Anasayfa 2000'ler El Ummar (2018) – Film Eleştirisi
El Ummar (2018)

El Ummar (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

El Ummar (2018)Gürbüz Production ve Eyes Yapım iş birliğinde çekilen El Ummar filminin yönetmen koltuğunda daha önce Morg (2017), Cin Çeşmesi: Kafirun (2018), Kabus (2018) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Tuncer Gürbüz bulunuyor. Filmin senaryosunu ise Cin Çeşmesi: Kafirun (2018) ve Kabus (2018) filmlerinin de hem senaristliğini hem de oyunculuğunu yapan Mustafa Miraç Kaya yazmış. Filmin başrollerinde ise Mustafa Miraç Kaya, Emin Gümüşkaya, Aysun Güven, Esra Öztop, Zeynep Şahin, Nurdan Paksoy, Hasan Üzer, Madina Normatova ve Can Şallıoğlu gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu medyumluk yaparak yaşayan Miraç’ın hikâyesi oluşturuyor. Kızlarının kendisine kahve falı baktırdığı bir aile, diğer kızlarının musallata uğraması sonucu medyum Miraç’a başvurur. Miraç 35 yaşında dini vecibelerine düşkün bir medyumdur. Bu musallat davasını çözmeye çalışırken Miraç için de kâbus dolu günler başlayacaktır.

 Ema Astroloji ve Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu olan ve medyumluk yapmakta olan Kaya, bu yıl senaryosunu yazdığı ve oynadığı üçüncü film olan El Ummar ile “Bir Medyumun Günlüğü”nden serisinin dışına çıkıyor, gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak oluşturulduğu söylenen senaryo büyük ihtimal Mustafa Miraç Kaya’nın kendi hayatına dayanıyor. Ancak filmin senaryosu bu yıl izlediğimiz diğer iki filmden de kötü olarak karşımıza çıkıyor. Yine filmin konusunu yazmak yerine sinopsisini basına dağıtarak filmin finalinde yakalamaya çalıştıkları twisti öldürerek yola çıkmışlar.

El Ummar (2018)

El Ummar, Kabus (2018) filminde olduğu gibi yine Türk korku filmlerinin başarılı sahnelerinden alıntılar(!) içeriyor; makasla dil kesme sahnesi Siccîn 2 (2015)’den, büyü materyallerinin bulunma sahnesi ve rakam göndermeleri Dabbe: Bir Cin Vakası (2012)’ndan, tekerlekli sandalye Siccîn 4 (2017)’ten, boyut değiştirme sahneleri ise Üç Harfliler: Marid (2010) filmlerinden alınmış. Makyaj, özel efekt ve mekân tasarımları sınıfı geçmezken, oyuncuların performansları da bir o kadar başarısız ve yapay. Senaryoda birçok boşluk ve hata bulunuyor. Bu yılın başında çektikleri ve finalinde kadına şiddete dair uzun bir metin okunan Kabus filminden sonra kadın bedeninin bariz bir biçimde meta olarak El Ummar’da sunulmuş olması da dikkatli gözlerden kaçmıyor. Ailesinin yanında yaşayan genç bir kızın fantezi geceliği içerisinde musallata uğraması ve her musallat sahnesinde bu gecelikle olması maalesef kadın bedeninin meta olarak sunulduğunu bariz bir biçimde gözler önüne seriyor. Filmin tek handikabı bu sahneler olsa belki göze batmazdı ancak mekân tasarımı, makyaj ya da diğer filmlerin harcadıkları emek ve bütçenin yarısının bile karşımıza çıkmadığı bu filmde, bunun izleyicinin karşısına çıkması düşündürüyor. Üstelik filmin afişinin The Woman In Black 2 : Angel  Of Death (2014) filminin afişinin birebir aynısı olduğu da düşünüldüğünde, bu yapımı bir sanat eseri olarak kabul etmek oldukça zor.

El Ummar (2018)

El Ummar’ın kâğıda dökülen senaryosu tıpkı Cin Çeşmesi: Kafirun ve Kabus filmlerinde olduğu gibi kameraya yansıtılamamış, dolayısıyla da yapım her bağlamda sınıfta kalmış. Vizyon yapımlarının çizgisi zaten son yıllarda mâlum ancak sadece piyasada görünebilmesi için bir sinema filmi çekmek, sanat kapsamında bir katkı sunduğunuzun ispatı olmaz.

Sonuç olarak El Ummar, Türk korku sinemasına adını başarısız yapımlardan biri olarak büyük harflerle yazdırıyor.

 

KÜNYE / IMDB

Yönetmen: Tuncer Gürbüz

Senaryo: Mustafa Miraç Kaya

Oyuncular: Mustafa Miraç Kaya, Emin Gümüşkaya, Aysun Güven, Esra Öztop, Zeynep Şahin, Nurdan Paksoy, Hasan Üzer, Madina Normatova, Can Şallıoğlu

Müzik: Samet Önder Kök

Görüntü Yönetmeni: Şahin Sarıoğlu

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar