıyasla sezgisel sinemayla bağıntılı bir film. Slasher veya kedinin fare ile oynadığı gibi hareket eden deha katiller ve obsesif dedektif teması arayanların kaçınması gereken; kaygılı, düşünceli insan etkileşimleriyle daha haşır neşir seyircilerin gönlünü vereceği bir yapıt. Düşündüren finalini, McGrahan’ın sırtında dövmesi olan soru işaretiyle yapıyor.

Noise (2007) PosterKÜNYE / IMDB: 6,7

Yönetmen ve Senarist: Matthew Saville

Oyuncular: Brendan Cowell (Graham McGrahan), Maia Thomas (Lavinia Smart), Henry Nixon (Craig Finlay), Luke Elliot (Dean Stouritis), Katie Wall (Caitlin Robinson), Nicholas Bell (Noel Birchall), Fiona Macleod (Melanie Ryan)

Müzik: Bryony Marks

Görüntü Yönetmeni: László Baranyai

Kurgu: Geoff Hitchins

Ülke: Avustralya

Benzer Yazılar

Yorum Yazın