Anasayfa 2000'ler The Death of Dick Long (2019) – Film Eleştirisi
The Death of Dick Long (2019) - Michael Abbott Jr., Daniel Scheinert, Andre Hyland

The Death of Dick Long (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

The Death of Dick Long (Dick Long'un Ölümü, 2019) PosterIssız bir adada mahsur kalan bir adamın, sahile vuran cesetle olan dostluğunu anlatan absürt komedi Swiss Army Man (Çakı Gibi, 2016) filminin ortak yönetmenlerinden olan Daniel Scheinert, bu sefer tek başına bir filme imza atıyor. Kara komedi türüne el attığı The Death of Dick Long (Dick Long’un Ölümü, 2019) filmi, 18. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin “Galalar” bölümünde gösterildi.

Eski arkadaşların eğlenceli gecesinin sonunda, filmin isminden de anlaşılacağı üzere Dick’in ölmesiyle hayatları kaosa doğru sürüklenen iki arkadaşın hikayesi anlatılıyor. Dick’in ölümünün gizemi ilk yarıya kadar korunurken saftirik ikilinin çevresindekilere karşı bocalaması, zekice bir planı bir türlü devreye sokamamaları mizahı bir dille işleniyor. Filmin konusuna genel olarak baktığımızda standart bir kara komedi olarak görünmesine rağmen şaşırtıcı sırrın ortaya çıkmasıyla farklı bir görünüm kazanıyor. Gerçekler ortaya dökülene kadarki süreçte akla gelebilecek bütün varyasyonları izleyicinin düşünmesi için zaman tanınırken tamamen farklı bir cevap ortaya çıkıyor. İzleyicinin aklına asla gelemeyecek seçeneği kullanarak gerçeği sıkı sıkıya saklama yöntemini pek sevmesem de bu film için uygun bir karar olmuş. Karakterlerle empati kurabilmek zor olacağı için izleyiciyi biraz kandırarak da olsa hiç ipucu vermeme gayet yerinde bir tercih. Zaten Dick’in başına gelenler ortaya çıktığında filmin temposunda bir düşüş gerçekleşiyor. Komedi yerini acıma ile tiksinme arasında bir duyguya bırakıyor.

The Death of Dick Long (2019)

The Death of Dick Long, konusu ve işlenişi göz önünde bulundurularak Swiss Army Man kadar absürt ve hayal dünyasında bir film değil. Karakterlerin iş bilmezliği tesadüfler silsilesi ile birleştiğinde Coen Kardeşler’in Fargo’sundan daha abuk bir ortam yaratılıyor. Taşradaki küçük bir kasabada alışık olduğumuz çarpık adalet düzeni ve sıcak yuva görünümünün altında yatan yalanlar ve sırlarla örülü trajikomik bir hikaye. Açılış sahnesi filmi özetlemeye yetiyor. Kendi aralarında Pink Freud adında amatör bir rock grubu kuran 3 arkadaş, evlerinin bodrumunda diğer aile fertleriyle beraber eğlenip müzik yaparlar. Eş ve çocuklarını evde bırakıp dışarı çıkarak uyuşturucudan kafayı bulup, alkolün dibine vurduktan sonra şişelere ateş edip sağa sola işeyerek eğlenirler. Bilinmez bir şekilde Dick’in yaralandığını öğreniriz ve 2 arkadaş bir hastanenin önüne arkadaşlarını bırakarak kaçarlar. Evlenip yuva kurmalarına rağmen halen gençlik günlerinden kalma eğlencelerine devam eden arkadaşların ritüelleri bozulur. Yaşanılan nostaljik özgürlük hissiyatının böylece son bulduğunun farkına varılmış, gerçeklerle ve yaptıklarıyla yüzleşmelerinin artık zamanı gelmiştir.

The Death of Dick Long (2019) - Virginia Newcomb, Sarah Baker, Janelle Cochrane

Bu üç arkadaşın haricinde diğer önemli karakterler ise olayın araştırmasını yapan biri yaşlı ve tecrübeli, diğeri genç iki kadın polis. Yavaş işleyen ve biraz da tesadüfen devreye giren adalet sistemini temsil ediyorlar. Aslında bu karakterler biraz geri planda kalıyor ama yine de filme renk katmayı başarıyorlar. Başroldeki Zeke karakterinin kızının genel kasaba halkına göre daha zeki ve adaletli olması ise filmin gülümseten detayları arasında yer alıyor.

The Death of Dick Long, absürt karakterlerin absürt olayları beraberinde getirdiği eğlenceli ve şaşırtıcı bir kara komedi. Ortada cinayet ile alakalı bir araştırma olmasına rağmen standart bir vaka prosedürü işlenmiyor ve bu da filmin komedisini merkeze taşıyor. Daniel Scheinert’in aykırı mizah anlayışı ve saçma duygusallığı, bazı izleyicilere ters gelebilir ama farklı bir tarzı olduğunu kabul etmek gerekir. Ayrıca çok kısa görünen Dick karakterini, yönetmenin bizzat canlandırdığını da hatırlatalım. Son olarak filmde, 2000’lerin başlarındaki Nickelback gibi alternatif rock gruplarının parçalarına yer verilmesi ve karakterlerin bu şarkıları “evlerden ırak” performanslarla icra etmeleri ise yakın tarihli nostaljik ve ayrıca komik bir hissiyat bırakabilir.

KÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: Daniel Scheinert

Senaryo: Billy Chew

Oyuncular: Michael Abbott Jr. (Zeke Olsen), Virginia Newcomb (Lydia Olsen), Andre Hyland (Earl Wyeth), Sarah Baker (Polis Memuru Dudley), Jess Weixler (Jane Long), Poppy Cunningham (Cynthia Olsen), Roy Wood Jr. (Doktor Richter), Sunita Mani (Lake Travis), Janelle Cochrane (Şerif Spenser), Daniel Scheinert (Dick Long)

Müzik: Andy Hull, Robert McDowell

Görüntü Yönetmeni: Ashley Connor

Kurgu: Paul Rogers

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın