Anasayfa 2000'ler Zerk (2018) – Film Eleştirisi
Zerk (2018)

Zerk (2018)Trio Pictures yapımcılığında, Bursa’nın İznik İlçesi’nde çekilen Zerk filminin yönetmen koltuğunda 2017 yılında çektiği Mezeci Çırağı filminden hatırlayacağımız Battal Karslıoğlu bulunuyor. Senaryosu da Karslıoğlu’na ait olan filmin müziklerini Ender Güney, görüntü yönetmenliğini ise İman Tahsin üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda Ahu Sungur, Ergün Demir, Açelya Elmas, Ali Ertem, Arzu Suriçi Kireççi, Taner Bahadır, Semra Dinçer, Bülent Seyran, Funda Eskioğlu, Emrullah Karakoç, Kahraman Sivri, Pervin Ünalp, Ece Yıldız, Yusuf Özüak gibi isimler bulunuyor.

Film, hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen geçmişte yaşanmış trajik bir olayı sürekli olarak kabuslarında gören bir adamın bu vakayı araştırmasını konu ediniyor. Kızı gölde boğularak ölen Fatma hemşire, bir süre sonra kızının ölmediğini uyuduğunu düşünerek kızını mezarından çıkarıp evine getirir. Akli dengesini günden güne yitiren kadın sonunda kendini asarak intihar eder. Uyku bozukluğu tedavisi gören ve hafızasını büyük ölçüde yitirmiş olan bir adam, yıllar önce yaşanmış bu olayı kâbuslarında görmeye başlar. Hiçbir ilgisi olmadığı halde bu yaşanılanları neden gördüğüne anlam veremez ve yıllar önce yaşanmış bu olayı araştırmaya başlar.

Film Türk sinemasında karşımıza son yıllarda sıklıkla çıkan psikolojik-gerilim öğelerinden yola çıkıyor olsa da, kâbusları içeren sahnelerin hemen hepsinde korku oldukça yoğun olarak kullanılmış. Filmin ilk yarısı çoğunlukla Ergün Demir ile Ahu Sungur üzerinden, yoğun kâbus sahneleriyle geçiştirilirken ikinci yarı gizemin çözülmeye başladığı, başka karakterlerin de filme dâhil olduğu bir atmosferle ilerliyor. Filmin bu bağlamda ilk yarısı oldukça kopuk sahnelerden ve iki karakterin neden olduğunu anlayamadığımız gerilimi üzerinden yansıtılırken, ikinci yarıda polisiyenin ve araştırmanın hareketiyle de tempo artıyor.

Ergün Demir’in Ahu Sungur ile karşılıklı oynadığı sahnelerin oldukça yapay ve tutuk ilerlemesine karşın filmin finaline doğru Ergün Demir’in performansı oldukça başarılı olarak yükseliyor. Özellikle Bülent Seyran ve Semra Dinçer hayli başarılı performanslarıyla çıtayı yükseğe çekiyorlar.

Yönetmen Karslıoğlu, her detayı oldukça ince düşünerek tasarladığı psikolojik açılımlarını filmin finalinde bomba gibi patlatmayı amaçlasa da, ilk yarının düşük temposu ve bazı sahnelerin gereksiz tekrarları nedeniyle yeterince vurucu olmayı başaramıyor. İlk yarıyı atlattığınız takdirde, filmin çözüm süreci yerli psikolojik yapımların oldukça üzerinde. Türk sinemasında psikolojik gerilimin korku sosuyla harmanlandığı az sayıda filmden biri olarak kayda geçiyor.

Sonuç olarak Zerk, psikolojik gerilim sevenlerin kaçırmaması gereken, iddialı olmak adına yola çıkmış ara sıra lastiği patlasa da sonuna dek merak unsurunu ayakta tutabilen bir yapım.

KÜNYE

Yönetmen ve Senarist: Battal Karslıoğlu

Yapımcı: Ali Ertem, Murat Aktunalı

Oyuncular: Ahu Sungur, Ergün Demir, Açelya Elmas, Ali Ertem, Arzu Suriçi Kireççi, Taner Bahadır, Semra Dinçer, Bülent Seyran, Funda Eskioğlu, Emrullah Karakoç, Kahraman Sivri, Pervin Ünalp, Ece Yıldız, Yusuf Özüak

Görüntü Yönetmeni: İman Tahsin

Müzik: Ender Güney

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar

Yorum Yazın