Anasayfa 1990'lar Closet Land (1991) – Film Eleştirisi
Closet Land (1991) - Alan Rickman, Madeleine Stowe

Closet Land (1991) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Closet Land (1991) PosterSinema okumak için Hindistan’dan Amerika’ya giden Radha Bharadwaj’ın ilk uzun metrajı olan Closet Land (1991), zamanı ve olayın nerede yaşandığını belirtmeden tuhaf bir distopya kurguluyor. Oyuncu kadrosu Alan Rickman ve Madeleine Stowe’dan ibaret olan filmde tek mekan kullanılıyor.

Çocuk kitapları yazan bir kadın, evinden apar topar alınarak meçhul bir yere getirilir. Film boyunca kadını sorgulayan memurun uyguladığı psikolojik şiddet ve tacize tanık oluruz. İnsan haklarından soğuk savaş paranoyasına kadar birçok tehlikeli konuya değinen film, politik bir duruş sergiliyor.

Closet Land filminde, ilk bakışta Dışavurumcu Alman Sinemasına benzeyen dekor dikkat çekiyor. Etraftaki sütunlarla çelişen işlevsel üçgen masa, işkence malzemelerini saklayan çekmeceler ile sade bir mekan tasarımı göze çarpar. Kasvetli görsellik zaman zaman yazarın kitabındaki karakterlerin canlanmasıyla yerini canlı fakat genellikle karamsar bir havaya büründürür. Üstünde beyaz geceliği ile sorguya çekilen kadının karşısında takım elbiseli, hükümeti temsil eden bir adam görürüz. Yazarın gözaltına alınmasına sebep olan, filme de ismini veren Closet Land yani Dolap Diyarı, kitabın yanı sıra yaşanan olayları ve mekanı da temsil eder. Özellikle filmin ikinci yarısında bu bağı hissetmek mümkün.

Closet Land, zamansız bir döneme, ülkesiz bir mekana sahip olmasına rağmen işlediği konu itibariyle evrensel sorunlara değindiğinden etkileyici bir çalışma. Özellikle Alan Rickman’ın karakterden karaktere geçtiği sekans çok başarılı. Madeleine Stowe ise masumiyetinin ardına gizlediği güçlü duruşu ile Rickman ile iyi bir ikili olmuşlar.

Closet Land (1991) - Alan Rickman, Madeleine Stowe

90’lı yıllarda hak ettiği yeri bulamamış filmlerinden olan Closet Land, sade ve gerçeğe yakın bir distopya arayışında olanlar için gizli bir hazine. “Bir çocuk kitabı politik olabilir mi?” sorusunun üstüne giderken insan hakları, özel hayata saygı, düşünce özgürlüğü, istismar gibi kapsamlı konuları kısacık süresine sığdırmaya çalışıyor. Vermeye çalıştığı mesajların yoğunluğu bazı değinmek istediklerinin havada kalmasına yol açsa da kıyıda köşede kalmış filmlerden hoşlananları cezbedecektir.

Closet Land (1991) - Alan Rickman, Madeleine StoweKÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen ve Senarist: Radha Bharadwaj

Oyuncular: Alan Rickman (Sorgu Memuru), Madeleine Stowe (Kurban / AB234)

Müzik: Richard Einhorn

Görüntü Yönetmeni: Bill Pope

Kurgu: Lisa Zeno Churgin

Ülke: ABD

Closet Land (1991) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın