Anasayfa 1950'ler Kansas City Confidential (1952)
Kansas City Confidential (1952)

Kansas City Confidential (1952)Phil Karlson’ın yönetmenliğini yaptığı Kansas City Confidential (1952) adlı soygun temalı kara filmde John Payne, Preston Foster, Lee Van Cleef, Neville Brand gibi oyuncular yer alıyor.

Esrarengiz bir adam kusursuz bir soygun planı yapar. Üç tane suç dosyası kabarık adamı tutar ve onları soygun planına dahil eder. Bu planın kusursuz tarafı; adamların ne soygun esnasında ne de soygun dışında birbirlerini görememesidir. Çünkü sürekli maske takarlar. Kimlikleri belli olmadığı için de biri yakalansa bile hiç kimseyi ele veremeyecektir. Fakat bu soygunun bir numaralı şüphelisi, soygundan hiç haberi olmayan eski suçlu Joe olunca, kendini temize çıkarabilmek adına elinden geleni yapacaktır. Aralarına sızmak gerekse bile…

John Payne, Preston Foster, Lee Van Cleef, Neville Brand - Kansas City Confidential (1952)

Kara filmlerde sıklıkla işlenen bir tema olan soygun, Kansas City Confidential’ın başlangıcını oluşturuyor. Diğer kara filmlerin aksine filme yayılmış bir şekilde görmüyoruz. Büyük soygun, filmin başında gerçekleşip bitiyor. Sonrasında Joe’nun bu kusursuz planı bozmaya çalışmasını izliyoruz. Filmde yer alan Helen Foster karakteri ise görmeye alışık olduğumuz gibi bir ölümcül kadın değil ama anti kahramanımız Joe’nun karşısına olur olmaz yerlerde çıkması ve hem çok yakında avukat olacak olması hem de emekli bir polisin kızı olduğu için yeterince tehlikeli biri.

John Payne, Jack Elam - Kansas City Confidential (1952)

Hatırı sayılır sayıda kara film çekmiş olan Phil Karlson’ın yönetmenliğini yaptığı Kansas City Confidential’da başrol oynayan John Payne, yönetmenle 99 River Street (1953) ve Hell’s Island (1955)  adlı iki kara film de daha çalıştı. Ayrıca kovboy filmlerinden hatırladığımız Lee Van Cleef de bu filmde kadınlara karşı koyamayan çapkın soyguncu rolünde karşımıza çıkıyor. Lee Van Cleef hayranlarına, Vice Squad (1953), The Big Combo (1955) ve The Naked Street (1955) adlı kara filmlerde de oynadığını hatırlatalım.

Neville Brand, Lee Van Cleef - Kansas City Confidential (1952)

Kansas City Confidential, zekice işlenmiş gerilimi, heyecanı ve sistem eleştirisi bol olan bir kara film. Filmin tek kötü tarafı büyük patronun kimliğini filmin başında görmemiz.  Eğer onu maskeli olarak görseydik iyi bir sürpriz final bizi bekliyor olacaktı. Onun haricinde izlenmesi gereken sağlam kara filmlerden biri…

Kansas City Confidential (1952)KÜNYE / IMDB: 7,4

Yönetmen: Phil Karlson

Senaryo: George Bruce, Harry Essex, Harold Greene, Rowland Brown

Oyuncular: John Payne (Joe Rolfe), Preston Foster (Tim Foster), Jack Elam (Pete Harris), Coleen Gray (Helen Foster), Lee Van Cleef (Tony Romano), Neville Brand (Boyd Kane)

Müzik: Paul Sawtell

Görüntü Yönetmeni: George E. Diskant

Kurgu: Buddy Small

Ülke: ABD

Kansas City Confidential (1952) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın