Anasayfa 2000'ler Nocturne (2019) – Film Eleştirisi
Nocturne (2019) - Vincent van der Valk

Nocturne (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Nocturne (2019) PosterViktor van der Valk’ın bitirme projesi olarak çektiği, Hollanda yapımı yeni kara film Nocturne (2019), 18. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin Kes!f bölümünde gösterildi. Yapım, klasik kara film ile yeni kara film arasında konumlanırken küçük komik detaylar eklenerek zaman zaman bir tür parodisine dönüşüyor.

Bir yönetmenin özel hayatı ile çektiği film arasında gelgitler yaşadığı sancılı bir süreci işleyen yapım, özellikle diyaloglarıyla dikkat çekiyor. Kullanılan cümleler, kara filmin ağdalı edebiyatına uygun ve birçoğu aforizma tadında ama bir süre sonra yorucu olması da kaçınılmaz oluyor. Görüntünün eskitilmesi, karanlık sokaklar, karamsar diyaloglar, mutsuz ve kafası karışık karakterler; kara filmin ruhuyla bütünleşiyor. İlk akla gelen filmi siyah-beyaz yapma fikri yerine görüntünün eskitilerek renklerin belirsizleştirilmesi tercihi çok yerinde olmuş.

Klasik giriş, gelişme, sonuç tarzında bir yapım umudu olanları hayal kırıklığına uğratabilecek olsa da beklentiyi yüksek tutmamak koşuluyla kara film severler için keyifli bir deneyim olacaktır. Ama öğrenci filmi tadındaki aksaklıklarını da görmemek mümkün değil. Uzun ve bitmeyen yorucu diyalogların yanı sıra yönetmenin sürekli denemeler yaptığını da kolaylıkla fark edebilirsiniz. Öğrencilik yıllarında çektiğimiz kısa filmlerde kendimizce keşfettiğimiz ilginç her tekniği kullanarak farklı bir şey yarattığımızı düşünürdük. Öğrenme sürecindeki herkesin düştüğü bu yanılgıyı filmde hissetmek mümkün. Ama uzun metrajlarda sürenin uzamasından dolayı biraz daha sadeleşmeye gitmek önemli. Nocturne’da da akla gelebilecek her şeyi filme koyma derdi kendini belli ediyor. 80 dakikalık film için belki de iki saatlik malzeme kullanılmış.

Nocturne (2019) - Vincent van der Valk

Ağzından sigara düşmeyen karakter, anlatıcı, bulanık zihin, karamsarlık, çelişkili bir aşk hikayesi gibi kara filmi tanımlayan birçok detayı filmde görmek mümkün. Gerçek ile kurmacanın iç içe geçmesi ise daha çok 90’ların kara filmini hatırlatıyor. Deneysel dokunuşları ve bütüne yayılmayan anlık absürtlükleri ilgiyi ayakta tutarken kara komediye de göz kırpıyor. Nocturne, biraz yorucu ama keyifli bir film. Özellikle yönetmenin kara filme hakimiyeti başarılı ve türün severleri bir şans verebilir. Festivalde Keş!f İzleyici Ödülü aldığını da not düşelim.

Nocturne (2019)KÜNYE / IMDB : 6,8

Yönetmen: Viktor van der Valk

Senaryo: Jeroen Scholten van Aschat, Viktor van der Valk

Oyuncular: Vincent van der Valk (Alex), Reinout Scholten van Aschat (Ferdinand), Simone van Bennekom (Anna), Tom Dewispelaere (Michael), Bien de Moor (Alex’in Annesi), Lien Wildemeersch (Lize)

Müzik: Eren Önsoy

Görüntü Yönetmeni: Emo Weemhoff

Kurgu: Lot Rossmark

Ülke: Hollanda

Nocturne (2019) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın