Anasayfa 2000'ler Ready or Not (2019) – Film Eleştirisi
Ready or Not (2019) - Samara Weaving

Ready or Not (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Ready or Not (Saklambaç, 2019) AfişMatt Bettinelli-Olpin ve Tyler Gillett, yönetmenliğini üstlendikleri Ready or Not (Saklambaç, 2019) ile kanlı sahneleri absürtlükle harmanlayarak korku-komedi türünde keyifli bir yapıma imza atmışlar. Başroldeki Samara Weaving, The Babysitter (Bebek Bakıcısı, 2017) filminde satanist bir grubun üyesini canlandırırken bu sefer kurbanın kendisi olarak yer alıyor.

Son dönemde başka bir türle harmanlanmış kaliteli komedi örneklerini nadiren izleme fırsatı bulabiliyoruz. Bu tarz filmler genellikle twistlerle örülmüş, abartılı gore sahnelerden güç alarak güldüren ve türün geleneksel kalıpları ile dalgasını geçen filmler oluyor. Ready or Not’a bu açıdan baktığımızda saydığım bu özellikleri yerinde kullanarak türün hakkını veriyor. Ne sürekli ters köşe yapmaya çalışarak izleyicinin kafasını karıştırmaya çalışıyor ne de itici bir şiddet gösterisi yapıyor. Hikayesinin verdiği olanakları dozunda kullanarak kanlı sahnelere komediyi yedirmeyi başarıyor.

Ready or Not (2019) - Samara Weaving

Filmin esrarengiz ailesi Le Domaslar, kart ve kutu oyunları üzerinden adeta kendi imparatorluklarını inşa etmişlerdir. Grace ise bu zengin aileye kendini kabul ettirmeye çalışan sempatik bir gelindir. Grace, çocukluğu koruyucu aileler arasında geçtiğinden gerçek bir aile hasreti çekmektedir. Alex ile evlenerek Le Domas ailesinin bir ferdi olunca hayallerine kavuştuğunu sanır. Ama daha evlendiği günün akşamı tuhaf kanlı bir oyunun içinde kendini bulur ve nezih görünen ailenin gelenekselleşmiş batıl tarafı ortaya çıkar.

Gotik bir malikanede geçen film, mekanı ve dekoru işlevsel hale getirmeyi başarıyor. Edgar Allan Poe hikayelerinden çevrilmiş klasik örneklerin günümüze uyarlanmış ve absürtlük katılmış halini hissetmek mümkün. Ayrıca Grace’i avlamaya çalışan ailenin eski silahlar (tatar yayı, savaş baltası, eski bir tüfek) kullanması, güvenlik kameralarından faydalanmaması gibi gelenekseli koruyan bir tavır almaları filmin komedi unsurunu arttırıyor. Uzun zamandır veya hiç kullanılmadığından bu silahlarla yapılan sakarlıklar ve Youtube üzerinden ok-yay nasıl kullanılır videosu izlenmesi gibi sahneler, geleneklerinden kopmuş ama yine de sürdürmeye çalışan bir aileyi temsil ediyor. Bu açıdan baktığımızda, partiye hazırlıksız yakalanmış Rothschildlar tarzında bir ailenin, gizemli fakat daha amatör halini seyrediyormuşuz gibi bir izlenim bırakıyor. Zaman zaman kendi çıkarları ve iş bilmezlikleri yüzünden çuvallamaları ve dogmatik kurallarının dışına çıkmak zorunda kalmaları ise gayet ironik.

Ready or Not (2019)

Ready or Not, türün kalıplarıyla oynayan finaldeki ters köşesiyle The Cabin in the Woods kadar görkemli olmasa da benzer bir his bırakıyor. Gore sahneleri rahatsız etmekten çok güldürüyor ve korku-komedi olarak eğlenceli vakit geçirilmesini sağlıyor.

Ready or Not (Saklambaç, 2019) PosterKÜNYE / IMDB: 7,1

Yönetmen: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

Senaryo: Guy Busick, Ryan Murphy

Oyuncular: Samara Weaving (Grace), Adam Brody (Daniel Le Domas), Mark O’Brien (Alex Le Domas), Henry Czerny (Tony Le Domas), Andie MacDowell (Becky Le Domas), Melanie Scrofano (Emilie), Kristian Bruun (Fitch Bradley), Nicky Guadagni (Helene Hala), Elyse Levesque (Charity Le Domas)

Müzik: Brian Tyler

Görüntü Yönetmeni: Brett Jutkiewicz

Kurgu: Terel Gibson

Ülke: ABD

Ready or Not (2019) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

Selmanur 16 Şubat 2022 - 21:34

I watched “ready or not” I loved it. It’s a suspenseful, scary and funny movie.the actors are amazing.adam brody and Robert De Niro are so handsome and amazing
~~~~~~~~♡~~~~~~
10/9 My favorite movie.😊🎥(a must-watched movie👍🏻)

Reply

Yorum Yazın