Anasayfa 2000'ler Captive State (2019) – Film Eleştirisi
Captive State (2019) - John Goodman

Captive State (2019) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Captive State (İstila Altında, 2019)Rise of the Planet of the Apes (Maymunlar Cehennemi: Başlangıç, 2011) filminin yönetmeni Rupert Wyatt yine bilim kurgu türüne geri dönüyor. Uzaylılar tarafından istila edilmekten kurtulmaya alışık olan Amerikalılar için farklı bir senaryoya sahip olan Captive State (İstila Altında, 2019) distopik bir yakın gelecek bilim kurgusu. Moonlight (Ay Işığı, 2016) ile dikkatleri üzerine çeken Ashton Sanders başrolde yer alırken John Goodman da filmde önemli bir rol üstleniyor. Vera Farmiga’nın ise çok az göründüğünü eklemekte fayda var.

Hali hazırda işgal edilmiş olan Şikago’da geçen filmde, insanların yıllar önce dünya dışı varlıkları bastırmaya çalışması hüsranla sonuçlanmış ve dünya nüfusunun yarısı yok olmuştur. Halkın büyük bir çoğunluğu mülteci gibi yaşarken kodamanlar uzaylılar ile sözde barış sağlayarak yönetimi teslim etmişlerdir. Çoğu kişi durumu kabullenerek günü kurtarmaya çalışırken halen dünyayı geri kazanmak için gizlice plan yapan anarşist bir grup vardır. Captive State bu plan dahilinde ilerliyor. Yüksek bütçeli istila filmlerine nazaran efektlerden nadiren sebeplenen yapım, topluma dair bir panorama sunmaya çalışıyor. Özellikle stadyum sekansında var olan sistemin nasıl normalleştirilmeye çalışıldığını ve Amerikan ruhuna nasıl adapte edildiğini gözlemlemek mümkün.

Ashton Sanders - Captive State (2019)

Captive State, açıkçası klasik bir istila filminden bekleneni vermiyor. Filmin ikinci yarısında hareketlenir gibi olsa da gişe filmlerinden hoşlananları pek de tatmin etmeyebilir. Bilim kurgu türüne göre düşük bütçeli olduğundan görsel efektten çok senaryo ağırlıklı ilerliyor. Şu aralar revaçta olan “film serisi tutmuşken olayların başlangıcında ne oldu, bir de onu anlatalım” tadında bir yapım olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü hazırlık aşaması bir türlü bitmek bilmiyor. Bu açıdan The First Purge (İlk Arınma Gecesi, 2018) ve biraz da Cloverfield serisine benzetmek mümkün. Ama final açıkçası bekleneni vermiyor ve devam filmine açık kapı bırakıyor. Ancak 2. film çekilir ise daha derli toplu bir konudan bahsetmek mümkün olabilir.

Captive State (2019)

Captive State, yakın geleceğe distopik bir bakış atan filmlerden hoşlananlar için çok beklentiye girmeden alternatif bir seyirlik olabilir.

Captive State (2019) PosterKÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen: Rupert Wyatt

Senaryo: Erica Beeney, Rupert Wyatt

Oyuncular: Ashton Sanders (Gabriel Drummond), John Goodman (William Mulligan), Jonathan Majors (Rafe Drummond), Vera Farmiga (Jane Doe), James Ransone (Patrick Ellison), Alan Ruck (Charles Rittenhouse), Machine Gun Kelly (Jurgis), Madeline Brewer (Rula)

Müzik: Rob Simonsen

Görüntü Yönetmeni: Alex Disenhof

Kurgu: Andrew Groves

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın