Anasayfa 1940'lar The Face Behind the Mask (1941)
Peter Lorre - The Face Behind the Mask (1941)

The Face Behind The Mask (1941)Robert Florey’in yönetmenliğini yaptığı The Face Behind the Mask (1941) adlı kara filmde, Peter Lorre’nin performansı dikkat çekiyor. Özellikle maske takmaya başladığı andan sonra hiç mimik yapmadan sadece sakin bir ses tonu ve jestlerle bir karakteri canlandırmak, gerçekten takdire şayan bir oyuncu olduğunun göstergesi. Ayrıca kara filmlerde sıklıkla rol alan Evelyn Keyes, Don Beddoe, George E. Stone’nun filmde yer almış olduğunu da es geçmeyelim.

Macaristan’dan gelen Janos Szabo, “Hayaller Ülkesi Amerika”ya büyük umutlarla adımını atar. Temiz, çalışkan bir adam olan Janos’un şansı yaver gider ve kendine hem ucuz bir otel bulur hem de orada çalışmaya başlar. Ama şansı umduğu kadar uzun sürmez. Otelde yangın çıkar ve Janos’un yüzü yanar. Artık insanların gördüğünde çığlık attığı bir yüze sahip olduğu için kimse ona iş vermek istemez. Maharetli elleri ve teknik yeteneğinin artık bir anlamı kalmadığını düşünürken hırsız Dinky ile tanışır. Pek istemese de Dinky ve arkadaşlarıyla beraber soygun işine başlamak zorunda kalır. Yüzünü düzeltebilmek için tek umudu yüklü miktarda para kazanıp estetik yaptırmaktır ve pis işlere girmekten başka çaresi kalmamıştır.

Peter Lorre - The Face Behind the Mask (1941)

The Face Behind the Mask filminin girişi, aslında bir kara filmden çok korku filmini andırsa da Janos’un iş arama süreci ve sonrasında kötü yola sapmasıyla bir kara filme dönüşüyor. Genel kanıya göre ilk kara film olan The Maltese Falcon (Malta Şahini, 1941) filminden önce vizyona girdiği için The Face Behind the Mask, erken dönem kara filmlerden biri olarak kabul edilebilir.

Evelyn Keyes - The Face Behind the Mask (1941)

Karanlık atmosferi, toplumun dışlanan bireyi anti kahraman olmaya itmesi ve cezasız kalmayan suç kavramlarıyla kısa süreli, etkileyici bir kara film karşımıza çıkıyor. Kara filmlere en çok yakışan oyunculardan biri olan Peter Lorre bile kara filmseverleri heyecanlandırmaya yetecektir.

The Face Behind The Mask (1941)KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Robert Florey

Senaryo: Paul Jarrico, Arthur Levinson, Thomas Edward O’Connell

Oyuncular: Peter Lorre (Janos Szabo / Johnny), Evelyn Keyes (Helen Williams), Don Beddoe (James O’Hara / Jim), George E. Stone (Dinky)

Müzik: Sidney Cutner

Görüntü Yönetmeni: Franz Planer

Kurgu: Charles Nelson

Ülke: ABD

The Face Behind the Mask (1941) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın