Anasayfa 1940'lar Secret Beyond the Door (1947)
Joan Bennett, Michael Redgrave - Secret Beyond the Door (1947)

Secret Beyond the Door (1947)Fritz Lang’ın yönetmenliğini yaptığı Secret Beyond the Door (1947) adlı kara filmde Joan Bennett ve Michael Redgrave başrolde yer alıyor.

Evlenmekten korkan ve birçok defa nişan atmış olan Celia, tek güvendiği erkek olan ağabeyinin ölümünden sonra hayatına devam etmek zorunda kalır. Maddi olarak zengin olsa da aşktan yoksundur. Arkadaşı Edith Potter ile kafa dağıtmak için Meksika’ya tatile giderler ve orada mimar Mark Lamphere ile tanışır. Celia, ilk görüşte aşık olur ve birbirlerini pek de tanımadan tutkunun verdiği heyecanla hemen evlenirler. Ama Celia, zaman geçtikçe eşinin, kendisi haricinde de karanlık bir tutkusu olduğunu keşfeder.

Filmin konusuna kısaca değinsek de asıl önemli mevzu Celia’nın açmaması gerektiği 7 numaralı oda. Mark bir mimardır ve değişik bir koleksiyonu vardır; bazı cinayetlerin işlendiği odaların aynısını tasarlayarak kendi evinde vahşet odaları yaratır. Ama 7 numaralı odayı hiç kimseye göstermez ve bu durum da, Celia’nın merakını körükler.

Secret Beyond the Door (1947)

Filmin bu kısmı “Mavi Sakal” masalı ile benzerlik gösterir. Hikayeye göre zengin ama mavi sakalı olan bir adam, bir kız ile evlenir. Ona yüz bir tane odanın anahtarını verir ama bir odaya asla girmemesini söyler. Kız, yüz tane odayı gezdikten sonra girmemesi gereken odaya (kız kardeşinin de biraz gazıyla) girer ve diğer odalarda gördüğü gibi ipek kıyafetlerle türlü türlü yemişlerle karşılaşmaz. (Mavi Sakal Masalı’nın kısa özetine bu linkten ulaşabilirsiniz. Sesli olarak ise linkteki radyo yayınının sonlarına doğru yer alan daha uzun versiyonunu da dinleyebilirsiniz.)

Michael Redgrave - Secret Beyond the Door (1947)

Secret Beyond the Door, özellikle seçilen mekan ve ışık kullanımıyla tam bir kara film olmasının yanı sıra psikolojik gerilim türüne yakışan bir senaryosu da var. Kara filmlerde çoğunlukla kadınlar tehlike arz etse de Suspicion (1941) ve Gaslight (1944) gibi az sayıda kara filmde tehlikeli erkekler de görmek mümkündür. Savaştan dönen erkekler, kadınların ayaklarının üzerinde durabilmesini ürkütücü bulup kadınları “Femme Fatale” karakteri gibi görmüşlerdir. Kadınların ise savaştan dönen erkekleri çıldırmış, dengesiz ölümcül adamlar olarak görmesi de bu tip karakterlerin sinemaya aktarılmasının başlıca sebeplerinden biridir.

Joan Bennett - Secret Beyond the Door (1947)

Secret Beyond the Door, mekan kullanımıyla Dışavurumcu Alman Sinemasına göz kırpan, gerilim ve paranoyanın yavaş yavaş arttığı, Fritz Lang sinemasına yakışan bir kara film. Dead of Night (1945) filmindeki The Ventriloquist’s Dummy bölümünde yer alan Michael Redgrave bu filmde de çıldırmanın eşiğinde bir adamı canlandırıyor. Daha önce The Woman in the Window (1944) ve Scarlet Street (1945) adlı kara filmlerde de Lang ile beraber çalışan Joan Bennett’ın The Reckless Moment (1949) kara filminde de rol aldığını hatırlatalım.

Secret Beyond the Door (1947)KÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: Fritz Lang

Senaryo: Silvia Richards, Rufus King

Oyuncular: Joan Bennett (Celia Lamphere), Michael Redgrave (Mark Lamphere), Anne Revere (Caroline Lamphere) Barbara O’Neil (Bayan Robey), Natalie Schafer (Edith Potter)

Müzik: Miklós Rózsa

Görüntü Yönetmeni: Stanley Cortez

Kurgu: Arthur Hilton

Ülke: ABD

 

Secret Beyond the Door (1947) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın