Anasayfa 2000'ler Widows (2018) – Film Eleştirisi
Viola Davis, Cynthia Erivo - Widows (2018)

Widows (Dul Kadınlar, 2018)Son yılların dikkat çeken yönetmenlerinden Steve McQueen, 12 Years a Slave (12 Yıllık Esaret) filminden 5 yıl sonra dram ağırlıklı politik bir suç filmi olan Widows (Dul Kadınlar, 2018) ile izleyici karşısına çıktı. 1983 yapımı aynı isimli mini diziden uyarlanan film, zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. McQueen’in kadrolu oyuncusu Michael Fassbender ise bu sefer yer almıyor.

Bir soygun sonrası kocalarını kaybeden kadınların, mecburen katıldıkları başka bir soygun girişimini konu edinen Widows, son zamanlarda çekilen kadın ağırlıklı suç-aksiyon türündeki filmlere benzemiyor. Kadınlara pek de yakışmadığı düşünüldüğünden olsa gerek bu tarz filmler genellikle komediyle iç içe geçer. Widows, komedi unsuru barındırmamasına rağmen ara sıra gülünç duruma düşmekten de geri kalmıyor. Ne kadar ciddiyetini korusa da Viola Davis’in canlandırdığı Veronica’nın, süs köpeğini her yere götürmesi herhalde en saçma detaylardan biri. Çok şükür ki soyguna götürmüyor diyerek küçük bir spoilerda vermiş olalım. Ayrıca Veronica’nın kokteyle katılırmışçasına her daim şık olma çabası da göze batan başka bir ayrıntı olarak yer alıyor. Diğer dikkat çeken kadın karakter Alice (Elizabeth Debicki) ise güzelliği haricinde normalde silik biri olacakken planın büyük çoğunluğunu kotararak yardımcı karakter olmayı başarıyor. En kırılgan iki karakter öne çıkarken fiziken daha güçlü bir imaj çizen Michelle Rodriguez ve Cynthia Erivo ise arka planda kalıyor. Kalabalık kadrolu filmlerin sıkıntıları Widows’ta da karşımıza çıkıyor.

Viola Davis, Colin Farrell, Daniel Kaluuya, Brian Tyree Henry - Widows (2018)

Soygun planı haricinde yerel seçimleri konu alan ve bozuk düzene karşı sistem eleştirisi içeren bir yan hikaye de mevcut. Bu kısımda kadınları bertaraf ederek erkeklerin dünyasına geçiş yapıyoruz. Çoğunluğunu siyahilerin oluşturduğu bir bölgenin seçimlerinde iki güçlü aday vardır. Aileden gelen saltanatını korumak isteyen Jack Mulligan ile mahallenin eskisi Jamal Manning karşı karşıya gelir. Halkın iyiliği için canla başla savaşacak olan bu iki rakipten biri yolsuzluk yaparken diğeri de mafyacılık oynamaktadır. Manning’in yolu soyguncu Harry Rawlings ile kesişince eşi Veronica’dan borcunu tahsil etmek ister. Veronica da mecburen soyguncu eşlerini kaybeden kadınları toplayarak yeni bir soygun girişiminde bulunmak ister. Hem tehlikede olduklarından hem de rahat bir hayat sürmek için “dullar” bu teklifi kabul etmek zorunda kalır. Bu kısımda önemli nokta ise planın zaten hazır olması. Harry Rawlings’in eşine bıraktığı defterdeki soygun planına sadık kalarak küçük ayrıntıları hallederler sadece. Yani tecrübesiz olan dulların hayalet bir akıl hocaları vardır ve lider gibi görünen Veronica ise vekâleten ekibin başında yer alır.

Widows, arkasına saklandıkları ve hiç sorgulamadıkları eşleri ölünce ayakta ve hayatta kalmaya çalışan kadınları anlatıyor. Filme hakim olan yozlaşmış düzen ve karamsar bakış açısıyla da kara filme göz kırpıyor. Amerika’da silah almanın kolay olması, üniversite okuyabilmek için kadınların eskortluğa itilmesi, yerel seçimlerde dini kullanma, yolsuzluk, fakirliği sömürme, kadına şiddet gibi konulara kısa girizgahlar yapılıyor ama devamı maalesef gelmiyor. Amerika’daki sorunların hepsine değinilmeye çalışılması dram türünün yükünü arttırırken derdini de üstünkörü anlatmasına ve zaman zaman sıkıcılaşmasına yol açıyor.

Viola Davis, Cynthia Erivo, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki - Widows (2018)

Hem konu hem de oyuncuları iyi değerlendirilememiş olan Widows’un tam olarak bir soygun filmi olduğunu söylemek zor. İzleyiciyi vaat ettiğine hazırlamakta başarılı ama soygun sahnesini finale sıkıştırmasından dolayı dönen birçok mevzunun ardından nefesi kesiliyor. Kadınların yer aldığı bir soygun işlendiğinden olsa gerek aksiyona karşı temkinli yaklaşılmış. Sonuç olarak Widows’u dram ve sistem eleştirisinin ağır bastığı karanlık ama ortalama bir suç filmi olarak tercih edebilirsiniz.

Widows (2018) posterKÜNYE / IMDB: 7,5

Yönetmen: Steve McQueen

Senaryo: Gillian Flynn, Steve McQueen, Lynda La Plante

Oyuncular: Viola Davis (Veronica), Elizabeth Debicki (Alice), Michelle Rodriguez (Linda), Cynthia Erivo (Belle), Liam Neeson (Harry Rawlings), Colin Farrell (Jack Mulligan), Brian Tyree Henry (Jamal Manning), Daniel Kaluuya (Jatemme Manning), Robert Duvall (Tom Mulligan), Carrie Coon (Amanda), Lukas Haas (David), Jon Bernthal (Florek), Manuel Garcia-Rulfo (Carlos)

Müzik: Thomas Newman, Hans Zimmer

Görüntü Yönetmeni: Sean Bobbitt

Kurgu: Joe Walker

Ülke: İngiltere,  ABD

Widows (2018) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın