Anasayfa 2000'ler Ma (2019) – Film Eleştirisi
Ma (2019) - Octavia Spencer

Ma (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Ma (2019) AfişThe Help (Duyguların Rengi, 2011) ve The Girl on the Train (Trendeki Kız, 2016) filmleriyle tanınan Tate Taylor’ın çektiği Ma (2019), yönetmenin son çalışmalarına göre düşük bütçeli bir yapım. Korku türünde filmlere imza atan Blumhouse yapım şirketinden çıkan Ma, içinde gizem barındıran bir gerilim filmi.

The Help ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar ve Altın Küre alan Octavia Spencer, filmin başrolünde yer alıyor. Lakap olarak da olsa filme karakterinin ismini veren Spencer, gençlerle vakit geçirmeye çalışan orta yaşlı, yalnız ve takıntılı bir kadını canlandırıyor. Ön plana çıkan diğer oyuncular ise genç isimlerden oluşuyor. Juliette Lewis, Luke Evans, Missi Pyle ve Allison Janney gibi tanıdık yüzler ise nispeten küçük rollerde biraz göz boyamak adına yer alıyor.

Ma’da, klişe gençlik filmine aykırı bir karakter katılarak gerilim sağlanmaya çalışılıyor. Fakat beklenen gerilim ancak ikinci yarıda geliyor. Flashback sahneleriyle kötü bir şeylerin olacağı hissiyatı verilmesine rağmen 3. sınıf gençlik filmiyle uzun süre muhatap olmak hikayenin tadını kaçırıyor. Açıkçası takıntı odaklı intikam temalı gerilimlerde, yakın tarihli The Gift (Geçmişten Gelen, 2015), Ma filminin yapması gerektiğini layığıyla yerine getirenlerdendi. Ma’nın sıkıntısı da burada ortaya çıkıyor ve fazla karakterin yer alması filmin türsel anlamda temposunu düşürüyor. Yan hikayelerin sadece anlık tepkilere yol açacak kadar havada kalması ve bir sebep-sonuç ilişkisine bağlanmaması da sadece vakit kazanmak ve senaryoyu doldurmak için tasarlanmış izlenimi bırakıyor.

Ma (2019) - Octavia Spencer, Diana Silvers, McKaley Miller

Genel olarak değerlendirildiğinde kötü işlenmiş bir gerilim filmi olan Ma, bütün rahatsız edici sahneleri finale doğru sakladığından şok edici bir etki yaratmaya çalışıyor. Slasher türüne göz kırpan sahneler olsa da giriş-gelişme kısmının türün unsurlarından muaf tutulması filmi basitleştiriyor.

Ma (2019) - Gianni Paolo, Octavia Spencer

Ma filminin tek olumlu tarafı ise Octavia Spencer’ın oyunculuğu… Sempatik bir gevezeliğe sahip sivri dilli karakterleri başarıyla canlandıran Spencer, arada dalıp giden ve gelgitler yaşayan Ma karakterinin de altından kalkıyor. Juliette Lewis gibi tanıdık isimleri izlemek de keyifli, onun haricinde filmin pek de bir artısı yok. Yönetmen Tate Taylor, The Help ile yakaladığı çıkışı adım adım düşürmeye devam ediyor ve televizyon filmi tadında bir gerilime imza atıyor.

Ma (2019) PosterKÜNYE / IMDB: 5,9

Yönetmen: Tate Taylor

Senaryo: Scotty Landes

Oyuncular: Octavia Spencer (Sue Ann / Ma), Diana Silvers (Maggie),  Juliette Lewis (Erica), McKaley Miller (Haley), Corey Fogelmanis (Andy), Gianni Paolo (Chaz), Dante Brown (Darrell), Tanyell Waivers (Genie), Luke Evans (Ben), Missi Pyle (Mercedes), Allison Janney (Doktor Brooks), Kyanna Simone Simpson (Genç Sue Ann), Tate Taylor (Polis Memuru)

Görüntü Yönetmeni: Christina Voros

Kurgu: Lucy Donaldson, Jin Lee

Müzik: Gregory Tripi

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın