Anasayfa 1950'ler The Bad Seed (1956)
Patty McCormack, Nancy Kelly - The Bad Seed (1956)

The Bad Seed (1956)Mervyn LeRoy’un yönetmenliğini yaptığı The Bad Seed (Canavar Tohumu, 1956) adlı korku filminde Patty McCormack, Nancy Kelly, Evelyn Varden, Henry Jones gibi oyuncular yer alıyor. William March’ın aynı isimli romanından tiyatroya aktaran Maxwell Anderson’un ardından John Lee Mahin sinemaya uyarlamıştır.

Penmark ailesi, mutlu ve sıradan bir ailedir. Evin küçük kızı Rhoda, her ailenin sahip olmak istediği bir çocuktur. Ailesinin sözünden hiç dışarı çıkmayan, düzenli, tutumlu büyümüşte küçülmüş, 8 yaşında güzel bir kız çocuğudur. Rhoda’nın tek kusuru başarısızlığa tahammülünün olmamasıdır. Bir gün, güzel yazı yarışmasında birinciliği kaptırınca içindeki canavar ortaya çıkar.

Korku, gerilim türünde aşina olduğumuz kötü (korkunç) çocuk kavramını ilk işleyen film olan The Bad Seed, isminden de anlaşıldığı gibi kötülüğün genetik olarak geçebileceğini anlatıyor. Bunun üzerine de çokça tartışmanın yer aldığı filmde, bir insan nasıl şartlarda yaşarsa yaşasın, ne kadar sevgi dolu büyütülmüş olsa da eninde sonunda soya çekeceği ve kötülüğün devam edeceği ifade ediliyor.  Çoğu kötü çocuk filminin aksine doğaüstü unsurların yerine bilimsel kavramların üzerinde duruluyor.

Patty McCormack - The Bad Seed (1956)

Rhoda, herkes tarafından mükemmel olarak kabul edilen bir çocuk olduğundan güzel yazı yarışmasını kaybedince yarışma sonucunda verilen madalyona sahip olabilmek uğruna birinciyi öldürüyor ve hiç vicdan azabı çekmiyor. Kendi canı haricinde başka bir hayatın onun için hiçbir anlamı yok. Anne ve babasına ne kadar düşkün olsa da onların da canına kastetmeyeceğinin hiçbir garantisi yok. Rhoda’nın annesi Christine, okul arkadaşının ölümünü doğal karşılayan Rhoda’da bir tuhaflık olduğunu sezer ve olayın iç yüzünü araştırmaya başladığında küçük kızının cani olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalır. Christine, sonrasında hem kendi geçmişiyle hem de kızıyla yüzleşmek zorunda kalacaktır. Bir yandan annelik içgüdüsüyle kızını korumak istese de diğer yandan vicdanıyla hesaplaşması gerekecektir.

The Bad Seed’in aynı isimli yeniden çevriminin yönetmenliğini Paul Wendkos üstleniyor. Bu TV filminde Rhoda Penmark’ı Christa Denton canlandırıyor. Ayrıca filmin bir de başarılı bir Türk versiyonu mevcut. Nevzat Pesen yönetmenliğini yaptığı 1963 yapımı film, Kötü Tohum adıyla çekildi. Bu filmde Alev Oraloğlu, Lale Oraloğlu, Nedret Güvenç, Öztürk Serengil, Suna Pekuysal gibi oyuncular yer aldı.

The Bad Seed, iyi bir korku filmi olsa da dönemin sansüründen (Hays Code) payını aldığı için filmin sonlarına doğru tökezlediğini de kabul etmek gerekir. Özellikle asıl finalden sonraki kısımda adeta “izledikleriniz tamamen hayal ürünüdür” derken kör göze parmak yapılıyor.

The Bad Seed, ilk kötü çocuk filmi olduğundan ve özellikle Patty McCormack’ın performansı için izlenmesi gereken bir korku filmi…  The Bad Seed filminin yanı sıra Türk versiyonuna da göz atmakta fayda var.

The Bad Seed (1956)KÜNYE / IMDB: 7,5

Yönetmen: Mervyn LeRoy

Senaryo: John Lee Mahin, Maxwell Anderson, William March

Oyuncular: Patty McCormack (Rhoda Penmark), Nancy Kelly (Christine Penmark), Evelyn Varden (Monica Breedlove), Henry Jones (Leroy Jessup), Eileen Heckart (Hortense Daigle), William Hopper (Kenneth Penmark), Paul Fix (Richard Bravo)

Müzik: Alex North

Görüntü Yönetmeni: Harold Rosson

Kurgu: Warren Low

Ülke: ABD

The Bad Seed (1956) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın