Anasayfa 1940'lar Desperate (1947) – Film Eleştirisi
Desperate (1947) - Raymond Burr

Desperate (1947) Poster40’lı yıllarda üst üste başarılı kara filmlere imza atan Anthony Mann’ın yönetmenliğini üstlendiği Desperate (1947), zaman zaman romantik bir üslup benimsemesine rağmen Raymond Burr’un yer aldığı sahnelerle kara filme bürünüyor.

Yeni evli bir çift, mutlu mesut bir hayat sürerken kamyon şoförlüğü yapan Steve’e iyi ücretli, bir gecelik iş teklifi gelir. Fırsatı kaçırmak istemez fakat mekana vardığında bir soyguna ortak olduğunu fark eder. Ortalık karışır ve ekibin başı gangster Walt Radak’ın kardeşi yakalanır. İşin kötüsü bir polis ölmüştür ve Radak, Steve’in suçu üstlenmesini ister, biricik karısını öldürmek ile tehdit eder. Ellerinden kurtulmayı başaran Steve, eşini de alıp hem gangsterlerden hem de polisten kaçarak karısını güvenli bir yere ulaştırmaya çalışır. Böylece heyecanlı bir kedi fare oyunu başlar.

Sinematografik olarak etkileyici sahnelere sahip olan filmde özellikle avizenin gelgitleriyle gölge ve ışığın sürekli değiştiği sahne, kara film severlerin hoşuna gidecektir. (Yazının sonunda bahsettiğim sahneyi izleyebilirsiniz.) Film de aynı avize gibi gelgitlerle ilerliyor. Günlük hayatın mücadelesi ve çiftin romantizmi ile gangsterlerin gerginliği arasında gidip geliyoruz. Fakat yer yer o karanlık, paranoyak ve umutsuz atmosfer kaybolduğundan Radak’ın kirli ve intikam dolu nefesini zaman zaman unutabiliyoruz. Kötü adam kadrajda olmasa bile onun bıraktığı korkutucu izi hissetmek açıkçası bir kara filme daha çok yakışırdı.

Desperate (1947) - Steve Brodie, Audrey Long

Finale doğru gerçekleşen diğer bir dikkat çekici sahne ise Il buono, il brutto, il cattivo (İyi, Kötü ve Çirkin, 1966) filminin bakışlarla ilerleyen gerilim dolu sahnesini hatırlatan, yine üç kişinin bakışlarına odaklandığımız ve gittikçe yakınlaştığımız sahne. Şahsen sadece bahsettiğim bu iki sahne ve sert finali için bile izlenmeye değer.

Küçük detaylarıyla Desperate, kara film severleri memnun edecektir. Eğer biraz daha gerilimli bir kara film arıyorsanız, Anthony Mann’ın yönetmenliğini yaptığı Side Street (1950) filmine de göz atabilirsiniz. Kadın biraz geri planda kalsa da yine genç bir çiftin, kötü adamlarla yaşadığı talihsiz ve karanlık bir macera anlatılıyor.

Desperate (1947) PosterKÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: Anthony Mann

Senaryo: Harry Essex, Martin Rackin, Dorothy Atlas

Oyuncular: Steve Brodie (Steve Randall), Audrey Long (Anne Randall), Raymond Burr (Walt Radak), Douglas Fowley (Pete), William Challee (Reynolds), Jason Robards Sr. (Ferrari)

Müzik: Paul Sawtell

Görüntü Yönetmeni: George E. Diskant

Kurgu: Marston Fay

Ülke: ABD

Desperate (1947) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın