Anasayfa 2000'ler Knives Out (2019) – Film Eleştirisi
Knives Out (2019) - Ana de Armas, Daniel Craig

Knives Out (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Knives Out (Bıçaklar Çekildi, 2019) AfişBrick (2005) ve Looper (2012) filmleriyle yönetmenliğini kanıtlayan Rian Johnson, Star Wars serisine de el atarak hedef kitlesini genişletmişti. Yönetmen tekrardan özüne yani suç türüne Knives Out (Bıçaklar Çekildi, 2019) ile geri dönüyor ve Agatha Christie tadında eğlenceli bir “Katil Kim” filmi ile izleyici karşısına çıkıyor.

Zengin bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde Ana de Armas, Daniel Craig ve Christopher Plummer ön plana çıkıyor. Diğer oyuncular ise filmin girişindeki sorgu sahnesinden sonra köşelerine çekilip adeta sahnelerinin gelmesini bekliyor. Bu kadar kalabalık ve tanınmış oyuncunun hakkını vererek rol dağılımı yapmak zor tabi ama açıkçası karakterlerin potansiyeli daha iyi kullanılabilirmiş.

 

Film birkaç kere ters köşe yaptığından filmin tadını kaçırmamak adına az da olsa sürprizlere değineceğime dair şimdiden uyarıda bulunayım.

Knives Out (2019) - Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Toni Collette

Knives Out, 2019 yapımı olmasına rağmen ülkemizde gösterilmesi 2020’yi buldu. 2019 yılına ait Joker, Ready or Not (Saklambaç), Gisaengchung (Parazit) filmlerine baktığımızda malikanelerde yaşayanlar ile onların arasına dahil olmaya çalışanların zorlu savaşlarını izlemiştik. Medeni olduklarını aklımıza kazıdığımız doğuştan zengin ailelerin komik ve acınası duruma düşmelerini ve zaten sosyo-ekonomik olarak zor durumda olan kesime, işine gelmeyince bir tekme de kendilerinin atmalarını bu dört filmde de şahit olduk. Birbirlerinden farklı türlere ait olmalarına rağmen dördünün de zenginlerle savaşma veya sınıf atlama amacı gütmesi benzerlik gösteriyor. Özelikle Ready or Not ve Knives Out filmlerindeki dikkate değer noktalara göz atalım. Ezilmek için yaratılmış biri yetim diğeri göçmen olan karakterlerin dönüşümleri, hem zenginlerle hem de hayat şartlarıyla amansız mücadeleleri ve finalde fakirin zaferiyle ulaştığımız, onunla beraber hissettiğimiz tatmin duygusu… Ready or Not’ta bir sigara yakarak Knives Out’ta ise bir fincan kahveyle başarının tatlı kokusunu içimize çekeriz. 2019 yılının dikkate değer yapımlarından olan bu dört filmin tesadüfi veya değil, zenginlerin ürkütücü ikiyüzlülüklerini göstermesi ve trajikomik sınıf çatışmalarını gözler önüne sermesi gerçekten çok ilginç.

Knives Out (2019) - Toni Collette, Katherine Langford, K Callan, Jaeden Martell

Filme polisiye tarafından baktığımızda ise genel olarak “katil kim” veya “kim yaptı” olarak bilinen türün en klasik hikayelerinden birinin güncellenerek günümüze uyarlandığını söylemek mümkün. Knives Out’un hikayesi 3 kere dönüşüme uğruyor. Belki seyirciyi şok etmiyor ama zekice hareket ederek ilgiyi ayakta tutmayı başarıyor. Olayların nasıl gerçekleştiğini ilk yarıda öğrenmemize rağmen yine de hikayenin devamında ne olacağını merak ettiriyor ve uzun süresini hissettirmeden tamamlamamızı sağlıyor.

Knives Out, zengin oyuncu kadrosu ve eğlenceli senaryosu ile özellikle Agatha Christie tarzında polisiyelerden hoşlananların beğenisini kazanacaktır.

Knives Out (Bıçaklar Çekildi, 2019) PosterKÜNYE / IMDB: 8,1

Yönetmen ve Senarist: Rian Johnson

Oyuncular: Ana de Armas (Marta Cabrera), Daniel Craig (Benoit Blanc), Chris Evans (Ransom Drysdale), Jamie Lee Curtis (Linda Drysdale), Don Johnson (Richard Drysdale), Michael Shannon (Walt Thrombey), Toni Collette (Joni Thrombey), Christopher Plummer (Harlan Thrombey), Katherine Langford (Meg Thrombey), Jaeden Martell (Jacob Thrombey), Riki Lindhome (Donna Thrombey), LaKeith Stanfield (Yüzbaşı Elliott), Noah Segan (Wagner), Edi Patterson (Fran), K Callan (Büyükanne Wanetta)

Müzik: Nathan Johnson

Görüntü Yönetmeni:

Kurgu: Bob Ducsay

Ülke: ABD

Knives Out (2019) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın