Anasayfa 2000'ler Karanlık Sinema Yazarlarından 2018’in En İyi Korku Filmleri
Karanlık Sinema Yazarlarından 2018’in En İyi Korku Filmleri

Karanlık Sinema Yazarlarından 2018’in En İyi Korku Filmleri

Karanlık Sinema

Karanlık Sinema yazarları olarak 2018’in en iyi korku filmlerini seçtik. Bu yıl da sağlam korku örneklerinin gözünüzden kaçmamasını dileriz. Geçen seneki listemize göz atmak istersiniz linke tıklayabilirsiniz.

-MÜGE İBRİKÇİ BARAN-

Bağımsız korku filmlerinden ve ABD haricindeki ülke sinemalarından keşif yapmayı sevsem de bu yıl biraz daha popüler bir korku seçkisi hazırladım. Listedeki yapımlar korku severlerinin mutlaka dikkatini çekmiştir. 2018’e dair küçük bir hatırlatma olsun.

A Quiet Place / Sessiz Bir Yer

Emily Blunt, Millicent Simmonds - A Quiet Place (2018)

Yaratık temalı kıyamet sonrası bir filme göre sakin ama ürkütücü ilerleyen film, gücünü ve gerilimini sessizlikten alarak dikkat çekti. Bir ailenin sessizliğe gömülmüş bir dünyada hayatta kalma çabasına odaklanan A Quiet Place, isminin aksine 2018’in en çok ses getiren korku filmlerinden biri olmayı başardı.

Annihilation / Yok Oluş

Annihilation (2018)

Bilimkurgu türü ön plana çıkmasına karşın içerdiği korku unsurlarını da yadsımayarak listeme dahil ettiğim Annihilation, Netflix yapımı olmasına rağmen aynı türdeki çoğu sinema örneğinden daha etkili bir film. Gizem ve merak duygusunu tetikleyen dolambaçlı senaryosuyla bu yıl adından sıkça söz ettirmeyi başardı.

Hereditary / Ayin

Toni Collette - Hereditary (2018)

Kasvetli ve huzursuz edici anlatım tarzı, etkileyici kurgusu, Toni Collette ve Milly Shapiro’nun oyunculuklarıyla ön plana çıkan Hereditary, yılın dikkat çeken korku örneklerinden biriydi. İlk yarısında birkaç korku unsuru bulundurarak daha çok psikolojik gerilim havasında ilerleyen film, ikinci yarıda izleyiciyi finale hazırlamak adına korku dozajını yavaş yavaş arttırmış ve satanist unsurlar ile hikayesini harmanlamıştı.

Halloween / Cadılar Bayramı

Halloween (2018)

Dizi çeker gibi devam filmi çekildiği günümüz sinemasında, en çok etinden sütünden faydalanılan tür olan korku filmleri, yeni projelerle sürekli gündemimizi meşgul ediyor. Yeniden çevrim ve devam filmlerinden artık umudu kesmişken Halloween’ın farklı ama bir o kadar da nostaljik devam filmi, bu sefer hevesimizi kursağımızda bırakmadı. Özlediğimiz iki karakterin 40 yıl sonraki hallerini 2018 yılında nihayet görebildik.

Les affamés / Ravenous / Aç Gezenler

Brigitte Poupart - Les Affamés (2017)

Korku türünün vazgeçilmezlerinden olan zombili filmlerin, 2018 yılında biraz duygusala bağladığı ve dramatikleştiği gözünüzden kaçmamıştır. The Night Eats the World ve Cargo filmlerini de bu bağlamda değerlendirmek mümkün. Les affamés ise korku unsuru olarak bu iki örneğe nazaran türün sevenlerini daha çok memnun edecektir. Durağan atmosferiyle tezat oluşturan kanlı sahneleri ve ironik esprileri ile bir başyapıt olmasa da ortalamanın üstü bir korku filmi.

-EGEMEN TOKATLIOĞLU-

Her ne kadar 2018 korku sineması açısından pek iç açıcı bir yıl olmasa da dikkate değer yapımlar da olmadı değil. Ülkemizde vizyon yüzü görmeyen Summer of 84 ya da Ghostland gibi filmleri bir kenara bırakır ve gösterime girmiş ya da Netflix ekranlarında seyirci ile buluşmuş filmler üzerinden konuşursak bu sene benim için öne çıkan bazı yapımlar şöyle:

A Quiet Place / Sessiz Bir Yer

John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds - A Quiet Place (2018)

John Krasinski yönetmenliğinde çekilen ve seyirci kadar eleştirmen kanadından da övgü toplayan A Quiet Place / Sessiz Bir Yer, tekinsiz sahneleri ve insanı sinema salonunda koltuğa çivileyen gerilimi ile korku severleri ziyadesiyle memnun etti.

Halloween / Cadılar Bayramı

Jamie Lee Curtis - Halloween (2018)

Tam 40 sene sonra gelen devam filmi ile Halloween efsanesi ilk filmin kaldığı yerden devam etti. Üstelik serinin yaratıcısı John Carpenter’ın da işin mutfağında olması, orijinal filmin başrol oyuncusu Jamie Lee Curtis’in Laurie karakteriyle geri dönmesi hayranları oldukça heyecanlandırmıştı. Teen-slasher türünün en iyi örneklerinden birisi olan Halloween’ın bu devam filmi 1978 yapımı ilk filme saygı duruşunu ihmal etmiyor ve serinin hayranlarından tam not almayı başarıyor.

Annihilation / Yok Oluş

Annihilation (2018)

Netflix platformlarında yayınlanan bilim kurgu ve korku öğelerini harikulade bir şekilde harmanlayan Annihilation / Yok Oluş her saniyesinde heyecanı diri tutan, gerilimi bir an olsun düşürmeyen bir yapım. Natalie Portman, Oscar Isaac ve Tessa Thompson’lı güçlü kadrosu ve başarılı senaryosu ile senenin en iyilerinden.

Upgrade

Logan Marshall-Green - Upgrade (2018)

Senenin sürprizlerinden birisi de hiç şüphesiz Upgrade’di. Bir yapay zekanın ne kadar ileri gidebileceğini gözler önüne seren bu bilim kurgu/gerilim filmi övgüyü fazlasıyla hak ediyor. 2015 yılında James Wan’ın başlattığı Insidious serisinin üçüncü filmi Insidious: Chapter 3’ü yöneten Leigh Whannell’ın hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmenliğini üstlendiği Upgrade, baştan sona merakla izleten senenin tür açısından hazine parçalarından biri.

La nuit a dévoré le monde / The Night Eats The World / Gece Dünyayı Yuttuğunda

The Night Eats The World (2018)

Fransız sinemacı Dominique Rocher’ın ilk uzun metraj denemesi La nuit a dévoré le monde / Gece Dünyayı Yuttuğunda, her yanı zombilerle sarılmış bir adamın bir apartman dairesinde hayatta kalma çabasını yalın bir dille anlatıyor. Diğer alışık olduğumuz bol efektli, hareketli post apokaliptik faciaları konu edinen bir takım yapımların aksine dram ağırlıklı bir zombi filmi ile karşılaşıyoruz. Ancak bu yalınlık ve ağır işleniş yönetmenin de hüneriyle filme artı katıyor. Öyle ki çevresi sarılmış, apartmanda bir başına kalmış bir adamın psikolojisine sizi fevkalade başarılı bir şekilde sokuyor. Türe farklı bir bakış açısı sergileyen Gece Dünyayı Yuttuğunda senenin en iyi dram/korku kategorisindeki yerini alıyor.

Bird Box

Bird Box (2018)

Josh Malerman’ın ülkemizde Kafes adıyla piyasaya çıkan ve oldukça ilgi gören kitabından uyarlanan Bird Box, A Quiet Place’e benzer bir konuya sahip. A Quiet Place’de sessiz olma hayatta kalmanın ön koşulu iken bu filmde “gözlerini açmama” ön koşul oluyor. Birbiri ardına başlayan nedeni belirsiz toplu intiharlar ve bu toplu intiharların ortasında kalan, hamile bir kadın olan Malorie (Sandra Bullock)’nin ölüm kalım mücadelesine tanık oluyorduk. Her ne kadar romandaki bazı kısımlar değiştirilmiş olsa da yine de türün hayranlarını eli boş çevirmeyecek bir yapım olarak senenin en iyiler listesinde bonus olarak yerini alıyor.

-GİZEM ŞİMŞEK KAYA-

Yeni bir yıla girerken 2018 yılına şöyle bir baktığımızda 40’a yakın yabancı korku filmine karşılık 24 Türk korku filminin gösterime girdiğini görüyoruz. Gösterime giren 58 filmin içerisinden en iyileri ayıklamak kolay oldu zira ne kadar nicel olarak yüksek görünse de nitel olarak durum bu yıl çok da iç açıcı olmadı.

Halloween / Cadılar Bayramı

Jamie Lee Curtis - Halloween (2018)

İlki 1978 yılında çekilen ve zaman içerisinde kült filmlerden biri olan Halloween filminin, birçok devam filmi çekilmiş olsa da, bu yıl gösterime giren film ilk filmin en iyi devam filmi olma niteliğini taşıyor. Halloween serisini bir kenara bırakarak izlediğinizde yılın en iyi korku filmlerinden birini izlemiş oluyorsunuz.

Marrowbone / Karanlık Sır

Marrowbone (2017)

Birbirlerinden ayrılmamak adına annelerinin ölümünü herkesten saklayan dört kardeşin aynı zamanda kaldıkları evdeki doğaüstü varlıkla da mücadele etmelerini işleyen film, korku ve gerilim unsurlarını oldukça başarılı kullanan ve ters köşe ile biten, yılın en iyi korku filmlerinden biri oldu.

Upgrade

Betty Gabriel, Logan Marshall-Green - Upgrade (2018)

Düşük bütçeli, gösterişsiz dokusuyla gerçeklik hissini oldukça iyi yansıtan bilimkurgu ve korku türlerinin harmanlandığı Upgrade, Black Mirror sevenlerin kalbini çalacak bir film olarak 2018’in başarılı ve özgün yapımlarının arasına adını yazdırıyor.

Siccîn 5

Siccîn 5 (2018)

Türk korku sinemasındaki bu yılın en yüksek, tüm zamanların ise en iyi ikinci gişe rakamına ulaşan Siccîn 5, bol metafor kullanımı ve görselliğe yüklenen yapısıyla yılın enleri arasına adını yazdırmayı başarıyor.

Üç Harfliler: Beddua

Üç Harfliler: Beddua (2018)

Bu yılın gişe başarılarında ikinci sırayı alan Üç Harfliler: Beddua, fazla sayıdaki jump scare sahnesiyle hedef kitlesi olan genç izleyicileri kendine hayran bırakarak 2018’in en iyileri arasındaki yerini aldı.

Benzer Yazılar

Yorum Yazın