Anasayfa 1980'ler Johnny Handsome (1989) – Film Eleştirisi

Johnny Handsome (1989) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Johnny Handsome (1989) poster70’li ve 80’li yıllarda kült filmlere imza atan Walter Hill’in yönetmenliğini üstlendiği Johnny Handsome (Yakışıklı Johnny, 1989) zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Mickey Rourke’un başrolde olduğu filmde Morgan Freeman, Ellen Barkin, Lance Henriksen, Forest Whitaker gibi tanıdık isimleri görmek mümkün. B film tadındaki klasik kara filmlere benzer bir teması olan yapım, polisiye yazarı John Godey’in “The Three Worlds of Johnny Handsome” adlı romanından uyarlandı.

Doğuştan deforme bir yüzle dünyaya gelen Johnny, eski dostuna yardım etmek için bir soyguna katılır. Johnny arkadaşı ile beraber ihanete uğrar ve tutuklanır. Hapisteyken estetik cerrahından ona reddedemeyeceği bir teklif gelir. Biraz sancılı bir süreç olsa da ameliyat sonrasında Johnny, kinayeli lakabının hakkını verebilecektir. Hapisten çıktıktan sonra yeni bir yüze kavuşan Johnny, intikam almak için eski meslektaşlarını ziyaret etmekten geri kalmaz.

Mickey Rourke - Johnny Handsome (1989)

Johnny Handsome, suç ve birey ilişkisi üzerine ilginç tespitlerde bulunan bir yeni kara film. Zaten kara film, suçun kendisi yerine suçun neden işlendiğine odaklanır. Bu açıdan baktığımızda her kara filmin kendine özgü bir felsefesi olduğunu söyleyebiliriz. Filmde gerçek Johnny’i tanıyabilmemiz için izleyiciye yardımcı olan iki karakter vardır. İlki soygun sonrası yakasını bir türlü bırakmayan dedektiftir. Johnny’i azılı bir suçlu olarak gören dedektif, onun tekrardan hata yapması için fırsat kollamaktadır. Normal bir yüzle normal bir hayat sürdürebileceğine kesinlikle inanmaz. Eninde sonunda tekrardan suç işleyeceğini çünkü yaradılıştan kötü olduğunu düşünmektedir. İkinci karakter ise Johnny’e sonsuz bir inancı olan doktordur. Bazı izleyiciler için hastane sahneleri gereksiz uzun tutulmuş gibi gelebilir ama anti kahramanımızın derinliklerine inebildiğimiz için yerinde bir karar olmuş. Ayrıca aksiyon odaklı bir filmle karşı karşıya olmadığımızı da bu noktada hatırlatmakta fayda var. Johnny’nin çocukluğuna inmek ve “normalleşme” sürecindeki duygusal değişimine şahit olmak, onun sonrasında intikam için yapacaklarının altında yatan sebepleri ortaya koyuyor.

Lance Henriksen, Ellen Barkin - Johnny Handsome (1989)

Johnny Handsome “Sizi kimsenin tanımadığı bir yüze ve kimliğe sahip olduğunuzda geçmişte yaşananları silip hayatınıza devam edebilir misiniz?” sorusuna cevap getirmeye çalışıyor. Ayrıca The Face Behind the Mask (1941) ve Dark Passage (1947) adlı kara filmleri de yeri gelmişken klasik sinema izleyicilerine tavsiye ederim. Filmin ilk yarısını ağır bir makyaj altında oynayan Mickey Rourke’u ve karikatürize saf kötüler Ellen Barkin ve Lance Henriksen’i izlemek, 80’ler sinemasına ilgi duyanlar için cazip gelebilir.

Johnny Handsome (1989) posterKÜNYE / IMDB: 6,1

Yönetmen: Walter Hill

Senaryo: Ken Friedman, John Godey

Oyuncular: Mickey Rourke (Johnny Handsome), Ellen Barkin (Sunny Boyd), Lance Henriksen (Rafe Garrett), Morgan Freeman (A.Z. Drones), Forest Whitaker (Doktor Steven Fisher), Elizabeth McGovern (Donna McCarty), Scott Wilson (Mikey Chalmette)

Müzik: Ry Cooder

Görüntü Yönetmeni: Matthew F. Leonetti

Kurgu: Donn Aron, Carmel Davies, Freeman A. Davies

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın