Anasayfa 2000'ler Hereditary (2018) – Film Eleştirisi
Toni Collette - Hereditary (2018)

Hereditary (2018) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Hereditary (2018)Ari Aster’ın ilk uzun metraj yönetmenliği olan ve senaryosunu da kendisinin yazdığı Hereditary (Ayin, 2018) filmi, bu senenin merakla beklenen korku filmlerindendi. Yurtdışından gelen övgü dolu yorumların yanı sıra kült korku filmleriyle özellikle korku eşiği açısından The Exorcist (Şeytan, 1973) ile karşılaştırılması beklentiyi bir hayli yükseltti. Daha vizyona girmeden hakkındaki olumlu eleştirilerin kulağımıza çalınması, izleyicilerin doğal olarak ikiye bölünmesine yol açtı. Eleştirilere maruz kalan kitle ya duyduklarına kati şekilde inanarak filmi aynı şekilde övgüye boğuyor ya da izlediği ile kafasında canlanan arasındaki farkı göz önünde bulundurarak filmi yerin dibine sokuyor.

Hereditary, ilk sinema yönetmenliğini izlediğimiz bir yapıma göre gayet başarılı bir çalışma. Özellikle aile kavramı ve yalnızlaşmış kadınlara dair dolu bir alt metine sahip olduğu gibi finalinde tavan yaptığı satanik göndermelerle de iyi bir senaryoya sahip olduğunu kanıtlıyor. Sadece bu açıdan bile salt korkma dürtüsüne dayalı yol izleyen son dönem korku filmlerinden ayrılmayı başarıyor.

Milly Shapiro - Hereditary (2018)

Birbirinden farklı karakterlere sahip olmalarına rağmen sanki bir ritüeli devam ettirircesine gittikçe birbirine benzemeye başlayan üç kuşak kadın, filmin önemli karakterlerini oluşturur. Büyükannenin ölümüyle aile içinde yaşanan travma zaman ilerledikçe daha büyük sorunları beraberinde getirir. Gergin ve karamsar bu ailenin hiç mutlu bir anına tanık olmayız. Baba ile oğul karakterleri, aile içerisinde işlevsizdir ve genel olarak anaerkil bir hava hakimdir. Minyatür sanatıyla uğraşan Annie’nin, sipariş aldığı işler haricinde yaşanan travmatik dönüm noktalarını tasvir ettiği çalışmalar hazırlamasını anaerkil düzenle bağdaştırabiliriz.

Filmin ilk yarısı birkaç korku unsuru bulundurmasına rağmen daha çok psikolojik gerilim havasında ilerliyor. İkinci yarıda ise izleyiciyi finale hazırlamak adına korku dozajının yavaş yavaş arttırılması tercih edilmiş. Ama yine de şoke edici olarak tanımlayabileceğimiz final, filmin geneline baktığımızda biraz kısa kalıyor. Ayrıca bir takım ayrıntıların pek de üstüne gidilmemesi, sanki devam filmine malzeme kalması için pay bırakmışlar gibi bir his uyandırıyor.

Gabriel Byrne, Toni Collette, Alex Wolff - Hereditary (2018)

Hereditary filmi, kasvetli ve huzursuz edici anlatım tarzı, etkileyici kurgusu, Toni Collette ve Milly Shapiro’nun oyunculuklarıyla ön plana çıkıyor. Yerinde kullanılan kanlı sahneler de korku türüne başarılı bir şekilde hizmet ediyor. Kısaca A Quiet Place (Sessiz Bir Yer, 2018) filmiyle beraber bu senenin dikkat çeken diğer bir korku filmi olmayı hak ediyor.

Hereditary (Ayin, 2018)

KÜNYE / IMDB: 7,4

Yönetmen ve Senarist: Ari Aster

Oyuncular: Toni Collette (Annie), Alex Wolff (Peter), Milly Shapiro (Charlie), Gabriel Byrne (Steve), Ann Dowd (Joan), Mallory Bechtel (Bridget)

Müzik: Colin Stetson

Görüntü Yönetmeni: Pawel Pogorzelski

Kurgu: Lucian Johnston, Jennifer Lame

Ülke: ABD

Hereditary (2018) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

Alptekin ERDOĞAN 14 Haziran 2018 - 00:20

Sakın izlemeyin berbat film

Reply

Yorum Yazın