Anasayfa 1970'ler Burnt Offerings (1976)
Karen Black, Lee Montgomery, Oliver Reed - Burnt Offerings (1976)

Burnt Offerings (1976)Dan Curtis’in yönetmenliğini yaptığı Robert Marasco’nun aynı isimli romanından 3 yıl sonra uyarlanan Burnt Offerings (Gazap Tohumu, 1976) adlı korku filminde Karen Black, Oliver Reed, Bette Davis gibi oyuncular yer alıyor.

Rolf ailesi yazı geçirebilecekleri büyük bir ev kiralamak isterler. Ev ne kadar ihtişamlı ise bir o kadar da eskidir. Ama evin büyüleyici bir tarafı vardır ve fiyatı da çok ucuzdur. Tuhaf Allardyce ailesine ait olan bu ev, Rolf ailesinin babası Ben’in işin içinde bir bit yeniği olduğunu düşünmesine rağmen tutulur. Anne, baba ve çocuktan oluşan çekirdek aileyle birlikte Teyze Elizabeth’te yaz tatili için buraya yerleşirler. Bu evi tutarken Allardyce ailesinin bir de isteği vardır. Allardyce ailesinin yaşlı bir ferdi odasından hiç çıkmamaktadır. Onun odasına her gün bir tepsi yemek hazırlanıp bırakılacaktır. Bu makul teklifi gerçekleştirme görevi ailenin annesi Marian Rolf üstlenir. Baştan her şey iyi gitmektedir. Fakat ilerleyen günlerde garip olaylar yaşanmaya başlar. Herkesin psikolojisi değişir. Kazalar, yaralanmalar olur. İşin ilginç tarafı yaralanmalardan sonra ev kendini yenilemektedir. Ev bir nevi canlıdır ve kazalardan beslenmektedir. Bu evi yıllarca canlı tutan kötü olaylar ve onu delicesine seven insanlardır. Bu durumdan habersiz olan Rolf ailesi, bu evin kabusvari büyülü dünyasından kendini kurtarabilecek midir?

Burgess Meredith, Eileen Heckart - Burnt Offerings (1976)

Burnt Offerings filminde evde kötü bir ruh yoktur aslında, evin ta kendisi kötüdür. Yaralanmalarla evin kendisini onarması, yenilenmesi filmin güzel ve ilginç bir detayı… Eve delicesine bağlı olan Allardyce ailesinin Rolf ailesini bu kadar istemesinin sebebi de bu zaten. Çünkü onların David adında ufak, hareketli bir çocuğu vardır. Çocuk demek oradan oraya koşturup kendini yaralamak demektir. David eve iyi gelecektir. Her yaralanışında ev eski ihtişamına giderek kavuşacaktır. Ama asıl kötü olan taraf, evin insanların psikolojisini bozmasıdır. Çünkü ev insanların ona tapmasını, ona bağımlı olmasını ister. Onun için bu evde yaşayan insanların gittikçe ruh sağlıkları bozulur.

Bette Davis -  Burnt Offerings (1976)

Burnt Offerings, The Amityville Horror (Kuşku, 1979) tarzında film sevenlerin hoşlanacağı türde bir korku filmi. Klasik film severlerin hatırlayacağı Bette Davis de, filmde çok büyük bir rolü olmasa da onu renkli bir filmde görmek de filmin güzel taraflarından biri. Ayrıca filmde, Ben’in annesinin ölümüyle ilgili gördüğü kabuslar ve yaşanan kazalarda da güzel detaylar vardı. Filmin sakin başlayıp yavaş yavaş gerilimin artması ve finali de gayet iyiydi. Burnt Offerings’in, beklentileri aşan bir korku filmi olduğunu da belirtmek gerekir.

Burnt Offerings (1976)KÜNYE / IMDB: 6,6

Yönetmen: Dan Curtis

Senaryo: William F. Nolan, Dan Curtis, Robert Marasco

Oyuncular: Karen Black (Marian Rolf), Oliver Reed (Ben Rolf), Bette Davis (Elizabeth), Lee Montgomery (David Rolf), Burgess Meredith (Arnold Allardyce), Eileen Heckart (Roz Allardyce)

Müzik: Bob Cobert

Görüntü Yönetmeni: Jacques R. Marquette

Kurgu: Dennis Virkler

Ülke: ABD, İtalya

Burnt Offerings (1976) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın