Anasayfa 1950'ler Kiss Me Deadly (1955)
Gaby Rodgers - Kiss Me Deadly (1955)

Kiss Me Deadly (1955)Robert Aldrich‘in yönetmenliğini yaptığı Kiss Me Deadly (Öp Beni Öldüresiye, 1955) adlı kara film, Mickey Spillane‘nin aynı adlı kitabından uyarlandı. Filmin kadrosunda Ralph Meeker, Maxine Cooper, Gaby Rodgers, Cloris Leachman  gibi oyuncular yer alıyor.

Özel dedektif Mike Hammer, gece yolda giderken bir kadın arabasının önüne atlar. Bu kadın birilerinden kaçmaktadır. Mike Hammer, onu arabasına alır ve gideceği yere kadar götürmek ister. Kaza yaparlar. Fakat bu gerçekten bir kaza değildir. Onları öldürmek isteyen birileri vardır. Mike Hammer, bu işte bir pisliğin olduğunu anlar ve kadını araştırmaya başlar. Ama elinde, kadının isminin Christina olduğu ve son cümlesi olan “Beni Hatırla” haricinde hiçbir ipucu yoktur. Mike Hammer, olayı sekreteri Velda ile araştırmaya başlayınca beladan kurtulmayan başına daha büyük belalar açacak ve sevdikleri de zarar görecektir. Yine de işin peşini bırakmayacaktır.

Ralph Meeker - Kiss Me Deadly (1955)

Ünlü dedektif Mike Hammer‘ın kitaptan ete kemiğe büründüğü bu film, az sayıda olan sinema filmi uyarlamalarından biridir.  (Daha çok televizyon uyarlamaları vardır.) Hatta Mike Hammer’ı canlandıran aktörleri beğenmeyen Spillane, The Girl Hunters (1963) adlı sinema filminde Mike Hammer’ı bizzat kendisi canlandırmıştır.

Christina Bailey, Ralph Meeker - Kiss Me Deadly (1955)

Mike Hammer romanları ise bir kara roman olarak yoğun ilgi görmüştür. Kiss Me Deadly filminde gördüğümüz Mike Hammer’a göre roman serisinde daha sert, sadist ve ırkçıdır. Filmde uyguladığı şiddet ve kadınlara olan davranışları daha yumuşatılarak sunulmuş. Fakat o dönem Amerika’da hatta Türkiye’de bile büyük ilgi görmüştür.  Orijinal seri 13 kitaptan oluşuyorken Türkiye’de yaklaşık 250 farklı kitap basılmıştır. Yazar Mickey Spillane’nın yazdığı kitaplar yetmeyince Mayk Hammer adıyla birçok macerası daha yazılmıştır.  Spillane’nın kitaplarını Türkçeye çeviren Kemal Tahir bile F.M. İkinci takma adıyla 4 kitabı bizzat kendi yazmıştır. Bu konuya ilgi duyanlar ve daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler Erol Üyepazarcı’nın Oğlak Yayınlarından çıkan “Korkmayınız Mr. Sherlock Holmes Türkiye’de Polisiye Romanının 125 Yıllık Öyküsü (1881-2006)” adlı kitabını detaylı inceleyebilirler.

Gaby Rodgers - Kiss Me Deadly (1955)

Kiss Me Deadly filmi, Pulp Fiction (Ucuz Roman, 1994), Lost Highway (Kayıp Otoban, 1997) gibi filmlere de referans olmuş bir film.  Bu üç filmi de izlediğinizde kolay fark edilecek benzer detaylar var. Filmin finalinin sürprizini kaçırmamak için buraya yazmıyorum. Bu ilginç kara film özellikle açılış ve final sahnesi için bile izlenmeyi hak ediyor.  Ayrıca kara filmlerde asistanlık yapıp sonra kendi kara filmlerini de çeken Robert Aldrich’in bu kült kara filmin yönetmenliğini yaptığını da hatırlatırım.

Kiss Me Deadly (1955)KÜNYE / IMDB: 7,7

Yönetmen: Robert Aldrich

Senaryo: Mickey Spillane, A.I. Bezzerides

Oyuncular: Ralph Meeker (Mike Hammer), Maxine Cooper (Velda Wickman), Gaby Rodgers (Lily Carver), Cloris Leachman (Christina Bailey), Wesley Addy (Pat Murphy), Jack Elam (Charlie Max), Nat King Cole (Kendisi), Mady Comfort (Gece Kulübü Şarkıcısı)

Müzik: Frank De Vol

Görüntü Yönetmeni: Ernest Laszlo

Kurgu: Michael Luciano

Ülke: ABD

Kiss Me Deadly (1955) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın