Anasayfa 2000'ler The Equalizer 2 (2018) – Film Eleştirisi
Denzel Washington - The Equalizer 2 (2018)

The Equalizer 2 (2018) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

The Equalizer 2 (Adalet 2, 2018)Training Day (İlk Gün, 2001) ile adını duyuran Antoine Fuqua, bu bağımsız suç filminden sonra büyük bütçeli aksiyonlara geçiş yaptı. Denzel Washington ile The Equalizer (Adalet, 2014) filmiyle tekrardan bir araya gelen Fuqua, yeniden çevrim The Magnificent Seven (Muhteşem Yedili, 2016) ile Washington’ı kalabalık bir kadroda yine başrole taşıdı. Son olarak da The Equalizer 2 (Adalet 2, 2018) ile oyuncu-yönetmen ikilisini 4. kez yeniden birlikte görmek mümkün. Ayrıca Washington’ın bir devam filminde ilk defa boy gösterdiğini de not düşmekte fayda var.

İllegal yollardan adalet dağıtan intikam filmi The Equalizer’ı, bir açıdan 70’li ve 80’li yılların eski kurt sert adamları Charles Bronson ile Clint Eastwood tarzına ve aksiyonu yüksek yeni kara filmlere benzetmek mümkün. Yeni dönem Robert McCall, bu örneklere göre daha girişken, hayattan keyif alan, insanlara güvenen bir karakter. Çünkü çoğunlukla bu tür filmlerin (anti) kahramanı yalnız kovboy imajı ve huysuz ama işinde usta bir ihtiyar profili çizer. Eğer kahramanın bir zamanlar karısı var ise o da ölmüştür ve onun yası insanlığa olan inancının kaybolmasına yol açmıştır. Bundan sonra karşısına çıkacak kadınlarla ilişkisi aşk yerine cinsel beraberlik maksadıyla gerçekleşir. Robert McCall de aynı benzerleri gibi karısının yokluğunu çekmektedir ama diğer kadınlara karşı nötrdür adeta o defteri kapatmıştır. Hayattaki tek gayesi iyileri ödüllendirmek kötüleri ise cezalandırmaktır.

Denzel Washington, Ashton Sanders - The Equalizer 2 (2018)

Robert McCall, ilk filmde daha gizemli bir karakter olarak karşımıza çıkar. Geçmişi silinmiş yeni bir hayata başlamış bir insanın küllerinden doğuşunu izleriz. Gündelik hayatında nazik ve yardımsever olan Robert, bir yapı markette çalışmaktadır ve Bob ismiyle bilinir. Adaletsizlikle karşılaştığında ise değişime uğrar ve eski Robert ortaya çıkar. İlk önce Bob sakinliğinde kötü adama son bir şans verir, uslanmayan kötüleri ise Robert gibi öldürür. Kronometresini açıp kaç saniyede adamları alt ettiğine baktığında belki de kaç saniyelik Robert’a dönüştüğüne bakmak ister.

Anti kahramanımızdan filme tekrardan dönüş yaparsak The Equalizer’da Rus mafyasını çökerten ve huzuru yakalayan Robert’ın çıkardığı onca patırtıdan sonra ikamet değiştirmesi kaçınılmaz olur. Yaşadığı yeni yerde taksi şoförlüğü yaparken yarı zamanlı kahramanlıklarına devam eder. Filmin Türk sinemaseverlerin ilgisini çekecek açılış sahnesine kısaca göz atarsak; Türkiye’ye gitmek üzere olan bir trende Müslüman kılığına giren Robert, kötü Türklere dersini verir. Ama ilginçtir ki Robert, kılık değiştiren bir kahraman değildir. Ayrıca çok kısa bu giriş sahnesinin filmin genel içeriğiyle bir alakası yok. Yan hikaye olarak yer alıyor ve yapımda buna benzer birkaç küçük hikaye daha mevcut. Robert’ın gücünü, atikliğini ve zekasını halen muhafaza ettiğini kanıtlamak için ve izleyiciyi asıl kötülere hazırlamak adına hizmet eden sahnelerden sadece biri. Filmde karakterin, insanüstü ve gittikçe süper kahramana dönüştürülme çabasını da rahatlıkla görebilmek mümkün.

Denzel Washington, Pedro Pascal - The Equalizer 2 (2018)

Robert ile ilgili ilk filmde geçmişinden çok takıntıları ve ritüellerini öğrenebilmiştik. Devam filminde ise Robert’ın biraz daha derinliklerine inebiliyoruz ve agresif tarafının yanı sıra duygusal yönünden de haberdar oluyoruz. Zaten ikinci film orijinal hikayeye nazaran daha kişisel bir süreci işliyor ve bu sefer eski bir dostun intikamı alınıyor. Ayrıca komşusu olan bir gencin hayatını düzene sokmaya çalışarak adı konmuyor olsa bile bir baba-oğul ilişkisi kıvamında bir süreç işleniyor. Robert’ın bu duygusal intikam yolculuğu onun daha çok acımasızlaşmasına ve gözünü kırpmadan şiddete başvurmasına yol açıyor.

The Equalizer 2, gizemin bozulması ve karakterin bir süper kahraman havasına sokulmaya çalışılmasına ek olarak karizmatik aksiyon sahnelerinin yetersizliği ilk filmin gerisinde kalmasına yol açıyor. Ama finaldeki gösterişli fırtına sekansının da hakkını yememek lazım. İntikam temalı aksiyon filmlerine meraklı olan izleyici kesime ve Denzel Washington hayranlarına hitap eden The Equalizer 2, özel güçleri olmayan kahramanlardan hoşlananların beğenisini kazanabilir.

The Equalizer 2 (2018)KÜNYE / IMDB: 7,1

Yönetmen: Antoine Fuqua

Senaryo: Richard Wenk / Richard Lindheim ve Michael Sloan (Filmin uyarlandığı dizinin yaratıcıları)

Oyuncular: Denzel Washington (Robert McCall), Pedro Pascal (Dave York), Ashton Sanders (Miles Whittaker), Melissa Leo (Susan Plummer), Bill Pullman (Brian Plummer)

Müzik: Harry Gregson-Williams

Görüntü Yönetmeni: Oliver Wood

Kurgu: Conrad Buff

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın