Anasayfa 2000'ler Les Affamés (2017)
Brigitte Poupart - Les Affamés (2017)

Les Affamés (Ravenous / Aç Gezenler, 2017)Kanada yapımı korku filmi Les Affamés (Ravenous / Aç Gezenler, 2017), Robin Aubert’ın yönetmenliğini yaptığı bir zombi filmi.

Film, klasik bir zombi filmi gibi bilinmeyen bir salgın sonrası insanların zombiye dönüşmesi ve hayatta kalanların yaşam mücadelesini anlatıyor. Durağan bir yapısı olmasına rağmen kanlı sahneler, durgunluğu kırmayı başarıyor. Müzik ile değil daha çok ses ve zombilerin haykırışlarıyla korkutmaya çalışıyor. Normalde bu tür korku filmlerinde gerilimi sürekli ayakta tutabilmek için başlarda birkaç karakter feda edilir.

Filmin başında ölen Vézina karakteri haricinde ana ve yan karakterler neredeyse finale kadar varlığını sürdürüyor. Bu da gerilimi biraz zedeliyor ama karakterler yüzeysel anlatılmasına rağmen izleyicinin onlara ısınması için zaman tanıyor.

Monia Chokri, Charlotte St-Martin, Marc-André Grondin - Les Affamés (2017)

Les Affamés, sanat filmi olarak tabir edilen karışık ve alt metinli bir film değil. Sadece yığılı eşya metaforu filmde dikkat çeken bir öğe olarak yer alıyor. Açılışta sisli bir ortamda tek bir sandalye görüyoruz. Zombilerin yoğun olduğu arazilerde de etrafa serpiştirilmiş sandalyeler görmek mümkün. Sonra bu eşyalar özellikle sandalyeler, ölmüş insanlar için yapılmış bir anıt mezar gibi yükseliyor. Hatta finale doğru gördüğümüz oyuncaklardan oluşan yığın da aynı mantıkla çocuklar için yapılmış gibi. Sanırım insanlara veya insanlığa dair kaybolan anıların bir toplamını temsil ediyor. Sürekli yer değiştirmek zorunda kalan insanların, aidiyet duygusunu ve yuva kavramını anlamlandıran eşyaların bir araya gelmesinin, yaşayan insanlar için artık bir manası kalmamıştır. Çünkü o anıların etrafında zombiler vardır, ait olma hissi ve güven yok olmuştur. Onun için de birbirini tanımayan insanların hayat mücadelesi için bir araya geldiğinde benzer bir sorun yaşanır. Bu distopik ortamda kime güvenebilirsin? Çoğunlukla şehirde ortaya çıkan zombiler, insanların huzur bulmak için yerleşmeyi düşlediği köy hayatına da artık musallat olmuştur.

Les Affamés (Ravenous, 2017)

Les Affamés, zombi filmlerine çağ atlatmaz ama keyifli bir seyirlik olarak türün sevenlerini memnun edeceği kanaatindeyim. Bonin karakterinin kötü fıkralarını saymazsak mizahı da güldürmeyi başarıyor. Özellikle film de kısa bir rolü olan ve aniden çıkan Demers karakterini bu noktada anmak gerekir. Son sahnesiyle sinema salonundaki izleyicilerden iyi bir reaksiyon aldığını söyleyebilirim. Durağan atmosferiyle tezat oluşturan kanlı sahneleri ve ironik esprileri ile bir başyapıt olmasa da ortalamanın üstü bir korku filmi. Bu arada aklınızda bulunsun jenerik sonrasında kısa bir sahne var, kaçırmayın.

Les Affamés (Ravenous / Aç Gezenler, 2017)

KÜNYE / IMDB: 6,0

Yönetmen ve Senaryo: Robin Aubert

Oyuncular: Marc-André Grondin (Bonin), Monia Chokri (Tania),

Charlotte St-Martin (Zoé), Brigitte Poupart (Céline),

Micheline Lanctôt (Pauline), Marie-Ginette Guay (Thérèse),

Didier Lucien (Vézina), Martin Héroux (Demers)

Müzik: Pierre-Philippe Côté

Görüntü Yönetmeni: Steeve Desrosiers

Ülke: Kanada

Les Affamés (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın