Anasayfa 1990'lar Above Suspicion (1995) – Film Eleştirisi
Above Suspicion (1995) - Christopher Reeve

Above Suspicion (1995) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Above Suspicion (1995) - PosterDouble Indemnity (Çifte Tazminat) ve The Postman Always Rings Twice (Postacı Kapıyı İki Kere Çalar) tarzında bir yasak aşk hikayesinin klişeleriyle oynayan Above Suspicion (1995) filminin yönetmenliğini Steven Schachter üstleniyor. 70’ler sonrasındaki yeni kara filmlerin çoğunluğunda olduğu gibi erotizm dozunun yüksek olduğu yapımda, Süperman olarak hafızalara kazınan ve 2004 yılında vefat eden Christopher Reeve başrolde yer alıyor. Filmde kötürüm olduğu için mesleği bırakmak zorunda kalan eski bir dedektifi oynayan Reeve, trajik bir biçimde Above Suspicion’ın gösterilmesinden kısa bir süre sonra attan düşerek felç olmuştur.

Gerçek hayatla olan dramatik benzerliği bir kenara bırakarak filme geri dönersek; Dedektif Dempsey, bir operasyon sırasında vurulur ve belden aşağısı felç olur. Kardeşiyle karısının ilişki yaşadığından habersiz, eşi ile çocuğunun rahat bir hayat sürebilmesi için bir plan yapar. 1 milyon dolarlık hayat sigortası olan Dempsey, kendi ölümünü tasarlar. Eşi ve kardeşi onu öldürecek ve Meksikalılar yapmış gibi göstereceklerdir. Kara filmlerde yasak ilişki yaşayan sevgililer, kocayı ortadan kaldırmak için plan yaparlar ama bu sefer planı vefakâr koca yapıyor. Bu yönüyle türün klişelerini tersyüz ettiğini söylemek mümkün. Genellikle ölümcül kadının kocası yaşlı ve anlayışsız olurken Dempsey, klasik karakterin dışına çıkıyor. Fakat yine de mükemmeliyetçi tutumuyla antipati toplamayı başarıyor. Normalde kadın ve yasak aşkına karşı sempati kurmamız gerekirken burada da film tersine işliyor. Dempsey, soğuk görünecek kadar kusursuz olmasına rağmen sakatlandıktan sonra fizik tedavi görürken karısı ile kardeşinin sevişme sahnelerinin paralel olarak gösterilmesi izleyicinin tutması gerektiği tarafı keskin biçimde belirliyor. Acı dolu tedavi aşamasında kötü talihini yenmek için bütün konsantrasyonunu veren Dempsey ile sefa süren vicdansız çiftin yaşadıkları adeta karşılaştırmamızı istercesine arka arkaya gösteriliyor.

Above Suspicion (1995) - Christopher Reeve90’lı yılların yeni kara filmleri klasik döneme göre biraz daha dolambaçlı ve entrikalı bir olay örgüsüne sahiptir. Yukarıda bahsettiğim detaylar filmin ilk yarısını özetliyor. Yazının bundan sonrasının sürprizleri açık edeceği uyarısında bulunayım. Plan devreye girdiğinde olayların rengi değişir ve Dempsey’in aslında aptal yerine konan vefakâr koca imajı kırılarak bir intikamcı olduğu ortaya çıkar. Mükemmel hayatının kırılma noktası kötürüm kalması değil, hem eşi hem de kardeşi tarafından aldatılmasıdır. Yaptığı kusursuz intikam planı tutar ve onları ortadan kaldırarak çizdiği mağdur profiliyle cinayetten sıyrılmayı başarır. Ama meslektaşı olayın içinde bir bit yeniği olduğunu fark eder ve Dempsey’i alt etmeye çalışır. Filmin geri kalanı da soruşturma ve mahkeme süreciyle geçer.

Klasikleşmiş kara film örneklerinde sıklıkla kullanılan sakatlanan erkek ve iktidarsızlık ilişkisi Above Suspicion’da da mevcut. Ayrıca ölümcül kadına alternatif olarak sunulan iyi kalpli kadın karakter (komşusu Iris) filmde yer almasına rağmen anlamsız bir şekilde figüran olarak kalmış. Dempsey’in iktidarını kanıtlama şansı da böylece elinden alınmış. Genellikle kara film karakterlerine, iyi kadınların da var olduğunu göstermek istercesine biraz geleneksel ve hanım hanımcık karakterler yardımcı bir role serpiştirilir. Ama Iris’in doğru düzgün diyaloğu olmadığından beklenileni vermiyor.

Christopher Reeve’in trajik hayatıyla benzerlik göstererek akıllarda kalan Above Suspicion, TV filmi görselliğine sahip olmasına rağmen aslında türün kalıplarıyla oynayan ilginç bir yeni kara film örneği. Joe Mantegna ve Kim Cattrall gibi oyuncuların yer aldığı filmin ortak senaristlerden biri olan ve Steven Schachter’in gedikli oyuncularından William H. Macy’nin de küçük bir rolde göründüğünü belirtelim.

Above Suspicion (1995) - PosterKÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: Steven Schachter

Senaryo: Jerry Lazarus, William H. Macy, Steven Schachter

Oyuncular: Christopher Reeve (Dempsey Cain), Joe Mantegna (Alan Rhinehart), Kim Cattrall (Gail Cain), Edward Kerr (Nick Cain), Finola Hughes (Iris), William H. Macy (Schultz), Clark Gregg (Randy), Blake Foster (Damon Cain)

Müzik: Michael Hoenig

Görüntü Yönetmeni: Ross Berryman

Kurgu: Martin Hunter

Ülke: ABD

Above Suspicion (1995) Sahne

 

Benzer Yazılar

Yorum Yazın