Anasayfa 1940'lar Too Late for Tears (1949)
Lizabeth Scott - Too Late for Tears (1949)

Too Late for Tears (1949)Byron Haskin’in yönetmenliğini yaptığı Too Late for Tears (1949), bir kara filmden beklediğiniz her şeye sahip. Ölümcül kadın (femme fatale), para dolu çanta, cinayet, şantaj ve yalanlar… Kara filmin gözde oyuncularından Lizabeth Scott başrolde yer alırken, kötü yan karakterlerin vazgeçilmezlerinden olan Dan Duryea ise ona eşlik ediyor. Ayrıca Don DeFore, Kristine Miller, Arthur Kennedy’i de önemli rollerde görmek mümkün.

Jane Palmer ve kocası Alan, yolda giderken arabalarına içi para dolu bir çanta düşer. Alan parayı polise teslim etmek ister ama Jane, kucaklarına düşen bu fırsatı kaçırmak istemez. Bir hafta ellerinde tutmak için kocasını ikna eder. Ama sonra Danny Fuller, kapıya dayanır ve parayı geri ister. Jane’nin ne pahasına olursa olsun parayı kimseye vermeye niyeti yoktur.

Lizabeth Scott, Dan Duryea - Too Late for Tears (1949)

Jane’nin paraya olan düşkünlüğü daha filmin ilk sahnesinden kendini belli eder. Zengin bir arkadaşlarına yemeğe gitmek üzere olan Palmer çifti, pek de mutlu değildir. Jane, yarı yolda geri dönmek ister. Çünkü onlar kadar zengin olmadıkları için kendini aşağılanmış hisseder. Eve geri dönmeye karar verirler. Tam o sırada sanki Jane’nin kaderine olan isyanı duyulur ve arabaya içi para dolu bir çanta düşer. Karakterin diğer bir önemli kırılma noktası ise Alan’ın ısrarla parayı polise teslim etmek istediği ve Jane’nin içini döktüğü sahnedir. Hiçbir zaman fakir olmadığını ama zengin de olamadığını ve ilk kocasıyla sadece para için evlendiğini itiraf ettiği kısım. Normalde ölümcül kadınların geçmişlerine üstünkörü yer verilir. Too Late for Tears filminde biraz da olsa bu klişe kırılmaya çalışılmış. Jane’nin ilk kocasına kısaca değiniliyor ve şu anki eşi ile olan mutsuz ilişkisi de izleyiciye aktarılıyor. Normal bir kadının tek isteği Alan gibi yanında olan bir eştir. Alan’ın hiçbir kötü tarafı yoktur ve kadının, ona sunulanı kabul edip mutlu olması gerekmektedir. Ama Jane, yetinmez ve hep daha fazlasını ister. Onu asıl mutlu eden güzel kıyafetler ve mücevherlerdir.

Don DeFore, Kristine Miller - Too Late for Tears (1949)

Filmde Jane’nin tam zıttı olarak başka bir kadın karaktere daha yer verilir. Alan’ın kardeşi Kathy, her kadının ölümcül olmadığının bir göstergesidir. Ağabeyinin bir anda kaybolmasına anlam veremeyen Kathy, detektifliğe soyunur. Bu bulmacanın çözülmesinde birden ortaya çıkan ağabeyinin eski asker arkadaşı Don Blake, ona yardımcı edecektir.

Lizabeth Scott - Too Late for Tears (1949)

Too Late for Tears filmi, ölümcül kadın temalı filmlerden hoşlananlar için ideal bir yapım. Zaman zaman B-filmlere yakın ve abartılı bir kara film izlenimi bırakıyor ama Jane’nin gözü dönmüş, her şeyi yapmaya hazır, acımasız duruşu için bile izlenmeyi hak ediyor.

Too Late for Tears (1949)KÜNYE / IMDB: 7,4

Yönetmen: Byron Haskin

Senaryo: Roy Huggins

Oyuncular: Lizabeth Scott (Jane Palmer), Dan Duryea (Danny Fuller), Don DeFore (Don Blake / Don Blanchard), Kristine Miller (Kathy Palmer), Arthur Kennedy (Alan Palmer)

Müzik: R. Dale Butts

Görüntü Yönetmeni: William C. Mellor

Kurgu: Harry Keller

Ülke: ABD

Too Late for Tears (1949) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın