Anasayfa 1940'lar Raw Deal (1948) – Film Eleştirisi

Raw Deal (1948)Yönetmenliğini yaptığı kara film ve westernlerle hatırlanan Anthony Mann’in çektiği Raw Deal (Ölümden Firar, 1948) filmi, hapishaneden kaçan bir adamın gerilimli hikayesini anlatıyor. T-Men (1947) filminden sonra Dennis O’Keefe yine bir Anthony Mann kara filminde karşımıza çıkıyor. Ona Claire Trevor, Marsha Hunt, Raymond Burr gibi isimler eşlik ediyor.

Raw Deal filminde önce anlatıcı faktörüne değinmek gerekir. Kara filmlerde anlatıcı ön plana çıkan özelliklerdendir ama kadın anlatıcı nadiren tercih edilir. Claire Trevor’un canlandırdığı Pat Cameron’ın sesiyle açılan filmde, karakter yerine hapishane detaylarına odaklanılır. İlk önce anti kahraman Joe Sullivan’ın kaldığı hapishane izleyiciye betimlenir. Sonrasında sevdiğinden ayrı kaldığı için yüreği buruk olan Pat’i siyahlar içinde adeta yas kıyafetiyle görürüz.

Kara filmlerde anlatıcı konumunda olanlar genellikle itirafta bulunarak adeta günah çıkartırlar. Fakat Raw Deal’da bu anlatım aracı farklı bir şekilde kullanılıyor. Çünkü bu kuralın geçerli olabilmesi için gerekli olan flashback (geriye dönüş) detayı filmde yer almıyor. Pat’in anlatıcılık işlevi bir suçu ortaya çıkarma veya itirafta bulunma amacı gütmüyor zaten onun da yaşanacaklar hakkında bir fikri yok. O karaktere bahşedilmiş özelliğin amacı ise umarsız bir aşkla sevdiği erkeğe bağlanan bir kadının melankolik söylemleri. Filmin ilerleyen sürecinde ise başka bir kadınla (Ann Martin) arasındaki farkı gözler önüne sermeye hizmet ediyor. Pat kötü ama Joe’ya tutkuyla bağlı bir kadınken Ann iyiliği temsil eder ve Joe’yu değiştirmeye çalışır. Ama finale doğru üç karakter de değişime uğrar ve başlardaki kalıplarını yıkar. Pat anlatıcı olarak yaşanacakları bilmemesine rağmen sezgileri ve umarsız aşkı aracılığıyla olay örgüsünü tahmin eder ama kaderi değiştiremez.

Claire Trevor, Marsha Hunt, Dennis O'Keefe - Raw Deal (1948)

Raw Deal, flashback tercih etmez ama kara filmin çoğu belirgin özelliğini içinde barındırır. Hapis hayatından kaçarak temiz bir sayfa açmaya çalışan bir adam, acımasız bir gangster gibi karakterlerin yanı sıra iki aşk arasında kalmak, intikam gibi kavramlara da yer verilir. Anthony Mann’in sıklıkla çalışmayı tercih ettiği John Alton’un görüntü yönetmenliği de kara filmin görsel unsurlarını ortaya çıkarır. Açılıştaki karamsarlık ilerleyen dakikalarda daha da artar ve ışık-gölge kontrastı yoğun bir şekilde hissedilir. Üst ve alt açı kullanımına sıkça yer verilir. Zaten iri yarı bir cüsseye sahip olan Raymond Burr sürekli alt açıyla sahnede konumlandırılarak Mafya Babası Rick Coyle’a daha ürkütücü bir hava verilir.

Raymond Burr- Raw Deal (1948)

Hapishaneden kaçarak rahat bir nefes almak isteyen Joe’nun dışarıda sıkışıp kalması ve bir türlü özgürlüğü hissedememesini anlatan Raw Deal, kara filmin melankolik ve acımasız dünyasına gerilimli bir bakış atmak için biçilmiş kaftan.

Raw Deal (1948)KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Anthony Mann

Senaryo: Leopold Atlas, John C. Higgins, Arnold B. Armstrong, Audrey Ashley

Oyuncular: Dennis O’Keefe (Joe Sullivan), Claire Trevor (Pat Cameron), Marsha Hunt (Ann Martin), Raymond Burr (Rick Coyle), John Ireland (Fantail), Curt Conway (Spider)

Müzik: Paul Sawtell

Görüntü Yönetmeni: John Alton

Kurgu: Alfred DeGaetano

Ülke: ABD

Raw Deal (1948) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın