Anasayfa 1940'lar Born to Kill (1947)
Lawrence Tierney - Born to Kill (1947)

Born to Kill (1947)Robert Wise’ın yönetmenliğini yaptığı Born to Kill (Öldürmek için Doğmuş, 1947)adlı kara film James Gunn’ın “Deadlier Than the Male” adlı romanından uyarlandı. Filmin kadrosunda Claire Trevor, Lawrence Tierney ve Elisha Cook Jr. gibi oyuncular yer alıyor.

Soyadı kadar vahşi ve sert bir adam olan Sam Wild’ın hoşlandığı kadın Laury Palmer sadece onu kıskandırmak için başka bir adamla takılır. Fakat Sam, bu adamla tartışır ve onu öldürür. Cinayete şahit olan Laura’yı da öldürdükten sonra bir trene atlar ve ortadan kaybolur. Trende kocasından yeni ayrılmış olan Helen ile tanışır. Birbirlerinden hoşlanırlar ama ikisi de belli etmez. Sam, Helen’den ayrıldıktan sonra bir otele yerleşir. Ama onu tekrar görebilmek için yanına gittiğinde Helen’ın nişanlısı Fred ve üvey kız kardeşi  Georgia ile karşılaşır. Sam bu durumdan hiç hoşlanmasa da Georgia ondan etkilenir ve kısa sürede evlenirler. Çünkü onun amacı farklıdır karısı Georgia’ya babasından San Francisco’nun en büyük gazetesi miras olarak kalmıştır ve Sam’in hayal ettiği güç ve paranın çok ötesindedir. Fakat evlendikten sonra aynı evde Helen ile beraber kalmaya başlayınca aralarındaki nefret ve tutku iyice çığırından çıkacaktır. Ayrıca işlediği cinayet de peşini bırakmayacaktır.

Audrey Long, Phillip Terry, Claire Trevor - Born to Kill (1947)

Born to Kill, b-film kategorisine giren kara filmlerden olduğu için abartılı ve şiddete meyilli karakterleri işler. Sam istediğini elde eden, gerektiğinde kaba kuvvete başvurmaktan çekinmeyen, hırslı bir adamdır. Helen Sam’i “Sen güçsün, heyecansın ve kötüsün. İçinde ahlaksızlık var.” diye, Fred’i ise “İyilik dolu ve emniyetli…” olarak tanımlar. Helen aslında ikisini de ister. Ama aklı sahip olmadığı Sam’de kalır. Çünkü aynı onun gibi şiddet doludur. Sadece duygularını bastırmaktadır. Öldürülen Laury’nin en iyi dostu olan Bayan Kraft, Helen’ı çok iyi özetler: “Gördüğüm en soğuk, buz dağı gibi ve içi çürümüş kadın sensin.” der. Filmde bir de Arnett adında bir dedektif vardır. O da Helen’a ne kadar her fırsatta kötü bir insan olduğunu söylese de kendisi de sütten çıkmış ak kaşık değildir. İki taraftan da para koparmaya çalışır.

Lawrence Tierney - Born to Kill (1947)

Filmde kadınların gözdesi olan sert adam Sam’i Reservoir Dogs (Rezervuar Köpekleri, 1992) filminden hatırladığımız ve birçok kara filmde de yer alan Lawrence Tierney canlandırıyor. Claire Trevor’ın da oynadığı kara filmlere “En İyi 30 Kara Film Kadın Oyuncusu” linkinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sam’in arkadaşı, onun pisliğini temizleyen sırdaşı Marty rolünde yer alan Elisha Cook Jr.’da çok başarılı bir karakter oyuncusudur ve kara filmlerde yardımcı rollerde sıklıkla karşımıza çıkar.

Born to Kill, insanın içindeki kötülüğü açık bir şekilde dışarı vuran bir kara film… Aynı tarzda olan Murder by Contract (1958), Gun Crazy (1950) ve Decoy (1946) filmlerini de tavsiye ederim.

Born to Kill (1947)KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Robert Wise

Senaryo: Eve Greene, Richard Macaulay, James Gunn (Deadlier Than the Male adlı romanından uyarlandı)

Oyuncular: Claire Trevor (Helen), Lawrence Tierney (Sam Wild), Walter Slezak (Arnett), Phillip Terry (Fred), Audrey Long (Georgia), Elisha Cook Jr. (Marty), Isabel Jewell (Laury Palmer), Esther Howard (Bayan Kraft)

Müzik: Paul Sawtell

Görüntü Yönetmeni: Robert De Grasse

Kurgu: Les Millbrook

Ülke: ABD

Born to Kill (1947) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın