Anasayfa 1950'ler The Hitch-Hiker (1953)
Edmond O'Brien, Frank Lovejoy - The Hitch-Hiker (1953)

The Hitch-Hiker (1953)Kara film oyuncusu olarak tanıdığımız Ida Lupino’nun yönetmenliğini yaptığı The Hitch-Hiker (1953), acımasız katil Billy (William Edward) Cook’un gerçek hayat hikayesinden senaryolaştırıldı. Filmin kısıtlı kadrosunda Edmond O’Brien, Frank Lovejoy, William Talman gibi oyuncular yer alıyor.

İki arkadaş Roy Collins ve Gilbert Bowen balık tutmak için Meksika’ya doğru yolculuğa çıkarlar. Gece yolda otostop çeken bir adamı arabalarına alırlar. Bu adam, polislerin fellik fellik aradığı katil Emmett Myers’tır. Myers, elindeki silahıyla arabanın arka koltuğunu mesken edinir ve bu iki arkadaşı da kaçış planına rehine olarak ortak edince yolculuk tehlikeli bir hal alır.

Filmin başında Myers’ın bir çifti öldürdüğüne şahit oluruz. Collins ve Bowen ile karşılaşana kadar yüzünü hiç görmeyiz. Arabanın arka koltuğundan öne doğru eğildiğinde karanlığın içinden sıyrılır ve nefret dolu, ürkütücü bir yüz çıkar karşımıza. Myers’ın en dikkat çekici fiziksel özelliği sağ göz kapağının felçli olması ve hiç kapanmamasıdır. Her şeyi gören ve önceden tedbir alan Myers’tan kaçış yoktur. Her zaman bir gözü Collins ve Bowen’ın üzerinde olur ve iki arkadaş Myers’ın sadist oyunlarına maruz kalırlar. Özellikle uyku sahnesi ile Myers’ın atış denemesi yaptığı ve yaptırdığı sahne, Myers’ın ne kadar tehlikeli ve dengesiz biri olduğunun göstergesidir. Arabadayken ellerini ne tarafa koymaları gerektiğini söylemesi, İspanyolca bilmediği için Collins’in diğer insanlarla İngilizce haricinde konuşmasına izin vermemesi, arabadan aynı yönden çıkılmasını istemesi ise Myers’ın zeki ve tecrübeli bir katil olduğunu gösteriyor.

William Talman - The Hitch-Hiker (1953)

The Hitch-Hiker filminin yönetmeni, oyuncu olarak tanıdığımız Ida Lupino’dur. Not Wanted (1949) filminin yönetmeni Elmer Clifton’ın kalp krizi geçirerek yerini Lupino’ya devretmesiyle Lupino’nun yönetmenlik kariyeri başladı. Sonrasında kadınların sosyal sorunlarını içeren filmler çekti. The Hitch-Hiker filmi ise kara film olduğu için kariyerinde farklı yere sahiptir ve bazı kaynaklara göre bir kadın yönetmenin çektiği ilk kara film olarak kabul edilir. Fakat bazı kaynaklar ise Norveç’in ilk kadın yönetmeni olan Edith Carlmar’ın çektiği Døden er et kjærtegn (Death is a Caress, 1949) adlı filmi bir kadın yönetmenin çektiği ilk kara film olarak kabul etmektedir. Bu Norveç filminde; tamirci Erik (Claus Wiese) ve sosyetik Sonja (Bjørg Riiser-Larsen) arasındaki tutkulu ilişki anlatılmaktadır.

William Talman - The Hitch-Hiker (1953)

James Burke, Forrest Damron

James Burke, Forrest Damron

The Hitch-Hiker filminde, Billy Cook’un gerçek hayat hikayesine genel olarak sadık kalınmış ve idamından bir yıl sonra filme alınmış. 71 dakikalık bu filmde, Cook’un bütün katliamları anlatılmamış, daha çok son macerası üzerinde durulmuş ve karakterler filme iyi aktarılmış. Billy Cook, 23 yıllık hayatına 6 cinayet ve birçok soygun sığdırmış, bir gaz odasında idam edilerek de hayatı son bulmuştur. Filmde Billy Cook’u, Emmett Myers adıyla oyuncu William Talman canlandırıyor. Armored Car Robbery (1950) adlı kara filmde de kötü adamı canlandıran Talman, The Hitch-Hiker’da oyunculuğunda çıtayı daha da yükseltmiş.

William Edward Billy Cook

William Edward Billy Cook

The Hitch-Hiker bir kara film olarak gerilim dozunun yüksekliğiyle izleyiciyi diken üstünde tutmayı başarıyor. Film, bir kadın yönetmen tarafından çekilmesine rağmen filmdeki kadın karakterler figüranlıktan öteye geçemiyor. Film boyunca Myers, Collins, Bowen ve peşlerindeki Meksikalı polis arasında gidip geliyoruz. Arabada ve uçsuz bucaksız çölde geçen film, kapana kısılmışlık hissi uyandırıyor. The Hitch-Hiker, 50’lerdeki kara filmlerde revaçta olan delirmiş karakteri, düşük bütçesi ve B filmlere yakışan cesur sadistliğiyle kült bir kara film olarak sinema tarihine geçiyor.

The Hitch-Hiker (1953)

KÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen: Ida Lupino

Senaryo: Collier Young, Ida Lupino, Robert L. Joseph

Oyuncular: Edmond O’Brien (Roy Collins), Frank Lovejoy (Gilbert Bowen), William Talman (Emmett Myers)

Müzik: Leith Stevens

Görüntü Yönetmeni: Nicholas Musuraca

Kurgu: Douglas Stewart

Ülke: ABD

The Hitch-Hiker (1953) Sahne

Kaynak: 123

Benzer Yazılar

Yorum Yazın