Anasayfa 2000'ler John Wick Chapter 3 – Parabellum (2019) – Film Eleştirisi
John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019) - Keanu Reeves

John Wick Chapter 3 – Parabellum (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019) AfişSon yılların en sevilen aksiyonlarından John Wick’in 3. filmi nihayet gösterime girdi. Silahlara ve dövüş sahnelerine doyacağınız bir film sizi bekliyor. John Wick: Chapter 2’den beri dişe dokunur bir yapımda göremediğimiz Keanu Reeves, bütünleştiği karakter John Wick ile beraber aksiyon severlerle hasret gidermeye çalışıyor.

2. film anti kahramanımızın zor bir sürece girdiği, başına para ödülü koyularak av konumuna düştüğü bir noktada nihayetine eriyordu. John Wick Chapter 3 – Parabellum (2019) da kaldığı yerden devam ediyor. Aksiyon oyunları, western, kara film ve dövüş sanatları karışımı şiddetin doruklarda gezdiği türlerden ilham alan yapım, senaryo olarak pek bir şey vaat etmiyor. Zaten böyle bir derdinin olmadığı da aşikâr. İlk filmde kurduğu dramatik çatıyı çok fazla hatırlatmaya gerek duymadan aksiyona tam gaz devam ediyor.

Etkilendiği türlerin filme yansımalarını biraz açarsak; girişte silahsız takılan John Wick, antika bir silah dükkanına girer. Oradaki eski usul silah ve bıçakları kullanarak onu öldürmeye çalışanlara girişir. Sonrasında ata binip adam dövmeye devam eder. Elinden bütün yetkileri ve ayrıcalıkları alınmış olan John Wick, hayatta kalmak için eline geçen her şeyi öldürücü bir unsur olarak kullanır. At ve eski zaman silahlarını kendine has üslubu ile harmanlayarak yalnız bir kovboy gibi ölümüne savaşır. Ayrıca ıslak sokaklar, karanlık ve neon ışıklar da kara filmin tonunu hissettirir. Camlı bölmelerden ve katlardan oluşan mekanda gerçekleşen dövüş sekansı da The Lady from Shanghai (1947) kadar estetik olmasa da kapana kısılmışlık ve tehlikenin nereden geleceğinin belli olmadığı tedirginliği yaratma açısından anımsatabilir.

John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019) - Keanu Reeves

Video oyun estetiğinden bolca faydalanan serinin, 3. filminde de aynı tarz korunuyor ve üstüne koymayı başarıyor. Level atladıkça güçlenen ve silah seçeneği artan ama öldürmesi gerektiği kişilerin de zorlaştığı John Wick, bir oyun karakteri tadında. Silahsız başlayıp her sekansta farklı bir zorluğun üstesinden gelmesi gerekiyor. Anjelica Huston ve Halle Berry’nin olduğu sahnelerde ise üst level’a geçebilmek veya kilitli kapıların açılması için elindeki “item”leri kullanmak zorunda kalıyor. Ayrıca finale doğru kötü adamların zırhlarının güçlü olması ve John Wick’in elindeki silahların yetersiz kalması da cabası… Bunun için video oyun estetiğinin ve kurgusunun sinemaya uyarlanması açısından çok başarılı olduğunu söylemeden geçmemek lazım.

Filmde hem silahla çatışma hem de dövüş sanatları bir arada kullanılıyor. John Wick 3’ün kadrosuna dahil olan unutulmaya yüz tutmuş 90’ların aksiyon yıldızı Mark Dacascos ve The Raid (Baskın) aksiyon serisiyle dikkat çeken Yayan Ruhian ile Cecep Arif Rahman ise yapıma ayrı bir renk katıyor. Camlı bölmede geçen sahne mizah unsuru katılarak eğlenceli bir atmosfer sağlanmaya çalışılmış ama biraz gereksiz uzatıldığını da bu noktada eklemek gerekir.

John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019) - Halle Berry

John Wick Chapter 3 – Parabellum, serinin hayranlarını memnun edecek aksiyonu hiç düşmeyen bir yapım. Senaryo olarak ise maalesef çıtasını gittikçe düşürüyor. 4. filme açık kapı bıraktığını göz önünde bulundurduğumuzda aynı düşüşün devam edeceği kanısındayım. Stres atmak için birebir olan John Wick serisi, tahmin edeceğiniz üzere bir şiddet şöleni olarak yolculuğuna devam edecek gibi gözüküyor.

John Wick Chapter 3 - Parabellum (2019) AfişKÜNYE / IMDB: 8,1

Yönetmen: Chad Stahelski

Senaryo: Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins, Marc Abrams

Oyuncular: Keanu Reeves (John Wick), Ian McShane (Winston), Halle Berry (Sofia), Asia Kate Dillon (Hakem), Mark Dacascos (Zero), Laurence Fishburne (Bowery King), Lance Reddick (Charon), Anjelica Huston (Yönetmen), Jerome Flynn (Berrada), Yayan Ruhian (Ninja), Cecep Arif Rahman (Ninja), Boban Marjanovic (Ernest)

Müzik: Tyler Bates, Joel J. Richard

Görüntü Yönetmeni: Dan Laustsen

Kurgu: Evan Schiff

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

1 Yorum

film indir 20 Aralık 2019 - 12:59

Çok detay var izlemiş kadar olduk

Reply

Yorum Yazın