Anasayfa 2000'ler Underwater (2020) – Film Eleştirisi
Underwater (2020) - Kristen Stewart

Underwater (Derin Sular, 2020) AfişLove (2011) ve The Signal (Sinyal, 2014) adlı iki bağımsız bilim kurguya imza atan William Eubank, bu sefer daha yüksek bir bütçeyle izleyici karşısına çıkıyor. Birkaç gün arayla farklı ülkelerde yaygın bir gösterime giren Underwater (Derin Sular, 2020) filminin çekimleri aslında 2017’de tamamlanmıştı. Disney’in, 20th Century Fox yapım şirketini satın almasından dolayı filmin vizyon tarihi 2020’ye kadar sarkmış oldu.

Film, denizin 11 km altında sondaj yapan bir ekibin, depremin etkisiyle derinliklerde mahsur kalmasını anlatıyor. Denizaltının içinde sıkışıp kalan ekip oradan kurtulmaya çalışır ama sonrasında basınçtan daha da korkunç bir engelle karşılaşırlar. Kalamar benzeri boy boy yaratıklarla savaşırken fedakârlıklar ve kayıplarla dolu bir yaşam mücadelesinin içinde bulurlar kendilerini.

Underwater filmi için The Abyss (1989) ile Alien (Yaratık, 1979) filminin arasında fakat seyir zevki olarak bu iki yapımın da altında kalan klostrofobik bir bilim kurgu olduğunu söyleyebiliriz. Yakın tarihli pek de ilgi çekmeyen Life (Hayat, 2017) açıkçası Underwater’dan kat kat daha iyiydi. Ayrıca T.J. Miller’ın yersiz esprilerinin gergin atmosferi kırarak filmi Armageddon (1998) tarzında bir gişe canavarına dönüştürmeye çabalaması, ritmi bozarak yapımı aşağılara çekmek ile sonuçlanıyor. Son zamanlarda yalnızlık ve varoluşa dair ilginç tespitlerde bulunan High Life (2018) veya Ad Astra (Yıldızlara Doğru, 2019) benzeri bilim kurgularda daha ağır mevzuların türe yedirilmeye başlandığını gözlemlemişsinizdir. Underwater da zaman zaman diyaloglarında niyetlense de klişelerin arasından sıyrılarak derdini anlatmayı tam olarak başaramıyor.

Underwater (2020) - Vincent Cassel

Kısacası yaratıklı bilim kurgulardan ve klostrofobik korku-gerilimlerden hoşlananlar Underwater’dan keyif alabilir. Biraz aksiyon biraz da karanlık ve sıkışmışlığın verdiği gerilim ile günü kurtaran bir film karşımıza çıkıyor. Son dönemde bağımsız filmlerde oynayarak üzerinden Twilight (Alacakaranlık) serisini atmaya çalışan Kristen Stewart’ın başrolünde olduğu filmde Vincent Cassel’in de yer aldığını hatırlatalım.

Underwater (2020) PosterKÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: William Eubank

Senaryo: Brian Duffield, Adam Cozad

Oyuncular: Kristen Stewart (Norah Price), Vincent Cassel (Kaptan Lucien), Jessica Henwick (Emily Haversham), T.J. Miller (Paul Abel), John Gallagher Jr. (Liam Smith), Mamoudou Athie (Rodrigo Nagenda), (Gunner Wright (Lee Miller)

Müzik: Marco Beltrami, Brandon Roberts

Görüntü Yönetmeni: Bojan Bazelli

Kurgu: Brian Berdan, William Hoy, Todd E. Miller

Ülke: ABD

Underwater (2020) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

Kadmon 15 Haziran 2021 - 12:26

I liked your review, it was good! I’ve included a link to your work in the Turkish resources section of our article: https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/sf-f-nexus/film-review/underwater-movie-2020-film-review-by-kadmon

Reply

Yorum Yazın