Anasayfa 2000'ler Güzelliğin Portresi (2019) – Film Eleştirisi
Güzelliğin Portresi (2019)

Güzelliğin Portresi (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Güzelliğin Portresi (2019) Afiş90’lı yıllarda klip yönetmenliği ile adı anılan Umur Turagay’ın çektiği 3. uzun metraj olan Güzelliğin Portresi (2019), son dönem tür filmleri içinde farklı bir yerde duruyor. Yerel korku unsurları yerine daha çok hayaletli gotik hikayeler ve bir dönem revaçta olan bol sürprizli deliren kadın teması arasında gidip geliyor.

Türk korku-gerilim filmlerine nazaran fazla Amerikanvari bir duruşu olan Güzelliğin Portresi, bu yabancılık hissiyatını izleyiciye fazlasıyla yansıtmasının sebebi, bir malikanede geçmesi ve olayların sanat camiasının çerçevesinde dönmesi. Yerli yapımlarda genellikle bir derdi olanın köyün cinci hocasını bulması ve başını daha çok belaya sokması gibi bir durum yok bu filmde. Onun yerine ana karakter Nisan, kabuslar görmeye başlayınca psikiyatriste gidiyor ve reçeteli ilaçlarıyla derman bulmaya çalışıyor. Kısacası cinler ve ucuz efektlerle karşılaşmıyoruz. Gerilimi desteklemek amacıyla arada polisiye türü de devreye girerek oluşan gizemin çözülmesine hizmet etmeye çalışıyor. Ayrıca giriş ve gelişme kısımları hayalet hikayesinden besleniyor ama yine de malikanedeki tablolardan yeterince faydalanamadığı düşüncesindeyim.

Güzelliğin Portresi (2019)

Filmin en büyük artısının ise oyunculuklar olduğunu söyleyebilirim. Korku-gerilim açısından çoğunlukla düşük bütçeli ve amatör oyunculardan oluşan kadrolara alışkın bünyelere iyi gelecektir. Fakat finale doğru geçekleşen karikatürize kötü tiplemesine anlam veremediğimi de not düşmem gerekir.

Güney Kore menşeli bir hikayeye sahip olan filmin, sadece Türkiye’de değil, başka ülkelerde de uyarlamaları çekilecek. Pazarlama açısından, orijinali İtalyan yapımı olan ve yine bir BKM işi Cebimdeki Yabancı (2018) ile benzer amaçla çekilmiş gibi bir izlenim bıraktı. Ama Cebimdeki Yabancı, Türk kültürüne daha iyi uyarlanmıştı.

Güzelliğin Portresi, Türk-korku gerilim sinemasından umudunu kesenler için alternatif bir seyirlik olabilir. Bazı mantık hatalarını görmezden gelip, uzun süresine aldırış etmezseniz eli yüzü düzgün bir çalışma olduğunu söylemek mümkün.

Güzelliğin Portresi (2019) AfişKÜNYE / IMDB: 6,4

Yönetmen: Umur Turagay

Senaryo: Pınar Bulut, Onur Koralp

Oyuncular: Burçin Terzioğlu (Nisan), Birkan Sokullu (Özgür), Serkan Keskin (Oktay), Lara Tonka (Alin), Melisa Şenolsun (Hilal), Feridun Düzağaç (Asil), Gizem Erman Soysaldı (Vuslat), Şencan Güleryüz

Görüntü Yönetmeni: Yon Thomas

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar

Yorum Yazın