Anasayfa 1950'ler Jeopardy (1953)
Barbara Stanwyck - Jeopardy (1953)

Jeopardy (1953) Yönetmenliğini John Sturges’ın yaptığı Jeopardy (Aşk Uğruna, 1953) adlı kara film, Maurice Zimm‘in  “A Question of Time” adlı radyo oyunundan uyarlandı.  Filmde Barbara Stanwyck, Barry Sullivan ve Ralph Meeker gibi oyuncular yer alıyor.

Karı-koca Helen ve Doug Stilwin oğulları Bobby ile Meksika’da sakin bir tatil geçirebilmek için ıssız bir sahil olan Ensenadaya’ya giderler. Bobby eski bir iskelenin üstüne çıkar. Oyun oynarken ayağı iskelede bir tahtaya sıkışır. Babası Doug, onu kurtarmak için iskelenin üstüne çıkar. Bobby’i kurtarır ama inerken ayağına iskele direği düşer. Bir türlü altından kalkamaz. Karısı Helen de ağır iskele direğini kaldıramaz. Ancak bu direği sağlam bir halata ve arabaya bağlayarak arabanın gücüyle kaldırmak mümkündür. Helen, kocası ve oğlunu orada bırakarak halat aramak için yollara düşer. Vakti kısıtlıdır. Çünkü deniz yükselmektedir. Ayağa kalkamayan kocasının sular yükselince boğulma olasılığı vardır. Helen’in acelesi vardır. Ama yolda karşılaştığı kaçak mahkum, kocasını kurtarması için Helen’e köstek olur. Çünkü o, polisten kaçmaktadır ve tek düşüncesi polisleri atlatmaktır. Helen’in, en kısa zamanda kocasının yanına gidebilmesi için iyi bir plan yapması gerekecektir.

Barbara Stanwyck, Barry Sullivan, Lee Aaker - Jeopardy (1953)

Bir aile filmi gibi başlayan Jeopardy, yaşanan olaylardan sonra kadının tek başına kalmasıyla bir kara filme dönüşür. Aynı II. Dünya Savaşı’nda karılarını ardında bırakan kocalar gibi Doug da kendi mücadelesini vermektedir. Ama Helen’in de işi kolay değildir. Amansız yollarda tek başına kalmış bu kadın, bir yandan kocasını kurtarmaya çalışırken öte yandan da kendisini koruması gerekir. En ufak bir olayda bile sakinliğini koruyamayan Helen, bu sefer daha büyük bir belanın içine düşer. Ama tek başına çıktığı bu yolculuk Helen’in güçlenmesini sağlar ve adeta başka bir kadın olur.

Ralph Meeker - Jeopardy (1953)

Jeopardy filminde, kara film kraliçesi Barbara Stanwyck ve Kiss Me Deadly (1955) filminde Mike Hammer karakterini canlandıran Ralph Meeker oynuyor. Yönetmen ise özellikle Bad Day at Black Rock (1955) ve The Great Escape (1963) filmlerinden hatırladığımız John Sturges

Jeopardy, gerilimin yavaş yavaş tırmandığı bir kara film olarak çok beklentiye girmeden izlendiğinde keyifli bir seyirlik olabilir.

Jeopardy (1953)

KÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: John Sturges

Senaryo: Mel Dinelli, Maurice Zimm

Oyuncular: Barbara Stanwyck (Helen Stilwin), Barry Sullivan (Doug Stilwin), Ralph Meeker (Lawson), Lee Aaker (Bobby Stilwin)

Müzik: Dimitri Tiomkin

Görüntü Yönetmeni: Victor Milner

Kurgu: Newell P. Kimlin

Ülke: ABD

Jeopardy (1953) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın