Anasayfa 1950'ler Murder by Contract (1958)
Vince Edwards - Murder by Contract (1958)

Murder by Contract (1958)

Irving Lerner’ın yönetmenliğini yaptığı Murder by Contract (1958), düşük bütçeli ve B film tadında bir kara film.

Claude, bir hesap uzmanıdır. Düşük bir maaşı ve büyük bir hayali vardır. Ohio Nehri kenarında bir ev almak istemektedir. Fakat aldığı maaşla istediği evi alabilmesi ancak 23 yıl sonra mümkün olacaktır. Bunun için Bay Brink vasıtasıyla Bay Moon’un evine gider ve onun için tetikçilik yapmak ister. Bay Moon baştan kabul etmese de Claude, zekasıyla onu etkiler ve işi kapar. Kısa bir sürede efsane olur. İlginç yöntemleri vardır ve hiç iz bırakmamaktadır. Ama bir gün Billie Williams adında biri için tutulur ve bu iş sandığı kadar kolay olmayacaktır.

Herschel Bernardi, Vince Edwards, Phillip Pine - Murder by Contract (1958)

Murder by Contract filmi, bir kara film olarak fazla aydınlık bir film. Çünkü final sahnesi haricinde çekimler hep gündüz yapılmış. Bundan dolayı kara filmin kendine özgü olan görsel dili pek yok. Ayrıca filmin müzikleri de sanki Avrupa sinemasından bir film izliyoruz izlenimi uyandırsa da Murder by Contract bir Amerikan filmi. Ama tetikçi olan anti kahramanımız Claude’un kiralık katillik mesleği üzerine olan felsefesi izleyiciyi bir kara filme doğru sürüklüyor. Savaş eleştirisi yapması, kadınlardan korkması da kara filmin olmazsa olmazlarından olarak filmde yer alıyor.

Caprice Toriel - Murder by Contract (1958)

Murder by Contract, kara filmin tuhaf dünyasına girmek için iyi bir seçenek. Özellikle Vince Edwards’ın canlandırdığı anti kahraman Claude dikkat çekiyor. Ağzından çıkan her cümle, zekice olan ama yine de psikopatlığı elden bırakmayan bir karakter olarak kült karakterler arasına girmeyi hak ediyor. Özellikle Detour (1945) ve Decoy (1946) gibi B-filme dahil edebileceğimiz kara filmleri sevenlere tavsiye edilebilir.

Murder by Contract (1958)

 

KÜNYE: IMDB: 7,4

Yönetmen: Irving Lerner

Senaryo: Ben Simcoe, Ben Maddow

Oyuncular: Vince Edwards (Claude), Phillip Pine (Marc), Herschel Bernardi (George), Caprice Toriel (Billie Williams)

Müzik: Perry Botkin Sr.

Görüntü Yönetmeni: Lucien Ballard

Kurgu: Carlo Lodato

Ülke: ABD

Murder by Contract (1958) Fragman

Murder by Contract (1958) Filminin Müziği

Benzer Yazılar

Yorum Yazın